Na Božićnu večer 1986. godine u emisiji austrijske televizije “Licht uns Dunkel” u kojoj ljudi pomažu jedni drugima, jedna je gledateljica u znak zahvale darovateljima umjesto uobičajenih poklona odlučila podariti svjetiljke. Tako se razvila divna ideja, prihvaćena kasnije u mnogim Europskim zemljama – ideja Betlehemskog svjetla mira. Izviđači-skauti Austrije koji su 1988. godine prvi puta donijeli Betlehemsko svjetlo iz spilje Isusova rođenja u Betlehemu, donošenje Svjetla pretvorili su u tradicionalnu programsku aktivnost.

Betlehemsko svjetlo pali se prvu nedjelju došašća tijekom velike svečanosti u Betlehemu, na mjestu Kristova rođenja. Austrijski skauti Svjetlo obično donose u Beč gdje se ekumenska svečanost svake godine priređuje u drugoj crkvi različitih vjeroispovijesti. Članovi Saveza izviđača Hrvatske 26. godina odlaze u Austriju po Betlehemsko svjetlo mira te ga potom donose u Zagrebačku katedralu. Iz katedrale Svjetlo putuje u župe širom Hrvatske, kao i u mnogobrojne državne institucije. Moto ovogodišnjeg Betlehemskog svjetla je “Širimo viziju mira na mnoge načine”.

Svjetlo su predstavnici Saveza izviđača Hrvatske donijeli u zagrebačku katedralu u nedjelju, 16. prosinca. Svečana povorka u kojoj je bilo nekoliko stotina izviđača iz svih dijelova Hrvatske krenula je s Europskog trga u 11 sati. Vinkovački izviđači su Svjetlo preuzeli u zagrebačkoj katedrali te ga istoga dana donijeli u svoj grad. Tijekom ovoga tjedna će Svjetlo unijeti u naše župe te će Svjetlom zapaliti 4. adventsku svijeću na korzu.