4 C
Vinkovci
Četvrtak, 23. ožujka 2023.

I vinkovačke škole pauziraju nastavu za vrijeme zajedničkog gledanja utakmice Vatrenih?

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Velika većina učenika, ali i nastavnika odnosno profesora s oduševljenjem je sinoć dočekala vijest, kojom je u izjavi za RTL, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs odobrio učenicima odnosno školama gledanje utakmica Vatrenih uz jedan uvjet, da se propušteno gradivo nadoknadi.

Izuzetak je, pretpostavlja se, učinjen zbog vremenske razlike. Utakmice se, naime, igraju u terminima od 13, 16, 19 i 22 sata. Budući da je vremenska razlika između Katra i Hrvatske dva sata, Vatreni prvu utakmicu u srijedu igraju u 11 sati po našem vremenu.

Drugu utakmicu na SP-u Hrvatska igra protiv Kanade u nedjelju, 27. studenog od 17 sati u Dohi. Treći susret u grupi F Hrvatska igra protiv Belgije u četvrtak, 1. prosinca od 16 sati u Al Rayyanu.

Ako mogu saborski zastupnici, logika nalaže, a zašto onda ne bi mogli učitelji i učenici.

ARHIVA Navijački korzo 2018.

Naime, prema odluci predsjednika Hrvatskog sabora, parlament će, uvjetovano vremenskom razlikom, imati dvosatnu stanku za vrijeme trajanja utakmica Hrvatske nogometne reprezentacije. U protivnom, za očekivati je gotovo praznu sabornicu, argumentirao je Gordan Jandroković.

Kako neslužbeno doznajemo, ali prilično provjereno, jedna srednja škola u Vinkovcima organizira zajedničko gledanje utakmice Hrvatska – Maroko učenika i profesora, dress code je hrvatski dres, a zajedno će uz grickalice navijati u školskoj dvorani u srijedu s početkom u 11 sati. Nema markiranja, a nastava će biti nadoknađena. Profesori koji sat žele održati, oni će to i učiniti. Svakome na izbor.

U drugoj pak srednjoškolskoj ustanovi pojedini profesori prolongirali su, ta dva školska sata navijačke groznice i fokusa prema dalekom Kataru, planirane ispite za drugi termin.

“Iskreno, osim što sam čitao u novinama, nemamo nikakav službeni dopis ili dozvolu. Ako pojedini razredi mogu organizirati, osobno nemam ništa protiv, ali ako su aktivnosti (ispiti, ponavljanje pred ispit…) koje ne trpe odgodu, isto tako ne mogu (prema trenutnom stanju) regulirati”, pojasnio je kako stvari trenutno stoje za naš portal novosti.hr ravnatelj OŠ Antuna Gustava Matoša Dario Dragun.

“I nama je prva informacija koju smo pročitali u medijima tako da do ponedjeljka teško je odgovoriti na koji način ćemo omogućiti učenicima, ali svakako planiramo u Srednjoj strukovnoj školi Vinkovci biti fleksibilni u skladu sa zakonskim i materijalnim uvjetima”, odgovorio je Domagoj Bujadinović, drugi od pet ravnatelja (osnovnih i srednjih škola) koje smo zamolili za kratki komentar sms porukom tijekom poslijepodneva.

“Ako se svi slože, kako je rekao ministar”, dodao je ravnatelj OŠ Vladimira Nazora Damir Burić.

Nastavnici odnosno profesori koji ne žele izgubiti dva školska sata, imaju na to apsolutno pravo, dakle sve je na individualnoj procjeni, potrebi i odluci, neslužbeno iščitavamo.

ARHIVA Navijački korzo 2018.

“Čitam i ne vjerujem da je ministar rekao da će djeca u školama gledati nogometne utakmice Svjetskog prvenstva u Kataru. Nadam se da je izjava izvađena iz konteksta”, komentirala je u poduljoj objavi na svom Facebooku bivša ministrica Blaženka Divjak te, između ostaloga, dodala kako nije jasno koji se odgojni i obrazovni ishodi ostvaruju gledanjem utakmica, niti je li uopće ijedna škola dostavila takav nerazumni zahtjev nadležnom ministarstvu, napisala je.

/

Podsjetimo, navijačko ludilo i rijetko viđeno zajedništvo, nakon sjajne predstava Vatrenih do finala SP-a u Rusiji 2018. te nezaboravnog dočeka u Hrvatskoj, tih ljetnih mjesec dana obuzelo je i mlado, i malo i staro.

Bilo kako bilo, u školi, kafićima, na radnom mjestu ili u reprizi, Hrvatska će od srijede navijati za Hrvatsku!

ARHIVA Navijački korzo 2018.

 

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno