12 C
Vinkovci
Nedjelja, 21. travnja 2024.

Grobnica Nevine dječice posljednje počivalište za 145 malenih anđela

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Prije 10 godina naš grad postao je prvi u Hrvatskoj koji je dobio grobnicu za nerođenu djecu. Za to se pobrinula Udruga Betlehem Vinkovci kojoj su se, priča nam predsjednica Slađana Petričević, počeli javljati roditelji koji su izgubili svoju bebu tijekom trudnoće. Do danas je u njoj sahranjeno 145 mališana, no Grad Vinkovci kupio je dodatno grobno mjesto pa uskoro kreću radovi na proširenju postojeće grobnice, na polju 17.

U mnogim društvima pitanje nerođene djece često je osjetljiva tema koja izaziva duboke emotivne reakcije. Bez obzira na razloge – bilo da se radi o spontanim pobačajima, medicinskim procedurama ili prirodnim komplikacijama – gubitak nerođenog djeteta ostavlja trajan trag u životima roditelja. U skladu s tim, potreba za mjestom koje omogućuje dostojanstveni oproštaj i sjećanje na te male duše postaje sve značajnija.

„Prije 2014. godine sva nerođena djeca bacala su se s medicinskom otpadom. Nakon što su nam se javili roditelji koji se nisu htjeli na takav način oprostiti sa svojim mališanima, odlučili smo kupiti grobno mjesto na vinkovačkom groblju i obiteljima olakšati ove bolne i teške trenutke”, pojašnjava nam Petričević i dodaje kako majka u bolnici dobije tri mogućnosti, nakon što joj se to dogodi. Naime, ona može sama preuzeti dijete, može ga dati Udruzi Betlehem ili ga ostaviti u bolnici. Kako su iz Betlehema sklopili ugovor s OŽB Vinkovci, sva djeca koja budu ostavljena svakako na kraju budu sahranjena.

Prvi sahranjen maleni Josip

Važno je spomenuti kako roditelji u tim prilikama nemaju apsolutno nikakvog troška. Ne moraju kupovati grobno mjesto, a Udruga se brine za cijeli proces, cvijeće, nabavljaju i male škrinjice u koje budu smještena djeca. Gotovo sve financiraju iz donacija.


„Sahranjeno je dosad 145 djece pa u postojećoj grobnici nema više mjesta, no dogovorili smo da će Grad Vinkovci pomoći u kupnji i kompletnoj izgradnji dodatnog grobnog mjesta. Hvala Bogu koji nam je put stavio ljude koji su to sve shvatili i odlučili pomoći”, kaže Slađana.

Grobnica nosi naziv Nevina dječica, no svako dijete ima svoje ime i prezime te u kojem mjesecu trudnoće je preminulo, a imenovani budu i oni koji su ostavljeni u bolnici. Maleni Josip je sahranjen prvi, preminuo je u majčinoj utrobi koja je bila šest mjeseci trudna.

„Nama u udruzi je jako važno da ljudi znaju da imaju tu mogućnost, da znaju da mogu sahraniti to dijete, da mogu doći negdje i pomoliti se za njega, da lakše podnesu taj teret. Nitko ne bude ni svjestan što sve ta majka proživljava, pa je ovo jedan od načina da se osvijestimo da su svi oni živa bića, iako još nisu rođeni”, napominje predsjednica udruge kojoj je osnovni cilj pomoći trudnicama u svim životnim situacijama.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno