- Tekst se nastavlja ispod oglasa -

Raznobojni listovi na vrhu ove biljke izgledaju upravo kao kod božićne zvijezde. Danas se božićnu zvijezdu ili božićnu ružu može nabaviti u crvenoj, ružičastoj, bijeloj, žutoj i krem boji.

Božićna zvijezda je grm koji može narasti i do četiri metra visine, a potječe iz Srednje i Južne Amerike. Tamo se ova biljka naziva još i „cvijet badnjaka“ (nochebuena). Od početka 50-ih godina 20. stoljeća ova se biljka vrlo često kupuje kao ukrasna biljka, a u SAD-u ona ima čak i poseban dan. Naime, svakoga 12. prosinca obilježava se „Poinsettia Day“, ili „dan božićne zvijezde“, u spomen Joela Poinsetta, prvoga američkog diplomata u Meksiku. On je početkom 19. stoljeća donio božićnu zvijezdu u SAD.

Prema legendi, ova je biljka bila omiljena na dvoru aztečkoga kralja Montezume. On je vjerovao kako su jarko crvene listove zabojile kapljice krvi jedne nesretno zaljubljene božice Azteka. Znanost je pokazala kako je crvena boja posljedica fotoperiodizma: u nedostatku svjetlosti umjesto zelenih nastaju crveni listovi.

Podsjetimo, obitelj Lucić iz Županije jedini je proizvođač ove biljke u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Više o njima možete pročitati na sljedećoj poveznici.