16 C
Vinkovci
Nedjelja, 26. svibnja 2024.

CroElecto: HDZ-u gotovo polovica glasova

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Kako diše najistočnija hrvatska županija par dana prije po svemu drugačijih parlamentarnih izbora, na koje ćemo izaći u srijedu 17. travnja, donosimo ekskluzivno za naše čitatelje.

Agencija 2X1 komunikacije iz Zagreba provela je za medijsku kuću Novosti istraživanje političkih preferencija u Vukovarsko-srijemskoj županiji uoči izbora za 11. saziv Hrvatskog sabora.

Da su izbori iduće nedjelje, HDZ bi sa svojim koalicijskim partnerima u Vukovarsko-srijemskoj županiji dobio povjerenje 47,33 posto ispitanika. Drugoplasirana stranka bila bi Domovinski pokret sa 16 posto. Socijaldemokratska partija s koalicijskim partnerima dobila bi 11 posto, a koalicija Most-Hrvatski suverenisti 9,33 posto.

Prema trenutnim trendovima, ispod praga ostali bi Možemo s 3,67 posto, ali i HSP s 2,33 posto, Umirovljenici zajedno s 2 posto, Odlučnost i pravednost s 1,67 posto te Stranka Ivana Pernara s 0,67 posto. Neodlučnih je ovog puta 6 posto ispitanika.Istraživanje je provedeno CATI metodom od 5. do 8. travnja na uzorku 300 ispitanika uz eliminaciju izbornih apstinenata te mogućnost pogreške uzorka 5 posto.

U odnosu na prije mjesec dana, kada smo, na uzorku od 200 ispitanika, dakle stotinu manje, objavili prve preferencije birača po raspisivanju parlamentarnih izbora i predsjednikovoj objavi pretenzije na premijersko mjesto, potpora HDZ-u i partnerima baš kao i SDP-u rasla je za oko 2,5 postotna poena, Domovinskom pokretu za jedan posto, Hrvatski suverenisti s MOST-om su narasli za čak 3 posto. Dok je i HSP rastao za nešto više od 1,5 posto umirovljenici jedini bilježe pad i to za značajnih 4 posto.

ARHIVA

U ožujku je neodlučnih bilo 19,18 posto. U odnosu na najnovije podatke i veći uzorak, da su u nedjelju izbori, neodlučnih je za 13 posto manje. Dodajmo kako u prošlomjesečnom ispitivanju biračkih preferencija za Vukovarsko-srijemsku županiju, stranke OIP Karoline Vidović-Krišto i Ivana Pernara nisu bili uvrštene jer konačne liste s kandidaturama nisu bile objavljene.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno