29 C
Vinkovci
Nedjelja, 14. srpnja 2024.

Crkveni pjevački zbor sv. Cecilija otvorio 8. Vinkovački orguljaški festival

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Na današnjoj svečanoj misi u crkvi sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima počeo je 8. Vinkovački orguljaški festival Organum Cibalae posvećen promociji orgulja i svima koji vole orguljašku glazbu. Otvorio ga je mješoviti pjevački crkveni zbog sv. Cecilija pod vodstvom dirigentice Dubravke Vukovarac.

Prvi je to od šest koncerata koliko ih donosi ovogodišnji festival. Sljedeći, VA Stretta, je na rasporedu već večeras u Vukovaru s početkom u 19:15 sati kada će u crkvi sv. Filipa i Jakova nastupiti Dragan Trajer na orguljama i Dino Heđi na violini. Festival se u ponedjeljak vraća u Vinkovce, u crkvu sv. Nikole Biskupa, gdje nas od 19:30 čekaju orguljaši Martin Raguž, Lorena Herman i Kristijan Granić.

U srijedu u isto vrijeme, u crkvi sv. Mateja, koncert će održati Bruno Philipp na klarinetu te Edmund Andler-Borić na orguljama koji će nastupiti i u četvrtak u vukovarskoj crkvi sv. Filipa i Jakova u 19:15. Ovogodišnji orguljaški festival bit će zaključen u petak 9. rujna u crkvi sv. Jakova u Ilači. Posljednji na rasporedu je koncert Gorana Končara na violini te Edmunda Andlera-Borića na orguljama.

„Orguljaški festival nastao je na poticaj Ivana Matarića, velikog hrvatskog orguljaša i kompozitora koji je dugo godina bio i orguljaš zagrebačke katedrale. Njime nastojimo popularizirati ovakvu glazbu i prenijeti ju na naše mlade“, rekao nam je jedan od organizatora Dražen Švagelj, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima, dodavši i kako je današnja koncertna misa održana u spomen na 120. obljetnicu rođenja Rudolfa Matza i 90. obljetnicu rođenja Anđelka Klobučara, poznate hrvatske kompozitore.

Napomenut ćemo i kako je festival plod dugogodišnje suradnje Hrvatske kulturne zajednice u Švicarskoj, Hrvatske matice iseljenika – podružnice Vukovar i Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima, a u organizaciju su se uključili i Ogranak matice hrvatske u Vukovaru te prvi put i Đakovačko-osječka nadbiskupija.

Ovim jedinstvenim projektom, napomenuo je Silvio Jergović, voditelj Hrvatske matice iseljenika – podružnice Vukovar, žele potaknuti mlade na sviranje orgulja i to ne samo kao crkvenog instrumenta, nego i koncertnog.

„Koncept festivala zapravo ima tri dijela. U jednom glavnu ulogu imaju mlade snage, drugi dio je posvećen domaćim glazbenicima koji su se već afirmirali, a u trećem vladaju vrhunski umjetnici. I to je jedan od načina da ljudima približimo orgulje kao instrument za svaku glazbu, kao što je, primjerice, Matarić na orguljama uspio napraviti koncert evergreena“, rekao je Jergović.

Dodao je i kako se zahvaljujući dosadašnjim izdanjima nekoliko mladih odlučilo ozbiljnije baviti orguljama, a kako festival raste, tako raste i odaziv, ali i pozivi domaćina koji dašak orguljaške glazbe žele doživjeti i u svojoj crkvi.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno