12 C
Vinkovci
Nedjelja, 21. travnja 2024.

„Euharistijska čuda diljem svijeta“ od večeras u Velikoj crkvi

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Izložba o euharistijskim čudima koju je još kao dvanaestogodišnjak zamislio, a u svojoj četrnaestoj godini ostvario sada blaženi Carlo Acutis iz Milana, stigla je u Vinkovce. Nakon Splitske, u Đakovačko-osječku nadbiskupiju početkom veljače dovodi ju vjeroučitelj Mihael Kelbas.

Naoko običan mladić, blaženik 21. stoljeća i svetac mladih, rođen 3. svibnja 1991. u Londonu, preminuo je u svojoj 15. godini, 12. listopada 2006. od leukemije. Tako sličan svojim vršnjacima, a toliko poseban u ljubavi prema Bogu i bližnjemu, dar vještog informatičara, pretočio je u izložbu koju je priznala Crkva.

“Na izložbi možemo vidjeti tridesetak banera dakle tridesetak euharistijskih čuda opisanih i oslikanih, i tako približiti čovjeku životnu stvarnost. Tko blaguje moje tijelo i pije moju krv, on ostaje u meni i ja u njemu. Onu Kristovu snažnu blizinu koja čovjeka potiče da bude u svom čovještvu više kristolik”, uvodi nas vlč. Florijan Kvetek, župnik u simboliku mistike izložbe koja se već neko vrijeme prevedena nalazi u Hrvatskoj. Ondje je svoje mjesto našlo i euharistijsko čudo iz Ludbrega o kojemu je hrvatski isusovac pater Božidar Nagy poslao Karlu potrebnu dokumentaciju uvrstivši ga među ostala, piše Radio Marija.

“Velika nam je milost i radost što se kao župa i grad možemo ubrojiti u domaćine ove međunarodne izložbe koja će biti postavljena u našoj župnoj crkvi. U četvrtak, 22. veljače s večernjom misom u 18,30 započinjemo otvaranje izložbe, nakon mise bit će kratko predstavljanje izložbe te u 19,30 euharistijsko klanjanje. Izložba će biti postavljena do 29. veljače. Uz izložbu bit će donesen i relikvijar s blaženikovim moćima koji ćemo moći častiti u nedjelju, 25. nakon svetih misa. Uz upoznavanje života ovog 15 godišnjeg blaženika 21. stoljeća prigoda nam je ojačati se u čašćenju presvete euharistije”, najavljuje.Naime, već kao sedmogodišnji dječak, Karlo je primio Prvu pričest osjetivši snažnu, živu prisutnost Krista u Euharistiji. Želio ju je podijeliti sa svima koje je Bog stavio na njegov životni put. Gotovo svakog dana sudjelovao je na misi, molio krunicu, klanjao se Presvetom, a nekoliko dana prije smrti svoj je život posvetio Gospodinu za Crkvu i papu. Na prvoj izložbi u Rimu 2005., nije sudjelovao jer ga je bolest polako vodila Onome kome je uistinu vjerovao, kaže vlč. Kvetek. Dekretom pape Franje, od 2020. prvi je blaženik  ‘milenijalac’, jer po zagovoru mladića ozdravili su mnogi.

Nakon naše, izložba putuje u Požešku biskupiju.

“U Velikoj crkvi bit će postavljena tjedan dana, do idućeg četvrtka. Crkva će biti otvorena cijeli dan od 8 ujutro, a sve to vrijeme čovjek ima mogućnost približiti se sebi kroz molitvu, promišljanje. Inspiraciju za živi odnos s Kristom u euharistiji može dobiti i u samoj izložbi pa stoga pozivam vas da sami sebi date priliku, da osjetite i doživite nešto novo u svom kršćanskom životu”, poručuje župnik Florijan.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno