21 C
Vinkovci
Nedjelja, 23. lipnja 2024.

Glomazni otpad na vinkovačkim ulicama, Bertić: Nesavjesni građani su izuzetak

Više od autora

Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Vinkovački otpad i njegovo zbrinjavanje ovih je dana goruća tema. I dok neki još uvijek razglabaju o poskupljenju odvoza miješanog otpada iz zelenih spremnika, drugi vode borbe s glomaznim otpadom koji nemarni pojedinci ostavljaju na stazama, ulicama, travnatim površinama…

A upravo takvi prizori ovih se dana šire društvenim mrežama. Mnogi očito još uvijek ne znaju da sav otpad koji ne stane u kantu za smeće mogu besplatno ostaviti u reciklažnom dvorištu vinkovačkog Nevkoša, inače prvog službenog reciklažnog dvorišta u kojemu je zaštita okoliša i razvoj svijesti o njegovom očuvanju i čistom gradu ključna pretpostavka globalno zdrave budućnosti.

“Što učiniti s glomaznim otpadom koji uz sav trud ne mogu ugurati u kantu za smeće? Prvo na pamet pada odvesti ga do reciklažnog dvorišta gdje ga mogu besplatno ostaviti i još će mi pomoći da ga istovarim! Ali ipak ne, daleko mi je i moram ga sam utovariti. Možda da nazovem Nevkoš pa da oni dođu po otpad i besplatno ga odvezu, to nije loša ideja! Ali ne, onda ih moram čekati, objašnjavati gdje se nalazim, puno radnji za mene. Znam! Najbolje da ga samo iznesem ispred zgrade i ostavim, eto, problem riješen”, dio je objave Grada Vinkovaca iz kojega ne kriju razočarenje u nesavjesne i nepažljive sugrađane koji ovakvim postupcima, napominju, druge dovode u opasnost.

„Sve one koji razmišljaju na ovaj način, a ima ih, molimo da dva puta promisle prije nego svoje kutne garniture, staklenu galanteriju, komade uređaja i slično odluče baciti na ulicu. Trebali bi biti svjesni da njihove dekoracije eksterijera, osim što nisu ugodne za vidjeti, mogu biti i vrlo opasne, prije svih za djecu koja se vani igraju i koja se vrlo lako mogu isjeći na spomenute predmete”, poručuju.Nastavno na temu, kontaktirali smo direktora Nevkoša Ivana Bertića te provjerili radi li se tek o neopreznoj manjini ili bi svi trebali poraditi na kulturi kada je u pitanju pravilno odlaganje otpada.

„Ovo su izolirani slučajevi. Riječ je o manjini, pojedincima kojima ne treba puno da naprave velik nered”, tvrdi Bertić dodajući kako se većina Vinkovčana ipak pridržava propisanih pravila. Reciklažno dvorište redovno je posjećeno, a česti su i odlasci po glomazni otpad. „U prosjeku nas oko 20 ljudi tjedno zove da dođemo po glomazni otpad i dovezemo ga ovdje na Jošine”, napomenuo je.

Podsjeća Bertić i kako naši sugrađani imaju pravo na besplatan odvoz tri kubika glomaznog otpada godišnje (namještaj, elektronika i ostalo). Sve što trebaju je nazvati Nevkoš i dogovoriti termin odvoza.

Za razliku od glomaznog, građevinski otpad sami dovoze u reciklažno dvorište, besplatno 200 kilograma u šest mjeseci. Isto tako, sav reciklabilni otpad, odnosno otpad koji ne stane u kantu za miješani komunalni otpad, bez ikakvih problema mogu dovesti u reciklažno dvorište Nevkoša, svaki radni dan od 8 do 16 sati.

Povezani članci

Posljednje objavljeno