Kontaktirajte nas

Tema

Članica vinkovačke Udruge TRN Helena Šušković finalistica prvog gastro natjecanja za osobe s invaliditetom “Amorova žlica”

Objavljeno

-

“Amorova žlica” – za društvo jednakosti, naziv je prvog gastronomskog natjecanja za osobe s invaliditetom u Hrvatskoj održanog proteklog vikenda. Među 166 natjecatelja i 13 finalista našla se i Helena Šušković iz Jarmine, članica vinkovačke Udruge osoba s cerebralnom paralizom i njihovih obitelji TRN.

„Zaista sam uživala kroz cijelo ovo natjecanje! Za mene je ovo bilo lijepo iskustvo, stjecanje novih znanja, upoznavanje novih ljudi i može biti korak ka nečemu novom u mom životu”, riječi su 37-godišnje Helene Šušković, predstavnice Vinkovaca i Udruge osoba s cerebralnom paralizom i njihovih obitelji TRN (Tvoje ruke i noge) na prvom nacionalnom gastro natjecanju osoba s invaliditetom „Amorova žlica” – za društvo jednakosti. Samoinicijativno ga je pokrenula zagrebačka Udruga UNUO – Udruga nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja u suradnji s Hrvatskom provincijom Sv. Jeronima franjevaca Konventualaca, a okupilo je natjecatelje iz 21 županije u sedam gradova. Uključila se čak 51 institucija ispred kojih se natjecalo ukupno 166 natjecatelja.

Helena ne krije svoju sreću i zadovoljstvo uspjehom koji je ostvarila. Uspjehom koji, kako nam je rekla, otvara svijet jednakih mogućnosti i daje nadu da ćemo jednoga dana živjeti u društvu koje u potpunosti prihvaća svaki oblik različitosti. Dobar put prema tome pokazala je i Amorova žlica, osobito finale održano u zagrebačkoj dvorani Sv. Franje, u prostoru u kojemu se u potpunosti na djelu mogla vidjeti inkluzija. Velikih 13 finalista svojim su vlastitim rukama uz mentorstvo ponajboljih Hrvatskih chefova, pastry chefova i barmena pokazali mogućnosti potpune integracije te prezentirali i približili sposobnosti osoba s invaliditetom građanstvu i mogućim budućim potencijalnim poslodavcima. Važno je spomenuti i kako je ovo prvo takvo organizirano natjecanje u svijetu, a organizatorima je cilj iduće godine kuhati na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Katru.

Finale je donijelo natjecanje u tri kategorije – kuhanje, priprema koktela i prezentacija hrane i pića, a prva tri mjesta osvojila su zlatnu, srebrnu i brončanu “Amorovu žlicu” te putovanje u talijanski Rim pod pokroviteljstvom Hrvatske Provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca. Prvo mjesto osvojio je Daniel Zahtila iz Labina, drugo pripalo je Antoniji Fabjanac iz Trogira dok je na trećem mjestu završio Ivan Vuk iz Koprivnice. Našoj Heleni mentorica je bila pastry chef Marija Jelačić i zajedno s njom radila je desert, pitu od jabuka.

„Za mene je to bio izazov jer baš nisam vična slasticama, ali uz njezino motrenje i navođenje uspjele smo pripremiti ukusnu pitu od jabuka. Moram reći da mi se više od bilo kakve pobjede i nagrade svidio model rada Udruge UNUO, a to je da postoji jedinstveni prostor gdje će brojni stručnjaci svaki u svom resoru prenositi svoja znanja osobi koja nije imala istu startnu poziciju kao većina u zajednici u kojoj živimo”, istaknula je Helena napomenuvši kako joj je velika želja da takvo nešto postoji i u našim Vinkovcima i Slavoniji, jer tada bi zaista počeo rasti svijet jednakih mogućnosti. „Zahvaljujem svojoj udruzi TRN što mi je svojim poticajem i prijedlogom da idem na natjecanje priredila radosne trenutke”, dodala je.

Na kraju svega htjela je Helena Šušković svojim riječima potaknuti i sve svoje OSI prijatelje da svome životu dodaju malo boje, bilo to ukusnim jelom, lijepom slikom ili glasnom pjesmom, svaki život nosi svoje radosti. Hrabri budite – poručuje.

