Novi saziv Županijske skupštine Vukovarsko-srijemske županije činit će 37 članova šest stranačko-koalicijskih lista i jedne nezavisne.

Najveći broj mandata – šesnaest, osvojila je koalicija sedam stranaka HDZ-DHSS-HSU-BUZ-HSPAS-HNS-HSLS nositelja Damira Dekanića. Slijede ih s devet vijećnika DP-NL Ivana Penave-DSNO/DESNO-ZELENA LISTA s prvim na listi nezavisnim Josipom Dabrom. S pet mjesta, 3. poziciju je zauzeo savez s podrškom Nikoli Kajkiću za župana, a čine ga HS-MOSTZ-HKS-SU-HSP. Tri mandata ima SDP kandidata Davora Ćavara, SDSS je na dva kao i lista Tomislava Panenića s kojim će u skupštinu kandidat za zamjenika i drugi na listi, Nuštarac Dario Novak.

Kako nijedna koalicija nije uspjela doći do apsolutne većine, slijede postizborni pregovori koji najveću šansu za formiranju većine daju listi HDZ-a i partnera kojima do 19 mandata nedostaje tri ruke.

“Preliminarni razgovori za većinu u skupštini već su obavljeni i stabilna većina nije upitna”, potvrdio nam je kratko i jasno predsjednik županijskog HDZ-a Mario Banožić.

Ako je za naslutiti, a prema šuškanjima lokalnih političkih kuloara, HDZ će do apsolutne, stabilne većine uz pomoć liste koju je predvodio Nikola Kajkić što je matematički 21:16, koliko je HDZ-u i više nego dovoljno za ukupno sedmu pobjedu u najistočnijoj hrvatskoj županiji i formiranje predstavničke većine. Iako je nada za ulazak u 2. krug Kajkiću umrla sa svega 261 glasom prednosti nezavisnog protukandidata Josipa Dabre, prema neslužbenim informacijama, pragmatični Kajkić je u šeširu vladajuće većine. Dok je Nikola medijima proglasio “silenzio stampa”, ne odgovarajući na poruke i pozive te uklonivši sve stranice s društvenih mreža, što je prvenstveno prema vlastitim biračima vrlo loša poruka, Josip Dabro, kandidat koji će s HDZ-ovim Damirom Dekanićem 30. svibnja u izravni duel za čelnu poziciju županijske izvršne vlasti, bio je raspoložen za izjavu odmah dan nakon izbora.

Bit cijele priče u 2. krugu je biti pametan, napraviti jedno ujedinjenje i svatko sa svojim programskim rješenjima nas kandidata Kajkića, Ćavara, Panenića i mene s mladom ekipom nuditi zajedno bolji život i nadu”, pozvao je javno Dabro na ujedinjenje kontra HDZ-a pred ponovni izlazak na birališta.

Sudeći prema gore napisanom, do ujedinjenja će teško doći. Teoretski, Dabri uz njegovih 9 ruku, nedostaje još 10 do apsolutne većine. SDP sa svoja tri mandata prvi kaže kako je preuranjeno govoriti o bilo kakvoj suradnji, evidentno iščekujući ishod 2. kruga.

“Izbori su iza nas i pokazali su značajnu podijeljenost biračkog tijela što za rezultat ima činjenicu da niti jedna politička opcija nema većinu u Županijskoj skupštini. Rano je govoriti o bilo kakvoj suradnji, a u sljedećem razdoblju ćemo unutar stranke razgovarati o budućem načinu djelovanja u skupštini”, poručio je njihov kandidat za župana Davor Ćavar.

Ako se ravnati dosadašnjom političkom praksom, SDSS sa svoja dva vijećnika i zamjenikom župana, bit će tiha podrška vladajućoj većini što je uvijek u interesu nacionalne manjine čiji su predstavnici.

Od dvije ruke nezavisnog Panenića, pragmatičnog političara centra, koji je u svoj CV upisao i ministarsku funkciju, za očekivati je da će biti glasnogovornik i podrška razvojnim projektima što je komunicirao tijekom kampanje.

“Naš rezultat nas svakako ne zadovoljava, ali realnost je bila da smo se natjecali ne samo s HDZ-om već i s druge dvije opcije HDZ-ovih nezadovoljnika i dosadašnjih koalicijskih partnera koji su se u javnosti uspješno predstavljali opozicijom HDZ-a. Nažalost, ne vidim da njihov unutarstranački raskol ima pozitivan reformski potencijal za našu županiju već samo uzrokuje senzacionalizam i negativizam u medijskom prostoru. Potvrdit ću da pozivi na suradnju postoje s obje strane što bi moglo značiti da naša potpora pojedinom kandidatu za župana u drugom krugu ima određenu težinu. Razmotrit ćemo ukupnu političku situaciju te ćemo pri donošenju bilo koje naše odluke prvenstveno voditi računa o dobrobiti za naše stanovnike i mogućnosti ostvarenja pojedinih mjera iz našeg programa”, najavljuje Panenić.

Župana Vukovarsko-srijemske županije birat ćemo za tjedan dana jer nijedan od pet kandidata nije uspio ostvariti 50%+ 1 glas. Tko će nakon konstituirajuće sjednice Županijske skupštine i službeno raspolagati proračunom od milijardu i četiristo milijuna kuna, saznat ćemo iduće nedjelje već oko 22 sata. Favorit je HDZ-ov Damir Dekanić s osvojenih preko 38,5% na kojega ide nezavisni Josip Dabro s dvostrukim zaostatkom od 18,29% glasova.

Dvadeset postotnu prednost u rezultatu smatram dovoljnim zalogom za čistu i glatku pobjedu u 2. krugu”, poručio je Dekanić.

Iako se u 2. krugu očekuje poslovično manja izlaznost, šira biračka baza i Dekanićevo iskustvo tijekom osam godina uspješnog vođenja jedne od najrazvijenijih županijskih općina bit će mu prednost kod birača nastavi li komunicirati svoje dobre rezultate iz Općine Andrijaševci u iznošenju konkretnih planova za budući izvršni mandat župana. Dabro pak treba raskrstiti s teretom obračuna bivšeg HDZ-ovog nezadovoljnika poraženog na unutarstranačkim izborima, fokusirati se na vlastiti program i jasno ga komunicirati prema svojim biračima. Dakako, bez fige u džepu koja ga je skupo koštala ne kontrolirajući diploma-skandal na početku kampanje. Funkcija župana ne treba biti narušena osobnim animozitetima dvojice bivših stranačkih kolega nego fokusirana isključivo na bolju perspektivu stanovnika županije kojoj god stranačkoj boji ili nacionalnosti pripadali. To je ono što će i neodlučni birač znati honorirati na glasačkom listiću. Na njemu će se naći njihova dva imena, redoslijedom koliko su dobili glasova. Pobjednik je onaj tko osvoji više.