-1 C
Vinkovci
Četvrtak, 25. travnja 2024.

Bosančić: Nastavljamo i dalje otvoreno komunicirati odakle je novac stigao i u kojem ga smjeru trošimo

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Proračun Grada Vinkovaca težak je 300 milijuna kuna. Uz tri rebalansa, do sada je realiziranih 120 milijuna, a za sada se puni planiranom dinamikom, izvijestila na današnjoj sjednici Gradskog vijeća šefica gradskih financija Sanja Lozić.

„Rebalansi se u pravilu rade zbog projekata odobrenih u međuvremenu, a o tome izvještavam redovito i vijećnike i građane. Nastavljamo i dalje otvoreno komunicirati odakle je novac stigao i u kojem ga smjeru trošimo,” istaknuo je vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.

Unazad šest do sedam godina, uz izvorne prihode za tekuća financiranja, proračun se intenzivno puni sredstvima Europske unije, agencija i fondova kako se odobravaju projekti na natječajima EU institucija. Jednako je i ove godine, dodala je pročelnica.

„Najsnažniji dio priče odlazi na Nadvožnjak, projekt težak 80 milijuna kuna. Izvorni dio prihoda redovno financira tekuće aktivnosti, a projektima osigurana sredstva povlačimo sukladno izvršenju radova na terenu,” istaknula je Lozić.

Pojasnila je odluku koja je izazvala najveći interes oporbe vezanu uz zaduživanje grada kod HPB-a.

„Otvoreno radilište nove multifunkcionalne zgrade buduće Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci nasušna je kulturno-obrazovna potreba svih građana grada”, kazala je za projekt u tijeku vrijedan 48 milijuna kuna. Radovi su, podsjeća, počeli prošle godine i izvršeni u iznosu cca. 10 milijuna kuna od čega su 9 milijuna kuna bila sredstva Ministarstva kulture, a razliku je pokrio grad.

„S obzirom na to da u ovom trenutku još nemamo novih ugovora o sufinanciranju Grad se potencijalno zadužuje za 38 milijuna kuna kroz tri godine 2021., 2022. i 2023. kada bi projekt u veljači trebao biti završen. Ako se u međuvremenu dogodi realizacija i potpisivanje naknadnih ugovora o financiranju projekta, dakako da se neće povući 38 milijuna kuna nego umanjeno za dodatni dio sufinanciranja”, pojasnila je pročelnica Lozić. „To je za projekt Knjižnice, koji već godinu dana naglašavam promašenim i nepotrebnim, neprihvatljivo i mi tu točku nećemo prihvatiti. Ukupno u tri mjeseca grad zadužiti za 10 milijuna eura nije trenutak, pogotovo ne za Knjižnicu. Ona u Vinkovcima već postoji, radnih mjesta nemamo,” prozvao je u ime Kluba vijećnika Živog zida Goran Kajkić.

Gradonačelnik Bosančić odgovara da su Vinkovci posljednjih pet godina iznimno likvidni i apsolutno ne postoji nikakav problem po pitanju financija.

„Upravljamo odgovorno financijama, a ovaj kredit pokazuje da promišljamo o budućem vremenu. Na tržištu je trenutno cijena novca najniža. Zadužujemo se za 1,25% gdje ćemo taj novac koristiti i za izgradnju knjižnice, a kredit će osloboditi i usmjeriti dio proračuna u druge projekte,” pojašnjava najavivši u tom kontekstu prijave za Nacionalni plan oporavka i otpornosti koji zahtjeva osigurana dodatna sredstva unutar proračuna.

„Pripremljeno je projekata čija vrijednost prelazi preko 200 milijuna kuna, naše je sudjelovanje obavezno određenim iznosom, onda je jasno svakome zašto. Vjerojatno ovakve cijene novca neće dugo potrajati na tržištu i mislim da je dobar trenutak za to. Pet godina Grad je bez zaduženja. Koristili smo dio revolvinga. Sada ćemo ga smanjivati jer ćemo raspolagati jeftinijim sredstvima, tako da Grad Vinkovci dugoročno ostaju zaduženi za samo 38 milijuna kuna. Uspoređujući s izvršenjima proračuna koja se godišnje kreću oko 300 milijuna kuna, ne očekujem probleme i dobro je ovakve stvari objasniti. Zaduženja nikoga ne oduševljavaju, razumijem, no kroz projekte će se taj novac pokazati od iznimnog značaja i ključan za naredno razdoblje u kojem ćemo biti puno likvidniji, snažniji i spremniji na tržištu europskih fondova i EU novca na kojem se mi natječemo,” pojašnjava odluku Gradskog vijeća prvi operativac Grada na Bosutu.

„Negdje se mora povećati, negdje smanjiti. To je tako. Danas ukidamo i porez na potrošnju čime od Nove Godine ostavljamo do milijun kuna godišnje našim poduzetnicima”, zaključio je.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno