23 C
Vinkovci
Četvrtak, 19. rujna 2024.

Pred alergičarima sezona ambrozije

Više od autora

- vl promo-

S alergijom na ambroziju, poznatom i kao alergijski rinitis, svake godine u kolovozu suočava se 15-30% stanovnika kontinentalne Hrvatske. Sredina je kolovoza što znači da počinje njihova sezona, ali i pravi izazov za osobe preosjetljive na ovu biljku.

Omiljeno doba u godini mogu pokvariti uistinu neugodni simptomi alergije na ambroziju. Prema riječima epidemiologinje Vedrane Lanc Čurdinjaković, alergije su reakcije imunološkog sustava na tvari iz okoline koje u normalnim okolnostima ne bi trebale biti opasne.

“Simptomi uključuju začepljenost nosa, kihanje, curenje nosa, osjećaj pečenja ili svrbeža u nosu, grlu i očima te suzenje očiju. Kod težih oblika alergije mogu se pojaviti simptomi astme, poput otežanog disanja”, ističe epidemiologinja.

Pelud ambrozije nastaje od korova na zapuštenim poljima, njivama i kanalima. Da bi se smanjila proizvodnja peludi, ključno je obrađivati poljoprivredne površine i pratiti razvoj biljaka tijekom proljeća.

“Vjetar može donijeti pelud, vjetrovito vrijeme može smanjiti koncentraciju, dok kiša može oprati pelud iz zraka. Međutim, kad je pelud prisutan u velikim količinama, to ne pomaže puno”, dodaje i napominje kako se najveća koncentracija peludi ambrozije očekuje krajem kolovoza i početkom rujna.

“Što se tiče doba dana, koncentracija peludi je veća ujutro nego predvečer”, ističe Lanc Čurdinjaković, preporučujući da prozračivanja u kući budu manja prije podneva.

Alergije se mogu javiti u bilo kojem uzrastu i najčešće ostaju doživotne.

“Iako su češće unutar obitelji, nisu apsolutno nasljedne, ali rizik je veći ako je netko već bio alergičan”, napominje.

Za ublažavanje simptoma savjetuje izbjegavanje izlazaka na otvoreno tijekom sezone visoke koncentracije peludi te boravak u klimatiziranim prostorima.

Recimo i kako je ambrozija jednogodišnja biljka koja doseže visinu i do 1,5 m. Sadržava do 200 cvjetova, oprašuje se vjetrom i proizvodi čak i do osam milijuna izrazito alergogenih peludnih zrnaca. Zbog aerodinamičnosti pelud je lako pokretljiva i može se prenositi na udaljenosti i do 100 km. Biljka proizvodi velik broj sjemenki (od 3000 do 60.000) koje mogu preživjeti nepovoljne uvjete u zemlji tridesetak godina. U našim krajevima ambrozija niče sredinom travnja, a cvate od početka srpnja do prvih mrazeva. Najviše dnevne koncentracije peludi ambrozije u zraku su potkraj kolovoza i početkom rujna. Kod osoba osjetljivih na pelud ambrozije, koja se smatra najalergogenijom biljkom, alergijske reakcije mogu se pojaviti već pri koncentraciji peludnih zrnaca od 20 do 30 u četvornome metru zraka.

S obzirom na to da se i Hrvatska nalazi u središtu širenja ambrozije s vrlo visokim koncentracijama peludi u zraku, sustavno se radi na organiziranoj kontrolom širenja, odnosno suzbijanju tog alergogenog korova u vrijeme cvatnje, kako bi se koncentracija peludi u zraku smanjila do te mjere da ne uzrokuje simptome alergijske reakcije (manje od 30 peludnih zrnaca u četvornome metru zraka).

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno