Sutra će biti održana Noć knjige, koja je pokrenuta kako bi se, kroz jedinstvenu nacionalnu manifestaciju potaknula kultura čitanja i uvažavanje knjige kao civilizacijskog i kulturološkog dosega.

Noć knjige objedinjuje obilježavanje sutrašnjeg Svjetskog dana knjige i autorskih prava, 23. travnja te današnjeg Dana hrvatske knjige, 22. travnja.

Dan hrvatske knjige 

Od 1996. godine, prema odluci Sabora Republike Hrvatske, 22. travnja obilježava se Dan hrvatske knjige. Tog je datuma 1501. godine Marko Marulić završio svoje slavno djelo „Libar Marka Marulića Splićanina u kom se uzdrži istorija svete udovice Judit u vrsih harvacki složena“.

Cjelokupan opus Marka Marulića predstavlja neprijeporne temelje nacionalne književne baštine, a njegovi radovi na materinskome jeziku potvrđuju zrelost hrvatske književne tradicije i njezinu mogućnost da se na narodnome jeziku stvore djela velike umjetničke vrijednosti. Zato ga danas s pravom smatramo ocem ili utemeljiteljem našeg pjesništva, a njegovo djelo najzrelijim književnim izrazom hrvatske kulturne baštine.

Cijeneći i proučavajući vlastitu kulturnu tradiciju izgrađenu na temeljima Marulićeva stvaralaštva pridonosimo stvaranju jedinstvenog i prepoznatljivog identiteta, koji je oduvijek sadržavao i dio vjernog odraza pripadnosti europskom kulturnom krugu, poruka je Ministarstva kulture uz napomenu kako je na taj dan 1900. godine utemeljeno i Društvo hrvatskih književnika koje i danas djeluje kao jedan od glavnih čuvara i promotora hrvatske pisane riječi.