24 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 15. srpnja 2024.

Djecu je potrebno zaštititi od štetnih igračaka

Više od autora

- vl promo-
Antonija Periša
Antonija Periša
antonija.perisa@novosti.hr

Internetom povezane igre i umjetna inteligencija sve su veća prijetnja sigurnosti djece koju treba zaštititi i od svih ostalih štetnih igračaka, istaknuli su zastupnici na sjednici Europskog parlamenta. Traže ažuriranje postojećih pravila, strože zahtjeve za kemijske tvari te bolji nadzor tržišta, posebno internetskog, ali i proizvoda iz trećih zemalja. 

Mnogi roditelji strahuju kako deklaracije na igračkama nisu istinite, a potpredsjednik Europske komisije Margaritis Schinas rekao je kako su takve brige nedopustive te da igra ne smije predstavljati rizik za djecu. „Igračke su važne za razvoj djeteta i za gospodarstvo, a djeca su posebno ranjiva i zaslužuju najviši stupanj zaštite“, istaknuo je.

Treba zabraniti endokrine disruptore, mutagene, kancerogene, toksične i druge štetne tvari. U plastičnim igračkama nalazimo ozloglašene i zabranjene ftalate – kemijske spojeve koji omekšavaju plastiku, a u ljudskom tijelu remete ravnotežu hormona. Popularni ‘ljigavac’ u sebi, primjerice, sadrži bor i olovo.

Osim toga, velik brzorastući problem predstavljaju i igračke povezane na internet. Njihova povećana dostupnost posljednjih godina dovela je do rizika koji nadilaze koncepte zdravlja i zaštite te uključuju sigurnost i privatnost.   

Internet nudi obrazovne igre, povezivanje i zabavu, ali istovremeno za djecu postaje opasno mjesto. Ako povezane igračke nisu primjereno zaštićene strogim odredbama o kibersigurnosti, postoji opasnost jednostavnog pristupa djetetu uz mogućnost manipulacije ili lociranja.

Pametne igračke mogu prikupiti mnoštvo osjetljivih podataka. Problem je što se često ne zna gdje su pohranjeni i prodaje li ih proizvođač, daje li ih trećim osobama i za koju namjenu.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno