24 C
Vinkovci
Utorak, 30. svibnja 2023.

Dobro ugođena večer uz vinkovačku “Lipu”

Više od autora

- vl promo-

Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

U organizaciji Kavane & Restorana Orion vinkovačkog hotela Slavonija i Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima u programu pod nazivom “Druženje u predvečerje” još jedan vinkovački koncert održala je dobro poznata domaća Muška pjevačka grupa “Lipa”. Svi oni koji su se u jučerašnju zimsku večer odlučili za ovaj koncert u ugodnoj atmosferi Kavane & Restorana Orion, doista su mogli uživati uz provjerenu “Lipu”, koja iza sebe ima 34 godine djelovanja, oko 1100 proba, oko 700 nastupa i više od 100 pjesama na repertoaru, od izvornih narodnih, starogradskih, sakralnih do koncertnih pjesama i opernih arija.

Za sinoćnji koncert složili su raznolik program, a nisu izostale ni prigodne pjesme ususret božićnim blagdanima. Kroz četiri bloka izveli su skladbe: Slavonac sam time se ponosim, Croatio, Slavonac sam ja, Ružo crvena, Zbog tebe, Vela Luka, Sad kada došla si, U san mi dođu tambure / Konoba, Jubin te dušon svom, Ne diraj moju ljubav, Da te mogu pismom zvati, Treba mi ruka tvoja, Popucale rebatine / Gospodine daj dođi, Zdravo Djevice, Od Boga poslan glasnik svet, Zlatnih krila, Danas se čuje, U to vrijeme godišta / Kiša pada, Predite prelje, Crne oči, Pala rosa, Zora bila, Ne more mi bit, U boj, Moje zlato.

Nastupili su u sastavu: prvi tenori Daniel Cirimotić i Marko Stojanović, drugi tenori Mato Kuveždić i Igor Blažević, baritoni Damir Alilović i Dražen Brčić, basovi Mislav Mišković i Martin Mišković

MUŠKA PJEVAČKA GRUPA LIPA VINKOVCI 

Grupa je osnovana potkraj prosinca 1984. godine, a prvi pjevači su bili Ivan Dragaš, Željko Barba, Branko Popović, Blaž Naglić, Zvonko Šćepanović, Vlado Marin, Zdenko Domaćinović i Slavko Lončar. Umjetnički voditelj je bio profesor Zvonko Šćepanović, a uvježbavane su izvorne narodne pjesme i umjetničke skladbe, osobito one iz Šokadije.

U radu sudjelovalo je do sada dvadesetak pjevača i četiri voditelja. Dugi niz godina je djelovali u gotovo neizmijenjenom sastavu pod umjetničkim vodstvom profesora Igora Blaževića. 

Prvi tenori: Ivan Dragaš i Igor Blažević, drugi tenori: Zvonko Domaćinović i Blaž Naglić, baritoni: Martin Mišković i Dražen Brčić, basovi: Zdenko Domaćinović, Slavko Lončar i Darko Posavčević.

Grupa pjeva a capella, i uz pratnju dviju gitara i usne harmonike u vlastitoj obradi.

Do sada imali su oko 1100 proba, na kojima se stalno održava postojeći repertoar i povremeno uvježbava novi, koji sada broji preko 100 pjesama, od izvornih narodnih, starogradskih, sakralnih do koncertnih pjesama i opernih arija.

Od oko 700 nastupa, 80 je bilo u inozemstvu, (1987. Castel Franco i Pogiana u Italiji; 1992. Ulm i Kirlach, 1995. Garmesheim kod Ingolstadta i München, 1997. Berlin, 2003., 2005., 2007., 2011., 2013. i 2016. Kenzingen i Freiburg u Njemačkoj; 1994. Muđugorje, Mostar i Široki Brijeg, 2004., 2006., 2010. i 2012. Sarajevo, 2005. Široki Brijeg, 2005. i 2007. Orašje, 2008. i 2013. Tuzla u Bosni i Hercegovini; 1988. Brno i Prag, 1993. Zlin u Češkoj; 1993. Baja u Mađarskoj; 1988. Beč, 2001. Graz i 2009. Salzburg u Austriji; 2000. Hrvatski Grob, Bratislava, Trnava i Šenkvice u Slovačkoj; 2005. Coucy le Chateau, Soissons, Pasly, Maricamp, Tergnier i Pariz , 2013. Strasbourg u Francuskoj, 2006. Cardiff u Walesu, 2007. Tarnow i Tychy, 2015. Sosnowiec i Katowice u Poljskoj; 2007. Horgen i Zürich u Švicarskoj) 190 na području Republike Hrvatske (Zagreb, Osijek, Split, Dubrovnik, Omiš, Drvenik, Vukovar, Ilok, Đakovo, Kutjevo, Županja, Babina Greda, Bošnjaci, Otok, Retkovci, Stari Mikanovci, Nuštar, Bogdanovci, Oriovac, Tovarnik, Lovas, Orahovica, Ivankovo, Cerna, Rokovci, Andrijaševci, Motovun, Grožnjan, Pazin, Poreč, Vrh, Karojba, Hum, Sv. Ivan Zelina, Jarmina, Gospić, Cista Velika, Karlovac), a oko 430 u Vinkovcima.

Svake godine nezaobilazni su sudionik Vinkovačkih jeseni, što će svakako nastojati biti i ubuduće.

Kolektivni su član Matice hrvatske, te vrlo često nastupaju na priredbama koje Ogranak Vinkovci organizira.

Grupa je samostalno snimila kasetu domoljubnih napitnica 1991., a uvježbane pjesme autora glazbe i teksta Marina Vidića Bilog, snimljene su za kasetu, kao njegova pratnja potkraj lipnja i početkom srpnja 1995. godine u studiju Croatia Records u Zagrebu. Aranžmane za vokalnu pratnju je obradio voditelj grupe profesor Igor Blažević. U svibnju 1988. godine za Radio Zagreb snimili su 9 pjesama, a u veljači 2004. godine za Hrvatski radio Zagreb snimljeno je 15 pjesama. Za Televiziju Zagreb u travnju 1986. sudjeluju u snimanju emisije Vic skazivanje, a za Hrvatsku televiziju, u lipnju 1992. snimljena je emisija s domoljubnim napitnicama, te u rujnu 1996. sudjeluju uživo u emisiji Dobro jutro Hrvatska. U prosincu 2003. za Vinkovačku televiziju snimaju šest pjesama, koje su emitirane neposredno prije i nakon dočeka Nove godine. U travnju 2010. godine Vinkovačka televizija je snimila emisiju Život piše priče, o radu grupe, koja je emitirana na lokalnim televizijama diljem Hrvatske, a iste godine snimljeno je nekoliko pjesama za emitiranje u noći dočeka Nove godine. Televizija KISS – Kiseljak snimila je koncert održan u Sarajevu 9. listopada 2010., a snimak je u nekoliko navrata emitiran na toj televiziji, kao i na VKTV-u. U dva navrata sudjelovali su u emisiji HRT-a Lijepom našom, u Županji 2006. i u Vinkovcima 2013. godine. U produkciji Audio-video studija MAK iz Gradišta u Županji je snimljena Večer starogradskih pjesama na kojoj je Lipa otpjevala dvije skladbe. U povodu 30. obljetnice djelovanja izdan je nosač zvuka s 11 skladbi, u produkciji Multi Music Medie iz Gradišta, snimanih nekoliko godina u studiju Hrvatskog katoličkog radija u Zagrebu i u Audio-video studiju MAK u Gradištu.

Za vrijeme Domovinskog rata svi članovi grupe su ostali u svom gradu i aktivno sudjelovali u Domovinskom ratu, kao dragovoljci u postrojbama Hrvatske vojske ili na svojim radnim mjestima u ključnim organizacijama za obranu Domovine.

Jedan od najznačajnijih događaja je izdavanje Spomenice, čija je promocija bila 23. svibnja 1995. godine. Nakladnik je bio Ogranak Matice Hrvatske Vinkovci, a glavni i odgovorni urednik prof. Tomo Šalić. Za grupu je ovo bio veliki poduhvat, ali i izazov, jer je trebalo prikupiti sav dostupni materijal o desetogodišnjem radu sortirati ga i naposljetku odabrati ono što će biti objavljeno, kako bi se vjerno prikazao taj rad i izbjegla mogućnost zaborava. Knjiga je lijepo opremljena, ima 80 stranica i tiskana je u dva navrata po 1000 primjeraka, koji su razdijeljeni mnogim zaljubljenicima u višeglasno pjevanje u Hrvatskoj, zemljama Europe, a neki su završili u Americi pa čak i Australiji. 

U sklopu 49. Vinkovačkih jeseni 16. rujna 2014. Lipa je u povodu 30. obljetnice djelovanja, održala koncert na Trgu bana Josipa Šokčevića, a uz njih su nastupili MPS Paoria iz Tordinaca, ŽVS FA Lisinski iz Vinkovaca, TS Dike, TS Šildildaj i Šima Jovanovac. 

Na dan Grada Vinkovaca 2004. godine Lipa je primila zlatnu plaketu “Grb Grada Vinkovaca”, za postignute rezultate i stvaranje prepoznatljivog kulturnog simbola grada tijekom 20 godina aktivnog djelovanja.

Na dan Vukovarsko-srijemske županije 2009. godine primili su godišnju županijsku nagradu za doprinos kulturnom i društvenom životu županije, povodom 25. obljetnice djelovanja.

Danas Lipa broji osam članova, uz dugogodišnje članove, 2005. godine grupi se priključio prvi tenor Daniel Cirimotić, 2010. bariton Damir Alilović, 2013. prvi tenor Marko Stojanović i bas Mislav Mišković. Dugogodišnji član i jedan od osnivača bas Zdenko Domaćinović je 2013. prestao s djelovanjem. 2018. dugogodišnji član drugi tenor Zvonko Domaćinović također je prestao s djelovanjem. Shrvan opakom bolešću 3. kolovoza 2014. godine prijatelje je napustio i bas Darko Posavčević, jedan od članova iz početne postave, a 3. ožujka 2015. godine jedan od osnivača, drugi tenor Blaž Naglić te sada nastupaju u sastavu: prvi tenori Daniel Cirimotić i Marko Stojanović, drugi tenori Mato Kuveždić i Igor Blažević, baritoni Damir Alilović i Dražen Brčić, basovi Mislav Mišković i Martin Mišković.

Stalan marljiv rad i nastupi, na kojima se rezultat rada pokazuje i razveseljava sve one koji vole slušati višeglasno pjevanje, uz veliko međusobno druženje, članovima pričinjava veliko zadovoljstvo i daje podstrek za nastavak rada i trajanja. 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno