Sastav Županijske skupštine činit će HDZ s partnerima koji je osvojio relativnu većinu, koalicija na čelu s Domovinskim pokretom, potom Suverenisti i partneri pa SDP, SDSS i Panenićeva lista. Župana vukovarsko-srijemske županije birat ćemo za dva tjedna jer nijedan od pet kandidata nije uspio ostvariti 50%+ 1 glas. Favorit je HDZ-ov Damir Dekanić s osvojenih preko 38,5% na kojega ide nezavisni Josip Dabro s dvostrukim zaostatkom od 18,29% glasova. Pobjegao je Nikoli Kajkiću za samo 261 glas.

“Dvadeset postotnu prednost u rezultatu smatram dovoljnim zalogom za čistu i glatku pobjedu u 2. krugu”, poručio je Dekanić.

Bit cijele priče u 2. krugu biti pametan, napraviti jedno ujedinjenje i svatko sa svojim programskim rješenjima nas kandidata Kajkića, Ćavara, Panenića i mene s mladom ekipom nuditi zajedno bolji život i nadu”, pozvao je javno Dabro na ujedinjenje pred ponovni izlazak na birališta.

HDZ je izgubio Cernu, Gunju i Privlaku, a dobio Tordince. U 2. krug će u Jarmini, Drenovcima i Tovarniku. SDP u potpunost nestaje s političke scene. U Vinkovcima je, nekada najjača oporbena stranka, danas na dva vijećnika, a u Vukovaru valjda prvi puta nisu ušli u vijeće. Svoju su snagu potvrdili samo u stožernim općinama – Starim Mikanovcima i Babinoj Gredi.

Za dva ćemo tjedna izaći na 2. krug glasovanja. Na glasačkim listićima bit će po dva kandidata, redosljedom koliko su dobili glasova. Pobjednik je onaj tko osvoji više.

Kada je riječ o gradovima, novi stari gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić odnio je apsolutnu pobjedu u prvom krugu uzevši gotovo 59% izašlih glasova.

Mislim kako je ovaj rezultat i pobjeda u prvom krugu rezultat svega onoga što smo radili u proteklom mandatu i to je za mene najvažnije”, rekao je Bosančić zahvalivši na povjerenju građanima uz poruku nastavka projekata u novom mandatu.

HDZ je s koalicijskim partnerima – HSU, HSP osvojio apsolutnu većinu i u Gradskom vijeću osiguravši si po D’Hondtu 12 mandata. Ostalih devet podijelit će, s po tri Domovinski pokret i koalicija na čelu s Mostom, dva idu SDP-u, a jedan nezavisnoj listi Tihomira Posavčića.

Prezadovoljan sam s tri osvojena mandata, a fokus u iduće četiri godine bit će na transparentno trošenje gradskog novca i javnu nabavu, otvaranje pogona s novom vrijednošću za proračun”, poručio je ispred Domovinskog pokreta Davor Raić.

Mi smo zadovoljni rezultatom budući da smo kao nezavisna lista ostvarili jedan mandat što je, u okviru naših financijskih mogućnosti i ne postojanja stranačke infrastrukture, veliki uspjeh. Smatramo da ćemo u novom sazivu gradskog vijeća imati priliku više se približiti građanima i pokazati da je nezavisna scena nešto pozitivno i potrebno svakom gradu,” rekao je nositelj liste Tihomir Posavčić.

Dosadašnji rad potvrdio je otočki Josip Šarić, no u Iloku, Vukovaru i Županji novi gradonačelnici bit će poznati tek nakon 30. svibnja. Ivan Penava iako s dvostruko više osvojenih glasova u drugi će krug s dojučerašnjim stranačkim kolegom HDZ-ovim Nikolom Mažarom. S obzirom na to da je njegova lista osvojila tek relativnu većinu u vukovarskom vijeću, pobjedi li u 2. krugu nedostatak će mu biti slab koalicijski potencijal jer su unutra osim HDZ-a, SDSS, nezavisni Željko Sabo, Milakovićev DSS i Bučkov HNS s partnerima, koji se čini najizgledniji u navedenoj lepezi. Bit će zanimljivo pratiti s kim će, tko god pobjedi, dogovarati u Vukovaru stabilnu većinu.