Aktualno

U Vinkovcima u tijeku podjela 1700 spremnika za biootpad

Objavljeno

-

Napisao/la

    736 pregleda
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Tijekom blagdana opustošili smo trgovine. Kupovali smo i što treba i što ne treba, jer nam, kao pravim Slavoncima, na stolu ništa nije smjelo nedostajati. A sve ono što ipak nismo uspjeli pojesti ili iskoristiti, jednostavno je završilo u smeću.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić nedavno je izvijestio kako u Hrvatskoj na godišnjoj razini nastaje 286.000 tona otpada od hrane, što je čak 71 kilogram po stanovniku. Najviše hrane bacamo u prosincu i siječnju, no ovaj problem događa se tijekom cijele godine. Procjenjuje se tako da se trećina hrane u svijetu baci, a na to možemo gledati s čuđenjem jer istovremeno milijuni ljudi gladuje. Postoje li načini kako spriječiti bacanje hrane i kakva je situacija u Vinkovcima?

Osim štete u kućnom budžetu, bacanje hrane nije dobro ni za okoliš. Problem je to s kojim se svi skupa moramo uhvatiti u koštac, bilo to planiranje kupovine namirnica i njihovog korištenja ili osiguravanje prostora za otpade od hrane. Ovi ostaci spadaju u biorazgradivi otpad, zauzimaju gotovo trećinu kućnog otpada i vrijedna su sirovina za proizvodnju kvalitetnog komposta. Kako Vinkovčani više ne bi svoju hranu bacali u smeće, u grad uskoro stižu spremnici za biootpad, najavio je v.d. pročelnika Upravnog odjela komunalnog gospodarstva i uređenja grada Marko Dujmić.

„Trenutno se u gradu dijeli 7.500 spremnika za odvajanje plastike i 1.700 spremnika za odvajanje biootpada nabavljenih projektom vrijednim 2.372.250 kuna. Kako smo novim projektom nabavili i kompostere, građani ispunjavaju anketu žele li komposter ili spremnik za biootpad“, pojasnio je Dujmić dodavši kako je novi projekt prijavljen u sklopu Javnog poziva Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti u svibnju prošle godine, a odluku o dobivanju sredstava primljena je početkom listopada. Projekt je vrijedan 970 tisuća kuna od čega je 40% sufinancirano sredstvima FZOEU-a. To znači kako bi i u Vinkovcima, uz plavu, zelenu i žutu, uskoro trebala osvanuti i smeđa kanta, namijenjena biootpadu.

Nabavljaju se još, ističe pročelnik, edukativni dječji setovi od po tri spremnika za odvajanje plastike, papira i stakla ili biootpada koji bi trebali biti prilagođeni njihovom uzrastu te komposteri od 350 litara za odvajanje biootpada. Cilj projekta je smanjiti količine biorazgradivog otpada koji se odlaže na odlagalištima te povećati stopu odvojenog prikupljanja komunalnog otpada. „Nabavkom i postavljanjem edukativnih spremnika kod škola, vrtića i novih dječjih igrališta želimo najmlađe podučiti kako pravilno odvajati otpad, zašto je važno recikliranje i zaštita okoline u kojoj svakodnevno provode svoje vrijeme“, dodao je. Isporukom nabavljenih spremnika za odvajanje otpada i kompostera zaokružuje se tako cijela priču s otpadom, a građani će imati sve potrebno za potpuno odvajanje otpada u svojim kućama.

 

Nastavi čitati

Aktualno

Branka Kokošarević svoju maštu oživljava u mala vunena čudesa

Objavljeno

-

Napisao/la

    889 pregleda

Tradiciju moramo njegovati u svakom pogledu – smatra Vinkovčanka Branka Kokošarević, svima poznata kao voditeljica u FA Lisinski, ali i kao ljubiteljica ručnog rada koji u posljednje vrijeme oduševljava već na prvi pogled, spajajući tradiciju i moderno.

Još od malena zanimalo ju je sve ono što može napraviti sama svojim rukama. Tomu su ju učile njezina majka i tri sestre, a posebno je uživala u tome jer, kaže, sve  što izradite svojom rukom je drugačije i više to cijenite. Na početku je radila miljetiće i stolnjake koje su s vremenom zamijenile moderne krpe, nakon toga su tu bile heklane veste, kape i šalovi, a nedavno se rodila ideja za neka nova „mala čuda“, nove plodove njezine bezgranične mašte.

„Ideja je nastala vrlo jednostavno. Moji unuci Josip i Lucija obožavaju plišane igračke pa su prvi radovi završili u rukama mojih najdražih – medvjedići, žabe, jednorozi, žirafe, hobotnice, brojni likovi iz crtića poput Winnie Pooha, Else i Ane ili Mickey Mousea“, priča nam ova 54-godišnjakinja i dodaje kako su s vremenom nastajale i prigodne igračke poput Djeda Božićnjaka, snjegovića, gnoma, uskršnjih zečića ili pilića. Lepeza njezinih rukotvorina uistinu je široka. Međutim, uz razne vunene igračke i ukrase, Branka radi i uporabne predmete pa na njezinoj Facebook stranici „Ručni unikati Koka“ možete pronaći i veste, majice, papuče, torbe, ruksake, ljetne cekere te jedan od definitivno najvećih hitova – dekice igračke. „Njome možete pokriti dijete u kolicima i krevetiću ili staviti na pod kad je već u fazi sjedenja, a pri tome će uvijek imati omiljenog plišanca uz sebe“, pojašnjava.

Materijale s kojima radi, dječju mekanu vunu, plišanu vunu ili stopostotni pamučni konac, nabavlja uglavnom u svom rodnom gradu, ponekad i u Zagrebu. Sve igračke puni antibakterijskim punilom, oči i nos stavlja sa sigurnosnom kopčom radi onih najmanjih, a mame ih mogu bezbrižno prati u perilici rublja na 30 stupnjeva.

Beskrajno uživa u ovome što radi. Kaže kako ju opušta od svakodnevnih briga i misli, ali i odvraća od gledanja u ekran. Međutim, najviše ju veseli kada njezini unuci gledaju kako se iz bakinih ruku rađaju njihovi ljubimci, a vjeruje kako će jednako biti i s još jednim unučićem koji je na putu.

Osim sa svojom djecom i unucima, svoj hobi rado isprepliće i s omiljenim folklorom, budući da je dugi niz godina bila plesačica, dok je zadnjih pet voditeljica Mlađe dječje skupine u Folklornom ansamblu Lisinski. „Tu zapravo mogu povezati tradiciju ručnog rada i veselu dječju zaigranost“, napominje ponosno i pomalo nostalgično.

Ako se nekada i umori, sve jednostavno nestane kada vidi reakcije mališana koje ju svaki put obore s nogu, a ništa drugačije ne reagiraju ni odrasli koji se nerijetko i sami požele igrati ili imati pokoji predmet za sebe. „Odrasli zaista cijene ljubav koju sam utkala u svaki rad“, ističe Branka. Oduševljenje njezinih pratitelja zapravo i ne čudi jer svaka njihova želja bude ispunjena u svega nekoliko dana i iako radi sama, velika su joj pomoć mali pomagači koji samo imaju zadatak nacrtati ili poželjeti.

Nastavi čitati

Aktualno

Maja Katić: Voće i povrće glavni su akteri svake detoksikacije

Objavljeno

-

Napisao/la

    706 pregleda

Masnija hrana, kapljica više te slastice nadohvat ruke mnogima su obilježili ove božićne i novogodišnje blagdane. I kako to obično biva, u siječnju slijedi čišćenje organizma od nakupljenih toksina, a buduća nutricionistica Maja Katić otkriva koji su najbolji načini za to.

Stalno vam se spava, umorni ste, imate manjak energije, ne znate kako izgubiti nekoliko kilograma viška nakupljenih tijekom blagdana? Vrijeme je za čišćenje organizma. Detoksikacijom tijela nakon poprilično napornih blagdanskih dana vratit ćete organizmu potrebnu energiju te poboljšati opće zdravlje. Zapravo je to čišćenje organizma od toksina, a neki od znakova koji upućuju da vam je potrebna detoksikacija, osim umora i loše koncentracije, su i česte glavobolje, pojava alergija, depresivnost, nadutost, loša probava, debljanje ili prekomjerno mršavljenje.

