17 C
Vinkovci
Srijeda, 29. svibnja 2024.

Cijene struje i plina ostaju iste i iduću godinu dana

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Vlada će novi paket mjera pomoći predstaviti danas na Gospodarsko-socijalnom vijeću, a u četvrtak na sjednici Vlade i službeno javnosti. Zadržat će postojeće mjere koje su na snazi do 31. ožujka.

Ostaje niža cijena toplinske energije, a riječ je o mjeri koja obuhvaća gotovo 160.000 ljudi.

Prema najavama, cijena struje i plina za kućanstva i poduzetnike neće se mijenjati ni narednih godinu dana, a umirovljenici i socijalne kategorije građana ponovno mogu očekivati jednokratno energetski dodatak od 53 do 160 eura, ovisno o cenzusu – visina mirovine do 245 eura – 160 eura, do 311 – 120 eura, do 444 eura – 80 eura.  Umirovljenicima s mirovinom do 578 eura naknada će iznositi 53 eura.

Nadalje, građani koji u polugodišnjem razdoblju troše do 2500 kilovatsati struje plaćat će 59 eura po megavatsatu, a oni koji troše više od 2500 kilovatsati, plaćat će 88 eura za megavatsat.

Javni i neprofitni sektor i dalje će biti u posebnoj kategoriji jeftinije električne energije u visini univerzalne usluge za kućanstvo s prosječnom cijenom od 62 eura po megavatsatu, piše Jutarnji.hr.

Cijena struje za poduzetništvo ostaje na istoj razini, i to za sve, bez imovinskog cenzusa.I cijena plina ostaje na istoj razini te će se i u sljedećih godinu dana na isporuku plina i toplinske energije primjenjivati snižena stopa PDV-a od pet posto, jednako kao i na pelete i drva za ogrjev, najavio je premijer Andrej Plenković.

Ukinut je i dodatni zdravstveni doprinos koji su od 2009. kao kriznu mjeru plaćali umirovljenici s iznadprosječnim mirovinama. Njih oko 32.000 sami su plaćali tri posto doprinosa, a za više od milijun umirovljenika, država je uplaćivala jedan posto.

Na daljnje potpore mogu računati i korisnici socijalnih naknada, nezaposleni, poljoprivrednici, ribari i prijevoznici.

“Sve što smo činili, produljit ćemo za još godinu dana. Naši umirovljenici bit će zadovoljni novim paketom koji ćemo predstaviti na GSV-u”, najavio je Plenković.

Proljetni paket mjera pomoći na snagu će stupiti 1. travnja. 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno