28 C
Vinkovci
Utorak, 23. srpnja 2024.

Od 1. srpnja poskupljuje samo odvoz miješanog otpada iz zelenih spremnika

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Prijedlog novog cjenika odvoza miješanog komunalnog otpada od danas pa idućih mjesec dana je na Javnom savjetovanju na njihovoj web stranici. Odnosi se na Vinkovce i sedam okolnih općina: Privlaku, Andrijaševce, Ivankovo, Jarminu, Markušicu, Tordince, Nuštar. Svi s primjedbama ondje im se mogu obratiti.

“Jedini razlog korekcije cijena je što smo izgubili ugovor deponiranja na vukovarskoj Petrovačkoj doli na kojoj smo odlagali otpad za 26 eura/tona. Dobili smo privremeno količine, četiri mjeseca, na nove dvije deponije u Županji i Đakovu. Cijena odlaganja u Županji je 70 eura/tona, u Đakovu 60 eura/tona uz napomenu da je Đakovo dvostruko udaljenije pa je svakako dio operativnih troškova još veći”, ističe direktor Nevkoša Ivan Bertić.

To je porast cijene deponiranja od 164%, što je za tvrtku izrazito puno, dodaje.

“Trošak Nevkoša za svibanj i lipanj je 85 000 eura. Ako se poveća stopa odvajanja i građana i gospodarstva, možemo zajednički smanjiti. Prijedlog cjenika je od 1. srpnja s tim da fiksni dio ostaje isti. Dakle, cijena se ne mijenja za odvoz papira, plastike, glomaznog otpada, korištenje reciklažnog dvorišta, ali iznošenje ZELENE kante ili mješanog komunalnog otpada se mijenja. Naš prijedlog je da se cijena odvoza standardne posude od 120 litara s 0,92 eura mijenja na 2,5 eura. Znači povećanje je 1,58 eura po iznošenju zelene kante”, pojašnjava.

Prosjek za prva tri mjeseca bio je 1,86 odvoza po kućanstvu, kaže.

Prosječno iznošenje je dakle dva odvoza mjesečno, pa bi i prosječno poskupljenje bilo od 1,58 do 3,16 eura, ovisno kolikim intenzitetom punimo zeleni spremnik, posljedično koliko je puta mjesečno iznesemo za odvoz, odnosno koliko ažurno razdvajamo otpad.

Europski standard je jedno iznošenje čemu smo sve bliži i tome trebamo težiti.

“Vodili smo se načelom ‘onečiščivač plaća’ što i zakon nalaže – naplaćivati zelenu kantu što više kako bi građani što više razdvajali i manje plaćali”, poziva Bertić.

Naime, iako su pomaci vidljivi, može to još bolje, kaže direktor Nevkoša, ističući kako često prilikom razdvajanja nailaze na zakamufliran nedozvoljen otpad u zelenom spremniku. Dok su vlasnici kuća tu puno discipliraniji, posebno po biootpadu, u zgradama je problem nerazdvajanja uočljiviji i potrebno je kulturu odvajanja otpada i korištenja reciklažnog dvorišta podići na još višu razinu kako bi što manje punili zelenu kantu, time smanjili potrebu odvoza i na kraju utjecali na konačnu cijenu. Po selima je situacija još alarmantnija jer se baca sve i svašta u zelenu kantu.

Devetsto tona mjesečni je prosjek miješanog komunalnog otpada, a trebali bismo doći na šesto što je svojevrsni standard, ističe direktor. Sve više od toga penali su koje Grad, a to smo svi mi, moramo plaćati Fondu za zaštitu okoliša zbog našeg zajedničkog nemara i nebrige.

Dokaz da se može, u Vinkovcima je smanjenje miješanog otpada za 20% u odnosu na prošlu godinu od kada su uvedeni komposteri i smeđi spremnici za biootpad.

Od 18 000 korisnika, oko 700 većinom staračkih i samačkih domaćinstva, koristi kantu od 80 litara. Njima će poskupljenje biti samo euro po odvozu, a osim što su jako disciplinirani, većinom imaju jedan odvoz mjesečno.

Kante su čipirane i svaki iznos kamion zabilježi. Kako bi građanima bilo što razumljivije, paušal odnosno akontacija odlazi u povijest, a s novim cjenikom stiže i novi mjesečni retroaktivni obračun odnosno račun iz Nevkoša na kojem će biti razvidno stanje našeg odvoza za prošli mjesec, poručuju.

“Pozivamo građane tko do sada nije razdvajao otpad da počne. Imamo do srpnja vremena. Za grad Vinkovce osigurani su dodatni komposteri i kante za biootpad. Dovoljno je samo doći u Nevkoš, podići kantu i povećati stopu odvajanja te što manje plaćati deponiju”, pozivaju iz Nevkoša u kojem danas plaću zarađuje 89 djelatnika od čega 21 osoba s invaliditetom.

Za sada je ovako, nadaju se da će Petrovačka dola što prije dobiti dozvolu Ministarstva za proširenje. Do regionalnog odlagališta planiranog u Antunovcu još ćemo se, neslužbeno, načekati, do 2030. godine.

Vjerujemo da ćemo dogovorom i pametnim gospodarenjem bez kočnica više sile izbjeći tzv. napuljski scenarij koji samoj državi nije u interesu, a kamoli građanima.

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno