18 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 3. listopada 2022.

Dan općine Stari Jankovci

Više od autora

- vl promo-


Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Trgu hrvatskih branitelja, te svečanom sjednicom Općinskog vijeća i dodjelom javnih priznanja danas je održan središnji dio proslave Dana općine Stari Jankovci.

U općini, u čijih je pet mjesta, Starim Jankovcima, Novim Jankovcima, Oroliku, Slakovcima i Srijemskim Lazama, do Domovinskoga rata živjelo 7 600 žitelja, a danas ih je skoro upola manje, općinsko vodstvo nastoji osigurati što kvalitetnije uvjete života te razne vidove potpore. Unatoč problemima, ima i razloga za zadovoljstvo, a jedan od pozitivnih pokazatelja svakako je značajno povećanje proračuna. “Prije mjesec dana smo imali drugi rebalans proračuna koji je sada dvostruko veći od dosada najvećeg našeg proračuna, a iznosi gotovo 24 milijuna kuna. U tom je proračunu i 13 milijuna kuna potpisanih ugovora u čemu je udio Općine 0,95 %, čime smo više nego zadovoljni. Nismo zadovoljni iseljavanjem mladih. Lokalna uprava nema te ingerencije da to zaustavi, ali mi, kroz Socijalni plan, kroz poticaje poljoprivredi i gospodarstvu činimo sve što je u našoj moći da probamo barem zadržati ove ljude koji su još uvijek tu. Bez regionalne i posebno državne vlasti, međutim, mi sami ne možemo puno i s tih se razina nešto hitno mora poduzeti”, istaknuo je općinski načelnik Dragan Sudarević

Sjednica Općinskog vijeća bila je prigoda i za dodjelu priznanja. Plakete su dobili Mijo Banovak, zaslužni član DVD-a Stari Jankovci i Zdravko Nikolić s obitelji, kao nesebični udomitelji, a Grb općinre posthumno je dodijeljen Krunoslavu Mandeku, učitelju glazbene kulture u Slakovcima, koji je veliki dio svoga života posvetio radu s mladim tamburašima pa i danas ima preko 100 aktivnih tamburaša koje je Krunoslav Mandek naučio svirati.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno