30 C
Vinkovci
Srijeda, 19. lipnja 2024.

Eva Dugandžić nova je dječja gradonačelnica Vinkovaca

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

U vinkovačkoj gradskoj vijećnici danas je održana konstituirajuća sjednica Dječjeg gradskog vijeća Grada Vinkovaca u sazivu 2024. – 2026. godina. Nakon Pije Tolušić koja je dužnost predsjednice obnašala od 2022., tu funkciju danas je preuzela mlada Eva Dugandžić, učenica sedmog razreda u OŠ Ivana Mažuranića Vinkovci.

Kao i do sada, glavna je poruka nove dječje gradonačelnice, radit će na dobrobit školaraca u gradu Vinkovcima.

„Hvala svima koji su glasali za mene, nadam se da ću stvarno moći pomoći gradu Vinkovcima i svim učenicima. Trudit ću se najviše što mogu ostvariti sve obećano, zalagat ću se poboljšanje školovanja svim učenicima osnovnih škola i da im bude ugodniji boravak u školi. Velika je odgovornost, ali ne bojim se jer mislim da onda ne bi mogla uspjeti”, poručila je Eva.

Za njezinog zamjenika izabran je Antonio Pezo, učenik 7. razreda OŠ I.G.Kovačića, koji je poručio kako u Dječjem gradskom vijeću nemaju straha od svih izazova koji ih čekaju.

„Lijep je osjećaj, veselim se svemu što nas čeka. Trudit ćemo se poboljšati situaciju u školama i u gradu općenito, upoznat ćemo se i s drugim gradovima što može biti samo dodatni plus. Velika je odgovornost jer zastupam svu djecu iz Vinkovaca, no bit će sve u redu”, rekao nam je Pezo.


Inače, Dječje gradsko vijeće je institucionalni okvir za ostvarivanje prava djece na slobodno izražavanje mišljenja, iznošenje prijedloga odraslima i sudjelovanje u procesu donošenja odluka, a koji se provodi uz sudjelovanje učenika i učenica vinkovačkih osnovnih škola. Vijeće ima ukupno 17 vijećnika a čine ga po dva predstavnika/ce iz svake škole i jedan predstavnik/ica djece s posebnim potrebama kojeg predlaže Osnovna škola „Antun Gustav Matoš“.

Za izbor u Dječje gradsko vijeće mogu se kandidirati učenici i učenice od V. do VII. Razreda, a vijećnici se biraju na dvije godine s mogućnosti još jednog izbora.

„Siguran sam kako je pred našim Dječjim vijećem uzdbudljivo vrijeme u kojemu će moći iznositi svoje ideje, svoje razmišljanje i stavove, ali i učiti koliko je bitan doprinos našoj zajednici. Siguran sam i da će naučiti što znači biti odgovoran i koliko je bitan timski rad. Našoj gradonačelnici i zamjeniku želim puno uspjeha u daljnjem radu, volio bih u bližoj budućnosti vidjeti nekoga od njih dvoje na našim mjestima, a čak možda i na mjestu gradonačelnika grada Vinkovaca”, poručio je danas na inauguraciji zamjenik vinkovačkog gradonačelnika, Josip Romić.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno