Kontaktirajte nas

Aktualno

Suradnja dvaju starih hrvatskih gradova započela je prije 25 godina

Objavljeno

-

Gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić i njegovi prethodnici, dr. Mladen Karlić i dr. Dražen Švagelj primili su Zahvalnice Grada Širokog Brijega za njihov doprinos pri uspostavi i jačanju prijateljskih odnosa dvaju gradova. Zahvalnice su dodijeljene na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Širokog Brijega, a odnose se na prošlu, 2020. godinu, kada iste nisu mogle biti uručene zbog dobro poznatih razloga odnosno zatvaranja granica u pandemijskim uvjetima. Podsjetimo, na ovogodišnjoj svečanoj sjednici povodom Dana grada Vinkovaca, Zlatna plaketa “Grb Grada Vinkovaca”, također za 2020. godinu, dodijeljena je gradonačelniku Širokog Brijega Miri Kraljeviću za 25 godina suradnje, nesebičnog zalaganja i promicanja prijateljskih odnosa, gospodarske, kulturne i sportske suradnje ovih gradova. Upravo je gradonačelnik Kraljević na jučerašnjoj svečanoj sjednici Gradskog vijeća Širokog Brijega posebno pozdravio goste iz Vinkovaca, grada s kojim dobar odnos njeguju već 25 godina.

“Trojica posljednjih gradonačelnika, Švagelj, Karlić i Bosančić zaslužni su što imamo ovako jedno lijepo prijateljstvo koje se očituje i kroz kulturu i sport, ali i gospodarstvo”, istaknuo je Miro Kraljević.

Kada je o njegovu gradu riječ, rekao je kako su gimnazija, samostan i osiguravanje pitke vode najveći projekti na kojima trenutno rade i u kojima im pomaže i Republika Hrvatska.

“Donosim pozdrave iz grada Vinkovaca, ne samo mojih sugrađana, nego i vaših sugrađana koji su našli svoje mjesto pod suncem u našem gradu. Neizmjerno mi je drago što smo ovdje i što smo mogli primiti ovo priznanje te što smo kroz 25 godina stekli velike prijatelje. Drago mi je i što kroz ovu suradnju možemo puno toga naučiti od Širokog Brijega. Hvala svima koji kroz godinu dođu u Vinkovce i koji nam daju poticaj da budemo još bolji i da još više radimo na povezanosti”, rekao je obraćajući se nazočnima vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.

Primijetio je i kako Široki Brijeg sve više napreduje, naglasivši kako se pomak vidi i u gospodarstvu, a što je najvažnije, ovaj grad u vrijeme pandemije ima veći broj zaposlenih i veće prihode.

“Rast gospodarstva je garancija da ćemo se moći boriti sa svim onim nedaćama s kojima se susrećemo”, poručio je.

Suradnja dvaju gradova započela je sad već davne 1994. godine. Prve korake napravio je tadašnji gradonačelnik Vinkovaca dr. Dražen Švagelj, a prvotna suradnja podrazumijevala je razmjenu i školovanje vinkovačkih umjetnika u Širokom Brijegu. Nastavljena je suradnjom ogranaka Matice Hrvatske, glazbenih škola i razmjenom i posjetama učenika te sudjelovanjem njihovih folklornih skupina na Vinkovačkim jesenima.

“Trajna povezanost Slavonije i Bosne i Hercegovine seže u daleku prošlost, a ta povezanost traje do današnjih dana. Ta suradnja proširila se i na područje sporta i gospodarstva. Pokrenuli smo zajedno i jednu likovnu koloniju, pa se danas kontinuirano vinkovački likovni umjetnici školuju na Likovnoj akademiji u Širokom Brijegu. Veliko hvala mojim nasljednicima i gradonačelniku Kraljeviću koji su najzaslužniji što se ova suradnja gradova proširila i održala do današnjih dana”, naglasio je dr. Švagelj.

Vinkovce i Široki Brijeg veže neraskidivo dugogodišnje prijateljstvo ostvareno kroz suradnju na brojnim područjima. Široki Brijeg je, baš kao i Vinkovci, grad bogate i turbulentne povijesti. Ona novija, s početka devedesetih, dodatno je povezala ova dva stara hrvatska grada. Tu povezanost možda je najbolje objasnio bivši gradonačelnik dr. Mladen Karlić, rekavši kako Vinkovci imaju brojne gradove prijatelje, ali kako se ni u jednom gradu nije osjećao lijepo i punog srca kao u Širokom Brijegu.

“Ovo što imaju Vinkovci i Široki Brijeg nije samo prijateljstvo, ovo je bratska suradnja, suradnja u kojoj su krvi međusobno povezane i vjerujem da će ona biti još puno jača i snažnija. Važno je da to što imamo prenesemo na naše mlade, da oni nastave njegovati ovaj predivan odnos”, zaključio je dr. Karlić.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović osvrnuo se ovom prilikom na suradnju Hrvata iz BiH s Hrvatskom, napomenuvši kako je dobar primjer tomu upravo prijateljstvo Širokog Brijega i Vinkovaca.

“Kroz prekograničnu suradnju moramo se uključiti u sve projekte koji se već nude i koji će se nuditi kroz suradnju s Hrvatskom iz EU. Jedan od prioriteta zasigurno je brza cesta koja će povezivati naše tri županije i koja će Hercegovinu povezati s ostatkom svijeta. Drugi važan projekt za obje zemlje je izgradnja Eko centra koja je također u planu”, objasnio je Čović.

Aktualno

Zbog nove regulative, pola bankomata u Hrvatskoj moglo bi biti ugašeno

Objavljeno

-

Napisao/la

    68 pregleda

Čak polovina bankomatske mreže u Hrvatskoj, koja ima šest tisuća bankomata, mogla bi biti ugašena zbog uvođenja dodatne regulative za zaštitu i sigurnost bankomata, javlja HTV-ov Potrošački kod. To je bankama, naime, velik trošak.

Već su ukidale bankomate za koje su procijenile da je trošak njihova održavanja veći od koristi koju imaju od visine prometa i brojnosti klijenata. Prema regulativi, veća sigurnost bankarske mreže nužna je kako bi se smanjile kriminalne radnje na bankomatima.

Banke bi zbog toga u sigurnost bankomata trebale investirati po nekoliko tisuća eura. Stoga su najavile povlačenje dijela bankomata iz upotrebe, posebno onih u ruralnim područjima.

Banke ipak od MUP-a traže kompromisno rješenje vezano za sigurnost bankomata jer sada ulažu od 80 do 100 milijuna eura u IT sustave radi konverzije kune u euro, koja je nužna zbog skorog uvođenja eura.

Iz MUP-a poručuju kako je propisano da se bankomati štite sustavom elektrokemijske zaštite kojim se trajno označuju i uništavaju novčanice pri pokušaju nasilne provale.

Tako zaštićeni bankomati moraju na vidnome mjestu imati istaknutu oznaku o toj vrsti zaštite.

Nastavi čitati

Aktualno

Spačvin pelet ogrjevni hit na domaćem tržištu

Objavljeno

-

Napisao/la

    79 pregleda

Iako velik dio populacije još uvijek koristi plin kao osnovni izvor energije za grijanje, sve je razvijenija svijest ljudi o alternativnim ekološki prihvatljivijim energentima. U njih se prvenstveno ubraja briket i pelet iz skupine obnovljivih izvora energije.

Osim ekonomičnosti nudi mogućnost znatne novčane uštede. Vinkovačka Spačva već dugi niz godina sinonim je za izvrsnost u proizvodnji briketa, posljednjih godina investirana su golema financijska sredstva u modernizaciju i jačanje proizvodnje upravo zbog racionalnosti koju taj energent pruža potrošačima, a čime je Spačva ujedno postala i najveći proizvođač peleta u Hrvatskoj. Može se reći da je to energent budućnosti, čemu svjedoči i sve jača pozicija ovog energenta, kako na svjetskom, tako i na domaćem tržištu.

Spačva je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila rast prodaje u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, a odlični prodajni rezultati, između ostalog, postižu se upravo u segmentu bioenergenata. Razlog tome je, uz konstantna ulaganja Spačve u ovaj dio proizvodnje, i faktor ekološke osviještenosti koji u današnjem okruženju sve više utječe na razmišljanje potrošača. Godišnji su proizvodni kapaciteti 55 tisuća tona peleta i 12 tisuća tona briketa, a s dugogodišnjim kupcima prodaju ugovaraju na godišnjoj razini.

„Ono što naši kupci znaju i zbog čega su nam lojalni, između ostalog, jeste to da imamo ljetnu cijenu (od travnja do kraja rujna) i zimsku cijenu (od listopada do kraja ožujka) te da kod nas nema cjenovnih oscilacija tijekom ugovorenog perioda”, istaknuli su iz najveće drvne industrije u Hrvatskoj.

Osim toga, prvi u Hrvatskoj kupili su cisternu za prijevoz peleta u rasutom stanju i upravo zbog toga mogu odgovoriti na upite većih potrošača koji imaju potrebu skladištiti pelet u stacionarnim spremištima. Njeguju dugogodišnju suradnju sa školama na području Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije, kao i drugim većim kupcima i potrošačima peleta.

U zadnjih nekoliko godina, osim domaćinstava, primjećuje se i sve više javnih ustanova, koje su svoje kotlovnice prenamijenile za grijanje na pelet, i ta brojka će se u narednim godinama zasigurno još samo povećavati. Najviše izvoze u Italiju i Srbiju, ali značajan dio prodaje ostvaruju upravo na domaćem tržištu, gdje su svake godine prisutni na policama najvećih trgovačkih lanaca. Osim toga, imaju i tri prodajna salona – Vinkovci, Zagreb i Split, u kojima kupci tijekom cijele godine mogu osigurati svoje zalihe za zimu.

Nastavi čitati

Aktualno

Primarni cilj projekta „Marijini obroci“ prikupljanje je donacija za hranu

Objavljeno

-

Napisao/la

    73 pregleda
Foto: Laudato.hr

Osnovna škola Stjepana Antolovića u Privlaci ove je godine sudjelovala u projektu „Marijini obroci” s ciljem sakupljanja što više sredstava kako bi omogućili djeci u siromašnim krajevima svijeta barem jedan obrok dnevno te im pomogli u njihovom obrazovanju koje im je nužno potrebno.

Nositeljice ovog projekta, zajedno sa djecom iz Osnovne škole u Privlaci, su vjeroučiteljica Anica Alilović i nastavnica informatike Jelena Luketić. Želja djece u aktivnom sudjelovanju u ovom projektu pobudila se nakon što su u sklopu nastave gledala film „Dijete 31” koje ih je navelo na razmišljanje i osjećaj empatije prema siromašnoj djeci diljem svijeta.

Djeca su na ovaj način pokazala humanost na djelu i mogućnost bolje budućnosti za potrebitu djecu. „Marijini obroci Hrvatska“ dio je međunarodnog projekta „Mary’s Meals“, nastalog s ciljem da se u najsiromašnijim zemljama svijeta osigura svakodnevni obrok za djecu.

Projekt je započeo u jednoj školi sa 200 djece, a danas djeluje u ukupno 15 zemalja i svakodnevno hrani više od milijun djece. Vizija udruge je da svako dijete na svijetu ima jedan obrok dnevno u školi. Cilj nije samo nahraniti dijete, već ga, na taj način, potaknuti da krene u školu, na obrazovanje i na stjecanje vještina, kako bi se kasnije moglo samo prehranjivati.

„Ja sam se prijavila za Marijine obroke zato što mi je jako bilo žao djece koja nemaju hranu. U svakom se slučaju to može i nama dogoditi, a sigurna sam da bi i oni nama pomogli. Jako mi je drago što mogu sudjelovati i pomoći djeci.”, rekla je djevojčica Klara, učenica Osnovne škole u Privlaci.

Primarni projekt Marijinih obroka prikupljanje je donacija za hranu, a sekundarni je projekt „Ruksak“, kojim su prikupili više od četiri tisuće ruksaka te ih poslali djeci u Malavi. Poželjno je donirati isključivo novac jer se hrana kupuje u siromašnim zemljama te se tako potiče gospodarstvo

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 3 sata

Zbog nove regulative, pola bankomata u Hrvatskoj moglo bi biti ugašeno

Čak polovina bankomatske mreže u Hrvatskoj, koja ima šest tisuća bankomata, mogla bi biti ugašena zbog uvođenja dodatne regulative za...

Aktualnoprije 5 sati

Spačvin pelet ogrjevni hit na domaćem tržištu

Iako velik dio populacije još uvijek koristi plin kao osnovni izvor energije za grijanje, sve je razvijenija svijest ljudi o...

Aktualnoprije 6 sati

Primarni cilj projekta „Marijini obroci“ prikupljanje je donacija za hranu

Osnovna škola Stjepana Antolovića u Privlaci ove je godine sudjelovala u projektu „Marijini obroci” s ciljem sakupljanja što više sredstava...

Aktualnoprije 8 sati

U Hrvatskoj se godišnje baci između 380.000 i 400.000 tona hrane

Europska unija do kraja 2022. uvodi novi sustav označavanja hrane, najavila je Darja Sokolić, ravnateljica Hrvatske agencije za hranu i...

Aktualnoprije 9 sati

Hrvatska danas ima 1301 novozaraženog

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1.301 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas...

Vijestiprije 10 sati

Priču o djetinjstvu, Slavoniji i folkloru priča kroz odjeću

O završnom radu Ines Barić dugo će se pričati. Nisu to još jedni u nizu ispisani listovi papira, već prava...

Aktualnoprije 11 sati

Klavirski trio na Danima Matice hrvatske

U koncertnoj dvorani Glazbene škole Josipa Runjanina sinoć je počeo i glazbeni dio vinkovačkog programa 17. Dana Matice hrvatske u...

Aktualnoprije 11 sati

PPD Zagreb uvjerljiv protiv Spačve

U sportskoj dvorani Trešnjevka PPD Zagreb opravdao je ulogu favorita i pobijedio Spačvu 37:23 u 6. kolu Paket24 Premijer lige....

Najčitanije