Svečanom sjednicom Gradskog vijeća u Hrvatskome domu Đakovo je danas proslavilo Dan grada, 8. svibnja, prisjećajući se toga datuma iz 1239. godine, od kada i datira prvi pisani spomen o ovom mjestu.

Govoreći o trenutačnom stanju u gradu gradonačelnik Marin Mandarić naglasio je da su u proteklih godinu dana u Đakovu odrađeni brojni projekti, a grad je bio veliko gradilište.

“Ono što bih posebno istaknuo je da su konačno započeli i radovi na Projektu izgradnje kanalizacijskog sustava Grada Đakova, koji je vrijedan preko 250 milijuna kuna i u sklopu kojega ćemo riješiti probleme otpadnih voda i u 5 naših prigradskih naselja. Ponosni smo i na naše socijalne programe, pa bih napomenuo da smo krenuli s projektom Zaželi, kojom prilikom smo iz Europskog socijalnog fonda povukli gotovo 10 milijuna kuna i zaposlili 65 žena, koje skrbe o 260 korisnika. Naravno da gledamo i što više sredstava usmjeriti u mlade, djecu i učenike. Tu ponajprije mislim na uređenje i izgradnju vrtićkih objekata, koji su nam prioritet”, istaknuo je Mandarić.

Inače, ime Đakovo spominje se prvi put 1239. godine u ispravi hrvatsko – ugarskog kralja Bele IV., kojom biskup Ponsa dobiva na dar posjede Đakovo i Breznu. No, istraživanja pokazuju i naseljenost u mlađem kamenom dobu, a ovdje Rimljani grade svoje naselje Certissiju.

O bogatoj povijesti Đakova govore i mnoge obljetnice koje su obilježene tijekom proteklih nekoliko godina, odnosno 500 godina Ergele, 200 godina uzgoja lipicanaca, 200 godina sjemeništa i teologije i naposljetku, uz sve ostale obljetnice, prije 47 godina skupina vizionara predvođena dr. Zvonimirom Benčevićem utemeljila je đakovačke vezove, manifestaciju koja je s godinama rasla i prerasla granice Đakova, Slavonije i Hrvatske, čuvajući tradiciju, ljepotu, pjesmu ratara i bekrija, momaka, djevojaka i snaša. Druga je to najveća manifestacija tradicijske kulture u Hrvatskoj, odmah poslije Vinkovačkih jeseni.

Današnjoj slavljeničkoj sjednici Gradskog vijeća Đakova nazočio je upravo i vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić, koji je ovom prilikom građanima Đakova, čestitao Dan grada, odnosno njegov 780. rođendan.