30 C
Vinkovci
Srijeda, 19. lipnja 2024.

Donesene fiksne cijene navodnjavanja: 63 eura po hektaru godišnje i 0,184 eura po kubiku vode

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

U velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima održana je 25. sjednica Županijske skupštine. Na dnevnom se redu našlo 19 točaka, većinom vezanih uz godišnja izvješća o radu i poslovanju raznih ustanova – domova zdravlja, Opće županijske bolnice Vinkovci, Zavoda za javno zdravstvo VSŽ, Zavoda za hitnu medicinu VSŽ te domova za starije i nemoćne.

„Ovaj puta možda nisu toliko zanimljive točke, ali sve je to važno za znati jer je riječ o presjeku prošle godine. Vezano uz navodnjavanje, donesene su fiksne cijene navodnjavanja po hektaru od 63 eura godišnje i cijena po kubiku vode od 0,184 eura. Moram istaknuti kako su to najmanje cijene u Hrvatskoj. Sustavi su u funkciji, neki djelomično, a neki u cijelosti, a kroz dva mjeseca, zahvaljujući i ovom kišnom vremenu koje nam ide na ruku, popravit ćemo eventualne propuste koji su se dogodili“, rekao je vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić istaknuvši kako će sustavi navodnjavanja odlično funkcionirati u sljedećem razdoblju i uvelike doprinijeti razvoju onakve poljoprivrede kakvu želimo – intenzivne kulture, voćarstvo, vinogradarstvo i slično.

U ovom trenutku sustav navodnjavanja Sopot radi u punini, sustavi Lipovac i Ervenica rade djelomično dok je sustav Blata-Cerna u funkciji, međutim malim postotkom radi zbog manjka zainteresiranosti poljoprivrednika na tom području što će Županija nizom mjera nastojati poboljšati. Kada se zbroji površina svih sustava, riječ je o gotovo tri tisuće hektara.

Druga točka dnevnog reda odnosila se na godišnji izvještaj o radu obrane od tuče za Vukovarsko-srijemsku županiju u prošloj godini, ali i o planovima po pitanju zaštite od ledotuče u tekućoj godini.


„Već u nekoliko navrata spominjemo ono što nas tišti, a to je da istočni dio županije – Vukovar, Ilok pa do Cvelferije nažalost nije zaštićen od ledotuče. Upitno je jesu li zaštićeni i oni dijelovi koji imaju sustave u funkciji. Upravo zbog takvog hidrometeorološkog promišljanja ovi se sustavi ne obnavljaju, a mi tražimo da se uspostavi zaštita i na tom području ili da se osmisli neki drugi način. To se s razine Županije ne može odraditi, ipak struka mora reći svoje mišljenje, a želimo iste uvjete kakve imaju i svi drugi na što smo stavili naglasak“, dodao je župan.

Uz to, predložena je i usvojena dopuna Odluke o konvalidaciji Odluke o kriterijima za dodjelu sredstava pomoći za ublažavanje i uklanjanje posljedica prirodne nepogode nastalih u srpnju 2023. godine. Od ukupno dodijeljenih sredstava Vlade RH za žurnu sanaciju stambenih objekata na osnovu ranije usvojena dva kriterija, danas su dodana dva dodatna kriterija koja se tiču refundacije oštećenicima koji su prijavljeni u Registar šteta sa štetama na stambenim objektima većim od 60% i refundacije fizičkim osobama koje su same platile račune za sanaciju vlastitih stambenih objekata u prvih nekoliko dana od prirodne nepogode.

Nakon što se raspodjele sredstva po nova dva kriterija, Vukovarsko-srijemska županija će uputiti Vladi RH zahtjev za donošenjem novog rješenja o raspodjeli preostalog neutrošenog iznosa na gospodarske, sakralne i objekte javne namjene stradale u nevremenu.

Sjednicom je predsjedavao predsjednik Županijske skupštine Dražen Milinković, a završena je aktualnim satom.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno