Dan grada Vukovara je dan kada je Vukovar dobio status slobodnog kraljevskog grada, a slavi se 3. svibnja jer je toga dana blagdan svetih Filipa i Jakova. Njihovo ime nosi stolna crkva u Vukovaru, a zaštitnici su grada od 1723. godine. Vukovarci su i ove godine za Dan grada priredili bogat program, a danas će u Vukovaru biti i najviši državni dužnosnici.

Tako će polaganjem zajedničkog vijenca u ime Republike Hrvatske počast poginulim, nestalim, ubijenim i umrlim hrvatskim braniteljima Vukovara u Domovinskom ratu na Memorijalnom groblju odati i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Vlade Andrej Plenković i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Marijana Balić.

U 10 sati u crkvi Sv. Filipa i Jakova bit će služena misa, a za 11 sati najavljeno je svečano otvorenje Franjevačkog muzeja Vukovar,. U 12 sati počinje svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Vukovara na kojoj će ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekta EU Tomislav Petric uručiti ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava u sklopu “Poziva za razvoj poduzetništva grada Vukovara” koji je pokrenut kao dio “Programa za integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima”.

Predviđen je i posjet Luci Vukovar i Studentskom domu “Leopold” te Muzeju vučedolske kulture. Premijer Plenković obići će i Vodotoranj Vukovar – Memorijalno spomen obilježje Domovinskog rata, a predsjednica Grabar-Kitarović susrest će se s mladima na temu života u Vukovaru, te s mladim poduzetnicima.