12 C
Vinkovci
Nedjelja, 21. travnja 2024.

Ena i Daisy u Vinkovce donose čaroban spoj vatre i plesa

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Naš grad poznat je kao pravi rasadnik talenata, a među njima skriva se i jedan nevjerojatan kolektiv koji osvaja srca diljem Hrvatske. Plamingo Arts inovativni je sastav umjetnica koji kombinira elemente plesa, žongliranja te borilačkih i cirkuskih vještina kako bi stvorio jedinstvene i spektakularne izvedbe. Nastao je pod palicom Vinkovčanke Ene Tandara.

U svijetu umjetnosti postoje pojedinci koji hrabro koračaju ispred svoga vremena, stvarajući nešto novo i inspirativno, a Plamingo Arts upravo je jedan takav primjer. Njihova strast i cilj su promicati ples s vatrom, umjetničku formu koja do 2017. godine nije postojala u istočnom dijelu Hrvatske. Iako iz malenih Vinkovaca, Plamingosice su uspjele postati nezaobilazno ime na mapi suvremene izvedbene umjetnosti.

Sve je nastalo kao plod entuzijazma i predanosti dviju talentiranih umjetnica, Vinkovčanke Ene Tandara i Osječanke Patricije Eškutić, koje su inspiraciju pronašle u tada nepoznatoj ‘vatrenoj djevojci’ po imenu Daisy. Daisy je danas poznato vinkovačko televizijsko lice koje od svoje 15. godine uspješno ‘plovi’ u svijetu suvremene umjetnosti. Članica je bila poznatog zagrebačkog kolektiva Traumatic arts sve do preseljenja u Vinkovce u kojima je susret s Plamingosicama bio neizbježan. Sve ostalo je, kažu, povijest.

„Naš inovativan pristup izvedbi i strast prema umjetnosti privukli su pažnju publike diljem zemlje. Prepoznate smo u vrlo kratkom vremenu od osnivanja i počele smo nastupati u raznim kazališnim predstavama, festivalima, manifestacijama, tematskim zabavama i drugim događanjima, kako komercijalnim, tako i umjetničkim. Smatramo da smo svojim osnivanjem donijele svježinu, strast i novo svjetlo u plesu na ovom području. Naše izvedbe su mješavina ritma, snage, ljepote i elegancije, koja u isto vrijeme oduševljava i hipnotizira gledatelje. Predanost umjetnosti izražava se kroz svaki plesni korak, svaki zamah vatrom i svakim plamenim rekvizitom”, pričaju nam talentirane umjetnice Ena i Daisy.Kolektiv danas broji pet stalnih članica s različitim umjetničkim stilovima i idejama koje su predane razvijanju i širenju plesa s vatrom. Odlučne su, napominju, u tome da dijele svoju strast s publikom. Ove mlade, uspješne i moćne djevojke ne samo da izvode nevjerojatne nastupe plesa s vatrom, već uživaju i u organizaciji plesnih radionica kako bi dijelile svoje znanje i iskustvo s drugima. Zajedno izrađuju i vlastite vatrene rekvizite i kostime za nastupe i tako dodaju jedinstveni vizualni element svojim izvedbama.

„Plamingo Arts je dokaz da strast, inovacija i zajedništvo mogu preobraziti umjetnost i donijeti novu dimenziju izraza. Naš utjecaj na ples s vatrom u istočnom dijelu Hrvatske je neosporno značajan, a naše izvedbe su nešto što treba doživjeti uživo. Ostajemo posvećene svojoj misiji unaprjeđivanja i promicanja plesa s vatrom i nastavljamo inspirirati i ostavljati bez daha publiku diljem Hrvatske”, kažu Vinkovčanke.

A u to će se već ovog vikenda uvjeriti građani Zadra gdje će Plamingosice nastupiti u samom središtu grada nakon čega ih očekuju i nastupi po Osijeku, Vukovaru, Valpovu, Puli, Hvaru i Zagrebu – s osmijehom i uzbuđenjem nam najavljuju, a ljeto tek počinje…

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno