17 C
Vinkovci
Srijeda, 29. svibnja 2024.

Art tjedan i 2023. umjetnost čini dostupnu svima

Više od autora

- vl promo-

Art Club Vinkovci i Hrvatsko društvo likovnih umjetnika i ove godine organiziraju Art tjedan u sklopu kojega je pripremljen raznolik kulturni sadržaj.

Art tjedan otvorio je svoja vrata 6. travnja „Likovnom radionicom Ivana Lončara – Žana i Marka Lončara”, odnosno restauriranjem jedne stare slike većih dimenzija nepoznatog autora. „To je bio mali uvod, a glavni događaji započeli su u ponedjeljak, petim susretom gitarista, koji je zamišljen kao Rock promocija gitarista i establiranih umjetnika na glazbenoj sceni te izložbom Ivana Lončara-Žana s 18 velikih formata „Povijest pisma i pošte”, rekao je član Art cluba i Hrvatskog društva likovnih umjetnika, Marko Lončar. Ističe kako su Vinkovčani lijepo prihvatili događaj, a nastupilo je pet bendova: Visoki napon, Damir Gossain & Zemlja, Pages, Jale i Fallen Martians.

Uz glazbeni susret otvorena je i 71. samostalna izložba slika Ivana Lončara – Žana. Izloženo je 18 umjetničkih djela, odnosno 17 iz ciklusa „Povijest pisma i pošte“ (ciklusa koji nastaje od 2007. godine) te 1 umjetničko djelo koje nosi naziv: „Ljubav i sanje Svetoga Franje“.


FOTO: Art Club Vinkovci
FOTO: Art Club Vinkovci
FOTO: Art Club Vinkovci
FOTO: Art Club Vinkovci
FOTO: Art Club Vinkovci

Na samome kraju Art tjedna večeras s početkom u 20 sati čeka nas Večer pisane riječi, koja se održava posljednje tri godine. Ove će godine biti promocija knjige „Priče od porculana”, autorice Mirjane Pešec te tribina posvećena Ivanu Kozarcu. Za glazbeno-recitatorske točke bit će zaduženi učenici Tehničke škole Ruđera Boškovića Vinkovci. Uz pijanista, Maria Totha, u programu će sudjelovati Marinko Blažinkov, a moderatorica večeri će biti Matea Lončar. „Svake godine pokušavamo spojiti likovnu i glazbenu umjetnost te ju učiniti dostupnom i razumljivom svima”, kaže Lončar dodavši kako je početak bio težak, ali u ovih pet godina su postali sve jači i uspješniji.

Na ideju ovog događaja došli su Šima Jovanovac i Ivan-Žan Lončar. Htjeli su stvoriti mjesto gdje bi glazbenici imali svoj kutak, gdje stanuje umjetnost, što su i uspjeli ostvariti prije pet godina. Prepoznati su od Grada i Županije, a ono što im je posebno važno jest oplemenjivanje kulturnog života Vinkovaca, koje je povezano s umjetnicima koje dovode svake godine, a sve to čine na već prepoznatljiv način.

Art tjedan Lončar je usporedio s Danom otvorenih vrata jer su na događaje pozvani svi građani i ljubitelji kulture i umjetnosti. Nastupaju umjetnici koji su na sceni oko 30 godina pa ne donose samo glazbu i umjetnost, već i iskustvo. Podsjetimo kako je Art Club otvoren 2018. godine, a prvi Art tjedan organiziran je 2019. To je mjesto gdje se održavaju komorna događanja od glazbenih do promocija knjiga, edukacijskih seminara s temama, glazbene, likovne, literarne, novinarske i druge umjetničke radionice, likovne izložbe te razna predstavljanja.

FOTO: Art Club Vinkovci
FOTO: Art Club Vinkovci

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno