13 C
Vinkovci
Subota, 5. listopada 2024.

Boćaju se mladi i stari, Županijski savez radi na poboljšanju uvjeta

Više od autora

- vl promo-

Boćanje je jedan od najtrofejnijih sportova u Hrvatskoj, a iako je malo manje popularan, riječ je o vrlo uzbudljivoj igri koju mogu igrati pojedinci svih uzrasta, od djece do umirovljenika. Ovaj sport ima svoju bogatu tradiciju i u Vinkovcima i našoj županiji, a trenutno je u gradu aktivno šest klubova.

FOTO: Boćarski savez VSŽ

„Nažalost, sve manje je ljudi po selima, često se ne mogu skupiti igrači za nogometne klubove, tako da je naša ideja omogućiti selima razvoj sporta koji će mještanima biti dodatan sadržaj. Boćanje mogu igrati mladi, stari, muškarci i žene”, izjavio je Igor Banovac, predsjednik Boćarskog saveza Vukovarsko-srijemske županije.

FOTO: Boćarski savez VSŽ

Pod okriljem Hrvatskog boćarskog saveza igraju se Superliga, prva i druga liga, onda županijski savezi organiziraju niže lige, a na području naše županije takvih je tri. Da bi neki klub igrao više lige, uključujući i 1. Županijsku ligu u kojoj ima osam klubova, moraju imati bolje uvjete. Primjerice, boćališta trebaju imati četiri staze, igraju se sve discipline, dok sedam klubova iz 2. Županijske lige imaju dvije staze i igraju manje disciplina. Što se tiče treće lige, ona je uglavnom rekreativnog karaktera i klubovi ne žele imati određeni pritisak natjecanja te uživaju u raznim turnirima i kupovima.

FOTO: Boćarski savez VSŽ

„Naravno, ako netko želi napredovati mora i nadograditi svoja igrališta i stvoriti bolje uvjete. Primjerice, Slakovčani su sada ostvarili plasman u prvu ligu, a dok ne urede svoje igralište igrat će u Ceriću”, dodao je Banovac.

FOTO: Boćarski savez VSŽ

Na području županije BK Ivankovo i BK Trpinjska cesta sljedeće sezone će igrati 2. Hrvatsku ligu i trenutno su ispred ostalih, a tijekom prošle sezone tu je ligu igrao i BK Mitnica. Kako nam je rekao Banovac, u županijskim ligama igraju igrači u rasponu od 12 do 70 godina, a prosjek godina igrača je otprilike između 40 i 50.

Dugi niz godina na boćalištima je bio i prekaljeni igrač Ivo Klanac koji je rođen 1955. godine, a danas uživa u suđenju.

„Aktivno sam počeo igrati 1987. godine za BK Novoselac. Igrali smo divlje lige, a do rata smo se onda natjecali u Osječkoj ligi. Kada se smirila situacija igrao sam za BK Cerić, a onda je uslijedio povratak u Novoselac. Bio sam voditelj ekipe, smatram da sam bio jedan od boljih igrača u Novom Selu. U svijetu boćanja nije se puno toga promijenilo, dosta je teško privući mlade i dosta ih ne prihvaća savjete starijih. Oni osjete ostale sportove, a mladići upoznaju djevojke i odlaze”, kroz smijeh je rekao Klanac.

FOTO: Boćarski savez VSŽ

Iako uglavnom igraju stariji igrači, Banovac objašnjava kako postoje i mlade ekipe, poput onih iz Mikanovaca, Ivankova, Tordinaca, Slakovaca i Otoka, a često se uključuju nogometaši koji se žele dodatno rekreirati. Kako nam je ispričao, u cilju je da Vinkovci jednog dana imaju i ženski klub, ali kao i u drugim sportovima, potrebno je osigurati bolju infrastrukturu i uvjete. Po tom pitanju se radi, a u Općini Stari Mikanovci u planu je izgraditi boćalište s četiri staze i vrhunskim popratnim sadržajem. Također, nekada su bile organizirane škole boćanja kako bi se u ovaj sport uključila i djeca.

„Svaki sport je zanimljiv, boćanje je zanimljivo jer ga može igrati bilo tko. Najteži invalidi također mogu igrati, a ovaj sport ima osam disciplina, neke su teže, neke lakše. Pojedine zahtijevaju trčanje, bolju tehniku bacanja i ostale komponente”, zaključio je predsjednik Boćarskog saveza VSŽ.

FOTO: Boćarski savez VSŽ

Povezani članci

- vl promo-


Posljednje objavljeno