Foto: Vlada RH

Otvarajući jučerašnju, 25. sjednicu Vlade, premijer Plenković, koji je sjednicu vodio video-vezom jer mu je izrečena epidemiološka mjera samoizolacije zbog zaraze korona virusom, poručio je da će Vlada funkcionirati normalno i koristiti digitalnu tehnologiju kako bi u ovim okolnostima nastavila s radom. “Našu borbu protiv Covida-19 bazirali smo na povjerenju između građana i države. Uvjereni smo kako većina naših sugrađana dobro razumije ove okolnosti u kojima se nalazimo, ali isto tako ovakav nam je alat nužan s obzirom da određeni neodgovorni pojedinci ugrožavaju zdravlje drugih”, pojasnio je razloge zbog kojih se uvode prekršajne sankcije. Također, najavio je i nove mjere pomoći gospodarstvu, na tragu Vladine politike očuvanja radnih mjesta u privatnom sektoru.

Podsjetio je da je dosadašnjim mjerama, za koje je isplaćeno 7,4 milijarde kuna, očuvano 630.000 radnih mjesta, a mjere su pomogle i 107.000 poduzeća.

Nove mjere odnose se na više od 80.000 ljudi, a ići će u tri pravca. Nastavit će se s mjerom za očuvanje radnih mjesta, u iznosu od 4.000 kuna po radniku tijekom obustave rada uz oslobađanje plaćanja doprinosa, za što će se osigurati otprilike 320 milijuna kuna, odnosno 470 milijuna kuna kada se pribroje doprinosi. Povrh toga, pokrit će se dio ili svi fiksni troškovi tijekom obustave rada za sektore koji su sada pogođeni novim mjerama, ukoliko imaju pad prihoda veći od 60% u prosincu. Ta bi mjera prema procjenama trebala iznositi oko 250 milijuna kuna. Uz to, u suradnji s agencijom HAMAG BICRO, pripremljen je novi paket tzv. covid-kredita u iznosu od 1,3 milijarde kuna. “Na ove tri točke baziramo potporu hrvatskom gospodarstvu, privatnom sektoru, onima koji su pogođeni ovim epidemiološkim mjerama koje su trenutno na snazi. Sve skupa ovaj paket će iznositi oko 2,1 milijardu kuna”, rekao je premijer Plenković poručivši da Vlada tako izlazi u susret prema gospodarstvu, prema poduzetnicima i zaposlenicima.