Postaje sve jasnije, tvrdi mlada buduća nutricionistica Maja Katić, kako voće i povrće ima glavnu ulogu u detoksikaciji našeg organizma zbog određenog sadržaja vitamina i minerala. „U detoksu su najznačajniji vitamini, minerali i fitokemikalije. Zanimljivo je to što fitokemikalije u velikim koncentracijama ne djeluju pozitivno na naš organizam tj. djeluju prooksidantno, no u navedenim namirnicama se nalaze u malim koncentracijama te se uspješno bore protiv radikala koji stvaraju negativne učinke u našem organizmu”, više o fitokemikalijama pojasnila nam je Maja, studentica 2. godine diplomskog studija Znanost o hrani i nutricionizam na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku. Kao skupinu fitokemikalija iz voća i povrća mogu se istaknuti još i polifenoli. Njih najviše nalazimo u crvenom bobičastom voću, čaju, kavi i crnom vinu koje pri normalnim dozama pomažu u snižavanju kolesterola i krvnog tlaka, smanjuju rizik od dijabetesa i ostalih kroničnih oboljenja.

Konačno se može reći, napominje, da fitokemikalije imaju antifungalni, antibakterijski, antioksidativni, antimutageni, antikancerogeni učinak. Posebno se mogu istaknuti i kupusnjače koje se još nazivaju krucifernim povrćem, jer takvo povrće sadrži glukozinolate koji se ubrajaju u specifičnu skupinu fitokemikalija. Za prehranu ljudi najznačajnija je porodica Brassicaceae u koju se ubrajaju kupus, brokula, cvjetača, prokulice, rotkvica, repa, gorušica.

„Unosom hrane bogatom mastima s nepovoljnim masnokiselinskim sastavom i ugljikohidratima stvara se loša mikrobiota unutar našeg gastrointestinalnog trakta koja izaziva tzv. metaboličku endotoksemiju tj. povećanu propusnost crijeva zbog kojeg se toksikanti lakše apsorbiraju u organizam”, pojašnjava stručno naša sugovornica. Stoga je važno prepoznati i važnost probiotika te mliječnih proizvoda kao što su kefir i jogurt jer sadrže pozitivne bakterije koje snažno neutraliziraju toksikante u gastrointestinalnom traktu, dok vlakna iz voća i povrća imaju važnu ulogu u vezanju i izlučivanju kolesterola i toksikanata iz organizma. „Nikako ne smijemo zaboraviti ni vodu koja je glavni akter u uklanjanju toksikanata iz organizma”, zaključila je Maja i sve skupa stavila pod zajednički nazivnik – detoksikacija će biti puno djelotvornija kada, uz kretanje, uspostavimo dobar rad crijeva i redovitu probavu.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Vijestiprije 1 sat

Globus – Gradimo Lokalnu Održivost za Bolje Uspješnije Sutra

Globusi je novi autorski projekt Nansen dijalog centra iz Osijeka i deset partnerskih škola iz Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije. Kroz...

Aktualnoprije 2 sata

Marko Polešćuk brončani na kadetskom Grand Prix-u u Zagrebu

U Zagrebu je 22. i 23. siječnja na plivalištu Mladost u organizaciji Plivačkog kluba Medveščak održano treće kadetsko Grand Prix...

Aktualnoprije 3 sata

Poznati dobitnici nagrade vinkovačke kazališne publike “Joza”

U Gradskom kazalištu „Joza Ivakić” Vinkovci danas su prebrojani glasovi te su sada poznati dobitnici nagrade „Joza”. Javnosti će biti...

Aktualnoprije 4 sata

U Hrvatskoj 8 471 novih slučajeva u protekla 24 sata

U posljednja 24 sata zabilježeno je 8.471 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas...

Vijestiprije 5 sati

Jabuke i mandarine simbol suradnje najistočnije i najjužnije hrvatske županije

Veliko prijateljsko između najjužnije i najistočnije hrvatske županije upisalo je još jednu suradnju. U dubrovačkoj luci Gruž predstavnici Vukovarsko–srijemske županije...

Aktualnoprije 6 sati

Vukovarsko-srijemska županija na sedmom mjestu po višku osiguranika HZZO-a

Popis stanovništva izvukao je na površinu niz nelogičnosti, među kojima je i ona da u Hrvatskoj ima 209 tisuća više...

Aktualnoprije 7 sati

Aurelijina fantastična četvorka dobila poziv u reprezentaciju

Sjajne partije i predstave malonogometaša Aurelije nisu ostale neprimjećene. Izbornik mlade futsal reprezentacije Duje Maretić uručio je poziv Marku Pest...

Aktualnoprije 8 sati

PDV na plin 5 posto?

Preliminarni izračuni koje je za potrebe Vlade izradila Hrvatska energetska regulatorna agencija otprilike potvrđuju da u slučaju realizacije najgoreg mogućeg...

Najčitanije