23 C
Vinkovci
Subota, 10. lipnja 2023.

Božićna čestitka nadbiskupa Hranića

Više od autora

- vl promo-

Marija Gerovac
Marija Gerovachttp://novosti.hr
marija.gerovac@novosti.hr

„I porodi sina svoga, prvorođenca, povi ga i položi u jasle jer za njih nije bilo mjesta u svratištu“ (Lk 2,7) – naslov je božićne čestitke i pastirske poruke nadbiskupa metropolita đakovačko-osječkog mons. dr. Đure Hranića, koju je uputio jučer na tradicionalnom susretu s predstavnicima medija u Nadbiskupskom domu u Đakovu.

Činjenica da za Mariju i Josipa nije bilo mjesta u svratištu zorno pred nas stavlja iskustvo zatvorenosti ljudskog srca, rekao je nadbiskup, dodajući da – dok dom svoga srca i svojih obitelji otvaramo božićnom djetetu Isusu – pogledamo i ne zaboravimo: Isus sa sobom k nama dovodi i sve one za koje danas, u našem suvremenom svijetu, nema mjesta, koji nailaze na zatvorena vrata.


Nadbiskup je istaknuo kako ne bismo smjeli dopustiti da zbog nemogućnosti povratka u svoju biološku obitelj mnoga djeca ostanu uskraćena za toplinu obiteljskog doma, često smještena u prepunjenim domovima za nezbrinutu djecu i mlade. „I današnje vrijeme, dakle, ima potrebu za Marijom i Josipom, za osobama koje su spremne staviti se u službu Djeteta i djece, bilo da je riječ o vlastitoj biološkoj djeci, udomljenoj ili posvojenoj. Sjetimo se da su podrška i služenje životu u punom smislu uključeni u naš kršćanski poziv i da su siguran put posvećenja“, rekao je nadbiskup, dodavši kako božićno otajstvo poziva da se oslobodimo vlastite komotnosti i sebičnosti, da snagom vjere iziđemo iz sebe, te da svoj život i svoj dom otvorimo djetetu Isusu,  a to ponajbolje činimo kad se otvaramo daru majčinstva i očinstva i kad prihvatimo udomljenje nezbrinute djece u svom obiteljskom domu. Božić nam govori da je dijete najveći Božji dar, koji oplemenjuje i usrećuje ponajviše same roditelje.

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno