28 C
Vinkovci
Utorak, 23. srpnja 2024.

Župan Damir Dekanić ugostio kanadskog veleposlanika Alana Bowmana

Više od autora

- vl promo-
Antonija Periša
Antonija Periša
antonija.perisa@novosti.hr

Župan Vukovarsko – srijemske županije Damir Dekanić primio je u radni posjet veleposlanika Kanade, Njegovu Ekselenciju Alana Bowmana. Tom su prigodom posjetili Općinu Andrijaševci, gdje ih je na radnom sastanku načelnik Ante Rajković upoznao s infrastrukturnim projektima koji su Andrijaševce uvrstili među najuspješnije u Hrvatskoj – iz EU fondova povučeno je preko sto milijuna kuna.

„Kroz sve projekte u budućnosti želimo stvoriti uvjete za ostanak i povratak mladih na ovo područje, a među njima su i stambeno rekreacijsko naselje te poduzetničko – gospodarska zona”, rekao je Rajković dodavši kako su takvi projekti ključni kako bi se zaustavilo iseljavanje stanovništva.

Župan Damir Dekanić naglasio je kako smatra kako je model općine Andrijaševci jedan od onih koje bi u svojim razvojnim strategijama trebale primijeniti i druge općine u Hrvatskoj jer se pokazao iznimno uspješnim. „To je model koji jamči ostanak mladih i daje konkretan odgovor na probleme depopulacije s kojima se sve općine u Slavoniji suočavaju”, poručio je Dekanić naglasivši kako će taj model, čiji je idejni začetnik bio i sam kao donedavni općinski načelnik, nastojati preslikati i na nivo cijele županije. „Za ostanak mladih ključni su čimbenici stambeno zbrinjavanje, posao i infrastruktura koja će njima i njihovim obiteljima omogućiti dobar životni standard”, istaknuo je.

Kanadska tvrtka Vermilion, smatra Dekanić, jedna je od onih koja će kroz eksploataciju plina na ovom području osigurati ne samo radna mjesta nego i postati aktivan sudionik u životu cjelokupne zajednice.

Kanadski veleposlanik Bowman kazao je kako i sam dolazi iz malog mjesta u Kanadi te razumije, kako demografske, tako i infrastrukturne probleme s kojima se općine susreću. „Želim pomoći u promociji investiranja u ovaj kraj te se nadam kako ću u tome uspjeti”, poručio je Bowman. Dodao je i kako se nada da će uskoro u posjet Vukovarsko – srijemskoj županiji dovesti članove poslovne zajednice, koji su okupljeni u kanadsko – hrvatsku mrežu te da će kroz promociju već odrađenih projekata i novih mogućnosti investiranja pripomoći novim investicijama stići u Slavoniju.

Nakon Andrijaševaca župan Dekanić i veleposlanik Bowman posjetili su i Općinu Stari Jankovci gdje su održali radni sastanak s načelnikom Draganom Sudarevićem. Razgovaralo se o planovima eksploatacije plina s tvrtkom Vermilion, koja na području te općine ima koncesiju, ali i o mogućnostima za proširenje suradnje u budućnosti.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno