16 C
Vinkovci
Petak, 24. svibnja 2024.

Glasnici Dubravka Sertića prva izložba u najmanjoj galeriji u Europi

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Glasnici tema je još jedne izložbe iz istoimenog ciklusa vinkovačkog umjetnika Dubravka Sertića otvorene večeras u kultnoj britanskoj govornici u središnjem gradskom parku, od danas najmanjoj europskoj galeriji na otvorenom. Pogođena u potpunosti imenom i ozračjem koje u smiraj dana diktira graktanje pernatih stanarica.

“Poveznica s nazivom Glasnici može biti glasanje ovih ptica ili donošenje novih vijesti, eventualno promjena. Jednako i sama ova galerija na otvorenom može biti kvalitetna promjena za grad”, apostrofirao je autor koji se posljednjih petnaestak godina bavi isključivo crtačkim radom stvarajući olovkom na papiru. Ciklus čini dvadesetak radova od kojih je ovdje prezentiran samo jedan koliko je stalo u galeriju, samorazumljivo će Sertić.

Najmanja galerija u Europi, baš ova vinkovačka otkriva znatiželjnicima kontrast printeva Dubravkovih Glasnika od umanjenog u rami do predimenzioniranih sa strana.Nadahnuće je pronašao ispijajući kavu u gradskoj kavani promatrajući platanu, središnje mjesto na kojoj su nekada bile izvješene parte.

“To je jedno vrlo ugodno mjesto bez obzira na te ptice koje krešte i stvaraju buku. Teško je odrediti pravi okidač kod stvaranja. Nemate jednoznačni način na koji nešto nastaje, ali poveznica je vinkovačka ovaj park i njegovi stanovnici iznad nas jer oni imaju neku drugu perspektivu”, interesantno navodi na razmišljanje promatrače.

“Bez obzira što nam je Galerija pod ključem, odlučio sam se malo igrati s javnim površinama. To je praksa u Europi, ali i općenito, kada ste i autor i kustos razmišljate da se bilo kakav oblik umjetnosti pokaže javnosti, a da nije isključivo galerija. Ovdje je umjetnost servirana”, naglašava autor postava, akademski slikar Zoran Šimunović, kustos i voditelj Galerijskog odjela Gradskog muzeja Vinkovci baš na tragu nedavne najave za naš portal novosti.hr preseljenja umjetnosti iz interijera u eksterijere.

Reakcije publike su pozitivne i dobre. Tema je jednostavna, pitka i razumljiva, poručuje osebujni Šimunović promatrajući iz prikrajka prolaznike, istovremeno donoseći Vinkovcima jednu sasvim novu dimenziju umjetnosti koja je suradljiva, intrigira, ali beskompromisno privlači i najvažnije, akcijom izaziva reakciju.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno