Kontaktirajte nas

Aktualno

Bosančić: Nastavljamo i dalje otvoreno komunicirati odakle je novac stigao i u kojem ga smjeru trošimo

Objavljeno

-

Proračun Grada Vinkovaca težak je 300 milijuna kuna. Uz tri rebalansa, do sada je realiziranih 120 milijuna, a za sada se puni planiranom dinamikom, izvijestila na današnjoj sjednici Gradskog vijeća šefica gradskih financija Sanja Lozić.

„Rebalansi se u pravilu rade zbog projekata odobrenih u međuvremenu, a o tome izvještavam redovito i vijećnike i građane. Nastavljamo i dalje otvoreno komunicirati odakle je novac stigao i u kojem ga smjeru trošimo,” istaknuo je vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.

Unazad šest do sedam godina, uz izvorne prihode za tekuća financiranja, proračun se intenzivno puni sredstvima Europske unije, agencija i fondova kako se odobravaju projekti na natječajima EU institucija. Jednako je i ove godine, dodala je pročelnica.

„Najsnažniji dio priče odlazi na Nadvožnjak, projekt težak 80 milijuna kuna. Izvorni dio prihoda redovno financira tekuće aktivnosti, a projektima osigurana sredstva povlačimo sukladno izvršenju radova na terenu,” istaknula je Lozić.

Pojasnila je odluku koja je izazvala najveći interes oporbe vezanu uz zaduživanje grada kod HPB-a.

„Otvoreno radilište nove multifunkcionalne zgrade buduće Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci nasušna je kulturno-obrazovna potreba svih građana grada”, kazala je za projekt u tijeku vrijedan 48 milijuna kuna. Radovi su, podsjeća, počeli prošle godine i izvršeni u iznosu cca. 10 milijuna kuna od čega su 9 milijuna kuna bila sredstva Ministarstva kulture, a razliku je pokrio grad.

„S obzirom na to da u ovom trenutku još nemamo novih ugovora o sufinanciranju Grad se potencijalno zadužuje za 38 milijuna kuna kroz tri godine 2021., 2022. i 2023. kada bi projekt u veljači trebao biti završen. Ako se u međuvremenu dogodi realizacija i potpisivanje naknadnih ugovora o financiranju projekta, dakako da se neće povući 38 milijuna kuna nego umanjeno za dodatni dio sufinanciranja”, pojasnila je pročelnica Lozić.

 „To je za projekt Knjižnice, koji već godinu dana naglašavam promašenim i nepotrebnim, neprihvatljivo i mi tu točku nećemo prihvatiti. Ukupno u tri mjeseca grad zadužiti za 10 milijuna eura nije trenutak, pogotovo ne za Knjižnicu. Ona u Vinkovcima već postoji, radnih mjesta nemamo,” prozvao je u ime Kluba vijećnika Živog zida Goran Kajkić.

Gradonačelnik Bosančić odgovara da su Vinkovci posljednjih pet godina iznimno likvidni i apsolutno ne postoji nikakav problem po pitanju financija.

„Upravljamo odgovorno financijama, a ovaj kredit pokazuje da promišljamo o budućem vremenu. Na tržištu je trenutno cijena novca najniža. Zadužujemo se za 1,25% gdje ćemo taj novac koristiti i za izgradnju knjižnice, a kredit će osloboditi i usmjeriti dio proračuna u druge projekte,” pojašnjava najavivši u tom kontekstu prijave za Nacionalni plan oporavka i otpornosti koji zahtjeva osigurana dodatna sredstva unutar proračuna.

„Pripremljeno je projekata čija vrijednost prelazi preko 200 milijuna kuna, naše je sudjelovanje obavezno određenim iznosom, onda je jasno svakome zašto. Vjerojatno ovakve cijene novca neće dugo potrajati na tržištu i mislim da je dobar trenutak za to. Pet godina Grad je bez zaduženja. Koristili smo dio revolvinga. Sada ćemo ga smanjivati jer ćemo raspolagati jeftinijim sredstvima, tako da Grad Vinkovci dugoročno ostaju zaduženi za samo 38 milijuna kuna. Uspoređujući s izvršenjima proračuna koja se godišnje kreću oko 300 milijuna kuna, ne očekujem probleme i dobro je ovakve stvari objasniti. Zaduženja nikoga ne oduševljavaju, razumijem, no kroz projekte će se taj novac pokazati od iznimnog značaja i ključan za naredno razdoblje u kojem ćemo biti puno likvidniji, snažniji i spremniji na tržištu europskih fondova i EU novca na kojem se mi natječemo,” pojašnjava odluku Gradskog vijeća prvi operativac Grada na Bosutu.

„Negdje se mora povećati, negdje smanjiti. To je tako. Danas ukidamo i porez na potrošnju čime od Nove Godine ostavljamo do milijun kuna godišnje našim poduzetnicima”, zaključio je.

Aktualno

Izravna komunikacija s građanima najefikasniji je način rješavanja problema

Objavljeno

-

Napisao/la

    85 pregleda

Održane su još dvije tribine „Zajedno za bolje sutra”, a danas su svoje mišljenje iznosili oni koji žive u Centru i na Lapovcima. Grad već četvrtu godinu zaredom na ovaj način nastavlja komunikaciju s građanima po mjesnim odborima, koji na taj način imaju priliku predložiti obavljanje određenih radova i realizaciju projekata te tako sudjelovati u kreiranju gradskog proračuna. Naime, svi prijedlozi koji se iznesu na tribinama u gradskoj se upravi pomno razmotre i sukladno njima se priprema plan komunalnih akcija i projekata.

Prva današnja tribina odnosila se na Mjesni odbor Centar, koji ipak po pitanju komunalne infrastrukture stoji bolje od ostalih, perifernih dijelova grada. „Naravno da mi želimo da u budućnosti stanje bude isto u svim dijelovima grada, ali to u ovom trenutku nije slučaj. Sigurno da ovdje ima puno manje tih nekih osnovnih problema, ali naravno da ćemo ovdje imati dodatnih pitanja poput problema u zajedničkom stanovanju, kao što je grijanje u zgradama, što je zasad najveći problem”, rekao je gradonačelnik Ivan Bosančić dodavši kako smatra da možemo biti zadovoljni sadašnjim stanjem u ovom dijelu grada, ali kako naravno uvijek ima mjesta za napredak i boljitak života svih građana.

Oni su najviše upita imali vezanih za komunalnu infrastrukturu, stanju, odnosno veličini nogostupa i parkiranja automobila preko istih te uređenju i održavanju zelenih površina, a predsjednik Mjesnog odbora, Ivan Kubiček, naglasio je kako je velik dio posla odrađen za vrijeme proteklog, ali i ovog mandata te kako je siguran da će još puno ostvariti u budućem vremenu. „Svakako smo zadovoljni ovom inicijativom gradske uprave i gradonačelnika koji je ove tribine pretvorio u tradiciju. Veseli me uvijek dobar odaziv, kako u centru, tako i u drugim mjesnim odborima, a neposredna komunikacija s građanima izuzetno je bitna jer onda i mi na našim sjednicama Vijeća raspravljamo o istim potrebama i problemima”, rekao je.

Sa sličnim se problemima svakodnevno susreću i stanovnici Lapovaca, iako u navedenom naselju već neko vrijeme traju radovi u određenim ulicama, kao što je ona kneza Mislava. Građani su se na prošlogodišnjoj tribini najviše žalili na stanje nogostupa, manjak i stanje dječjih igrališta, rasvjetu i slično, a pravi pokazatelj važnosti ovakvog načina komunikacije podatak je da je oko 90% navedenih poteškoća dosad riješeno, ostalo je samo nekoliko sitnica koje se zbog raznih drugih okolnosti trenutno ne mogu sanirati. „Iskustva su zaista pozitivna što se tiče ovakvog načina komunikacije gradonačelnika s građanima. Ovo je stvarno prava prilika da dođu i iznesu svoje mišljenje o stvarima koje im smetaju u okruženju u kojem žive, a mi smo tu da ih pokušamo riješiti”, pojasnio je Ivan Švaganović, zamjenik predsjednika Mjesnog odbora Lapovci.

„Mislim da možemo biti zadovoljni stanjem i u Centru i na Lapovcima, tu nema nekih ozbiljnih problema, ali u svakom slučaju tu smo da riješimo svaki zahtjev građana. Ovakva komunikacija i meni i pročelnicima uvelike olakšava posao jer dobijemo izravnu informaciju o svim problemima koji muče naše građane i onda ih, prema mogućnostima, idemo rješavati”, zaključio je gradonačelnik tribine za ovu godinu.

Nastavi čitati

Aktualno

Župan Dekanić: Drago mi je što postoje žene koje imaju toliko snage o svemu javno progovoriti!

Objavljeno

-

Napisao/la

    98 pregleda

Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić, u svom uredu u Vukovaru, održao je radni sastanak s predstavnicama udruge Žene u Domovinskom ratu, na temu provedbe Programa za žrtve seksualnog zlostavljanja u Domovinskom ratu.

“Županu smo podnijeli zahtjev za razgovor jer je Grad Zagreb, koji je suosnivač Zaklade Sunčica, s novom Upravom i novim gradonačelnikom na čelu, donio odluku da će istupiti iz svega”, istaknula je predsjednica Udruge Marija Slišković.

Članice Udruge, kaže, smatraju, da je puno toga što stoji u Programu već napravljeno te da i dalje treba dokumentirati događaje i okupljati žrtve ratnoga zločina – seksualnog zlostavljanja. “Od župana smo tražile da se rad na programu prebaci na prostor Vukovara, odnosno županije i jako smo zadovoljne njegovom reakcijom i voljom za suradnju”, otkrila je Slišković.

Nakon sastanka župan Dekanić naglasio je kako je zadovoljan sastankom te kako je dogovoren nastavak razgovora oko daljnje suradnje. “Seksualno zlostavljanje jedan je od najstrašnijih zločina koji se nekome može dogoditi. Nažalost, nedovoljno je istražen i do sada nije primjereno sankcioniran”, rekao je Dekanić te dodao kako smatra da bi se svaki takav zločin trebao još drastičnije kažnjavati, ali i da je nužno još jače senzibilizirati javnost kako bi se svi zajedno potrudili da počinitelji budu privedeni pravdi. “Drago mi je što postoje žene koje imaju toliko snage da o svemu javno progovore, a siguran sam da ima jako puno i onih koje o tome ne žele govoriti”, upozorio je župan i poručio da bez javnog razgovora takvoj vrsti zlostavljanja nikada nećemo “osloboditi” sve one koji u sebi nose takvu traumu već dugi niz godina.

Nastavi čitati

Aktualno

Gradonačelnik Bosančić ugostio radoznale učenike četvrte osnovne škole

Objavljeno

-

Napisao/la

    127 pregleda

U četvrtom razredu osnovne škole uči se, između ostalog, o lokalnoj samoupravi, funkcijama gradonačelnika i načelnika. Dobro je poznato kako je iskustveni dio učenja uvijek zabavniji i lakše se upamti rečeno pa je na tom tragu učiteljica 4.b razreda Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića iz Vinkovaca odlučila sa svojim učenicima posjetiti vinkovačkog gradonačelnika Ivana Bosančića na njegovom radnom mjestu, kako bi vidjeli kako sve funkcionira i izgleda iz prve ruke.

„Već se duže vrijeme bavimo gradivom vezanim za ustroj Republike Hrvatske, simbole, nizinski zavičaj, funkcije načelnika i gradonačelnika. Djeca nisu upoznata sa svim tim pojmovima, najbolje uče iz iskustva pa smo shvatili da bi najbolje bilo da dođu i iz prve ruke vide kako to sve izgleda. Gradonačelnik je izrazio dobru volju i primio nas u goste, na što smo izuzetno ponosni”, rekla je Branka Gale, učiteljica 4.b razreda.

Djeca su spremno dočekala gradonačelnika s velikim brojem pitanja – od onih osobnih kao što su gdje je gradonačelnik pohađao školu, koji mu je bio najdraži predmet, kako se odlučio za ovaj poziv pa sve do poslovnih vezanih za zadaće i mogućnosti gradonačelnika. „Za gradonačelnika sam pripremio pitanje o kružnom toku ili semaforu kod bolnice na koje mi je odgovorio. Sviđa mi se ovo gradivo koje sada učimo i možda bi jednog dana čak i mogao biti gradonačelnik”, kazao je Luka Saračević, predsjednik razreda.

Nakon odgovora na ne tako jednostavna pitanja, učenici su se uputili u obilazak prostora gradske uprave pa su tako prvo obišli gradonačelnikov ured u kojem su zamjeniku gradonačelnika, Josipu Romiću, postavljali pitanja uz izložene projekte na panou u uredu pa su zajedno došli do zaključka da bi im se najviše svidio novi vanjski bazen i kako jedva čekaju realizaciju. Nakon toga, posjetili su Malu vijećnicu u kojoj su se, uz okrjepu, malo odmorili od postavljanja silnih pitanja koja su ih zanimala.

„Uvijek mi je lijepo kad me djeca obiđu i to su najljepši trenutci svakog gradonačelničkog mandata. Imali su pregršt ne tako bezazlenih pitanja i moram priznati da nije lako odgovarati djeci. Hvala im na posjeti, drago mi je da uče o svom gradu i institucijama i uvijek ćemo naći vremena primiti svaki razred koji želi doći obići gradsku upravu”, zaključio je gradonačelnik Bosančić ovo zabavno i edukativno druženje.

Nastavi čitati

Najčitanije