29 C
Vinkovci
Četvrtak, 20. lipnja 2024.

Članica vinkovačke Udruge TRN Helena Šušković finalistica prvog gastro natjecanja za osobe s invaliditetom “Amorova žlica”

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

“Amorova žlica” – za društvo jednakosti, naziv je prvog gastronomskog natjecanja za osobe s invaliditetom u Hrvatskoj održanog proteklog vikenda. Među 166 natjecatelja i 13 finalista našla se i Helena Šušković iz Jarmine, članica vinkovačke Udruge osoba s cerebralnom paralizom i njihovih obitelji TRN.

„Zaista sam uživala kroz cijelo ovo natjecanje! Za mene je ovo bilo lijepo iskustvo, stjecanje novih znanja, upoznavanje novih ljudi i može biti korak ka nečemu novom u mom životu”, riječi su 37-godišnje Helene Šušković, predstavnice Vinkovaca i Udruge osoba s cerebralnom paralizom i njihovih obitelji TRN (Tvoje ruke i noge) na prvom nacionalnom gastro natjecanju osoba s invaliditetom „Amorova žlica” – za društvo jednakosti. Samoinicijativno ga je pokrenula zagrebačka Udruga UNUO – Udruga nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja u suradnji s Hrvatskom provincijom Sv. Jeronima franjevaca Konventualaca, a okupilo je natjecatelje iz 21 županije u sedam gradova. Uključila se čak 51 institucija ispred kojih se natjecalo ukupno 166 natjecatelja.

Helena ne krije svoju sreću i zadovoljstvo uspjehom koji je ostvarila. Uspjehom koji, kako nam je rekla, otvara svijet jednakih mogućnosti i daje nadu da ćemo jednoga dana živjeti u društvu koje u potpunosti prihvaća svaki oblik različitosti. Dobar put prema tome pokazala je i Amorova žlica, osobito finale održano u zagrebačkoj dvorani Sv. Franje, u prostoru u kojemu se u potpunosti na djelu mogla vidjeti inkluzija. Velikih 13 finalista svojim su vlastitim rukama uz mentorstvo ponajboljih Hrvatskih chefova, pastry chefova i barmena pokazali mogućnosti potpune integracije te prezentirali i približili sposobnosti osoba s invaliditetom građanstvu i mogućim budućim potencijalnim poslodavcima. Važno je spomenuti i kako je ovo prvo takvo organizirano natjecanje u svijetu, a organizatorima je cilj iduće godine kuhati na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Katru.


Finale je donijelo natjecanje u tri kategorije – kuhanje, priprema koktela i prezentacija hrane i pića, a prva tri mjesta osvojila su zlatnu, srebrnu i brončanu “Amorovu žlicu” te putovanje u talijanski Rim pod pokroviteljstvom Hrvatske Provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca. Prvo mjesto osvojio je Daniel Zahtila iz Labina, drugo pripalo je Antoniji Fabjanac iz Trogira dok je na trećem mjestu završio Ivan Vuk iz Koprivnice. Našoj Heleni mentorica je bila pastry chef Marija Jelačić i zajedno s njom radila je desert, pitu od jabuka.

„Za mene je to bio izazov jer baš nisam vična slasticama, ali uz njezino motrenje i navođenje uspjele smo pripremiti ukusnu pitu od jabuka. Moram reći da mi se više od bilo kakve pobjede i nagrade svidio model rada Udruge UNUO, a to je da postoji jedinstveni prostor gdje će brojni stručnjaci svaki u svom resoru prenositi svoja znanja osobi koja nije imala istu startnu poziciju kao većina u zajednici u kojoj živimo”, istaknula je Helena napomenuvši kako joj je velika želja da takvo nešto postoji i u našim Vinkovcima i Slavoniji, jer tada bi zaista počeo rasti svijet jednakih mogućnosti. „Zahvaljujem svojoj udruzi TRN što mi je svojim poticajem i prijedlogom da idem na natjecanje priredila radosne trenutke”, dodala je.

Na kraju svega htjela je Helena Šušković svojim riječima potaknuti i sve svoje OSI prijatelje da svome životu dodaju malo boje, bilo to ukusnim jelom, lijepom slikom ili glasnom pjesmom, svaki život nosi svoje radosti. Hrabri budite – poručuje.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno