24 C
Vinkovci
Nedjelja, 22. svibnja 2022.

Crème de la crème tamburaške glazbe u čast prim virtuoza Hrvoja Majića

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr
Večerašnji, 22. po redu Memorijal Hrvoja Majića u vinkovačkom kazalištu tradicionalno okuplja tamburaše jednom godišnje u sjećanje na vrsnog primaša i instrumentalista, prerano preminulog Hrvoja Majića.

Primaš nekadašnjih Zlatnih dukata, Vinkovčanin Hrvoje Majić bio je tamburaški virtuoz svoga vremena, a Ogranak Matice hrvatske u Vinkovcima kao hommage njegovoj umjetnosti i ove je godine upriličio koncert tamburaške instrumentalne glazbe u sklopu Memorijala na kojem su nastupili Duo Filip Kovačić na braču i Branimir Pepić na klaviru, Tamburaški orkestar OŠ Josipa Runjanina Vinkovci, Tamburaši sv. Marije Mandaljene iz Župe Dubrovačke, Zagrebački tamburaški kvartet, TS Daj šta daš i Bit će skoro propast sveta, najbolji romski tamburaški sastav iz Deronja.

„Hrvoje bi bio presretan da vidi ovu mladost danas svirajući klasiku na tamburi. To su bile i njegove intencije da tambura svira koncertne, klasične, sve vrste glazbe. Janika Balaž kada je umro, Novosađani su krenuli s Memorijalom. Trajao je deset godina, i nažalost, ugasio se. Mi trajemo 22 godine, najviše upornošću Matice”, naglasio je u ime organizatora Šima Dominković, doajen tamburaške glazbe.

„Vinkovci, iz godine u godinu, priređuju večer sjećanja na našeg sugrađanina glazbom koju je najviše volio čime mu ujedno odajemo počast”, poručila je u ime Grada pročelnica za kulturu Marija Liščić Drmić.

Pet malih sastava, jedan veliki, kazališna dvorana bez konferanse, samo publika i instrumentalna tambura, recept je za uživanje i sjećanje na ovog maestra prima koji nas je prerano napustio i uskratio za neke nove izvedbe.

„Hrvoje nas je napustio 1999.g. I sam sam tada bio dijete, a kamoli moji učenici rođeni kasnije. No, kroz nastavu, tamburašku pedagogiju i kulturu sviranja, trudimo se na naše učenike prenijeti ostavštinu Hrvoja Majića koji je jedan od prvih koji je tamburu želio izdići na višu, umjetničku razinu obradama Mozarta, Bacha, Verdija, što danas radimo u Glazbenoj školi. Velika je čast što učenici Glazbene škole mogu nastupiti na ovom Memorijalu”, rekao je voditelj Tamburaškog orkestra vinkovačke Glazbene škole Tomislav Majačić.

Nemjerljiv je doprinos svih sudionika Memorijala koji u Vinkovce rado stižu bez honorara, poručuje organizator, a koji su i večeras svojim žicama dirnuli publiku koja živi i osjeća tamburu.

Unazad dva desetljeća na Memorijalu Hrvoja Majića muziciralo je više od 1000 tamburaša, a osim hrvatskih, rado su mu se odazivali i tamburaši Bačkih i Bunjevačkih Hrvata, Hrvati iz Mađarske i BiH, kao i poznati virtuoz Jerry Grcevich iz Amerike, Bako Jovanović iz Austrije, a ne tako davno i veliki tamburaški orkestar iz svih dijelova Lijepe naše okupljen za koncert nazvan Šokačka rapsodija u zagrebačkom Lisinskom.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno