27 C
Vinkovci
Nedjelja, 21. srpnja 2024.

Intervencijska sredstva u cijelosti uplaćena zasad samo Vukovarsko-srijemskoj županiji

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

U velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima održana je 20. sjednica Županijske skupštine Vukovarsko-srijemske županije, a na dnevnom su se redu, između ostalog, našli Odluka o konvalidaciji odluke o kriterijima za dodjelu sredstava pomoći za ublažavanje i uklanjanje posljedica nepogode, raspisivanje javnog poziva za unapređenje poljoprivrede i ruralnog područja, proširenje djelatnosti županijskog Zavoda za hitnu medicinu te prijedlog odluke o visini turističke pristojbe za sljedeću godinu.

Sjednicom je predsjedavao predsjednik Županijske skupštine Dražen Milinković, a o prvoj točki vezanoj uz dodjeli intervencijskih sredstava izvijestio je župan Damir Dekanić. Odluka o kriterijima donesena na elektronskoj sjednici danas je i potvrđena, a očekuje se kako će sredstva kroz nekoliko dana biti uplaćena na račune Općina i Gradova koji su proglasili elementarnu nepogodu.

„Morali smo preduhitriti cijelu situaciju da bi ljudi što prije dobili građevinski materijal, da bi isporučiteljima bilo plaćeno te da bi Općine i Gradovi koji su proglasili elementarnu nepogodu dobili što prije financijska sredstva. Moram se pohvaliti da smo u tome uspjeli. Samo je Vukovarsko-srijemska županija već dobila sredstva koja se nalaze na računu Županije i u proceduri koja se mora obaviti, a to će biti u sljedećih nekoliko dana, sredstva će biti uplaćena na račune jedinica lokalne samouprave. Svi drugi krajevi, odnosno županije nisu ni blizu ovoj fazi tako da mogu reći da smo odradili stvarno odličan posao i ovo je samo potvrda odluke s elektronske sjednice“, rekao je župan još jednom ponovivši kako je riječ o 7,2 milijuna eura intervencijskih sredstava za hitnu sanaciju na stambenim objektima.

U Registar šteta, u koji su se prijavljivale i druge štete na gospodarskim i društvenim objektima, poljoprivredi, šumama i slično prijavljene su ukupne štete, a po obradi podataka će se vidjeti koliko i u kojem postotku će biti obeštećeni.

„Na pet smo škola imali velike štete, međutim isto tako hitnim intervencijama i brzim izvođenjem radova nastava se u potpunosti normalno odvija, iako radovi u nekim školama još uvijek traju jer ponavljam da je tu riječ o milijunskim štetama. Samo štete na tih nekoliko škola iznose više od dva milijuna eura“, dodao je župan istaknuvši kako su projektna dokumentacija i ishođenje dozvola za novu školu u Retkovcima pri kraju jer je ona bila planirana i prije nevremena. Prostor mjesnog društvenog doma trenutno se uređuje za one najmanje, učenike nižih razreda, a, kako ističe župan, nada se da će nova škola biti izgrađena u ekspresnom roku na zadovoljstvo svih, posebice roditelja i djece.

Turističke pristojbe prihodi su turističkih zajednica i dijele se u mjeri 80/20 gdje lokalne zajednice dobiju 80, a regionalne 20% prihoda. „Prema prijedlogu odluke koji mijenja prvotnu odluku donesenu 2019., i dalje za svih 26 općina Vukovarsko-srijemske županije te za dva grada, Otok i Županju, turističke pristojbe ostaju minimalne, još dodatno umanjene za 30% za potpomognuta područja u svih sedam kategorija smještajnih kapaciteta u našoj županiji“, obrazložila je pročelnica Upravnog odjela za turizam i kulturu Tamara Kalistović.

Odluka o raspisivanju Javnog poziva za unapređenje poljoprivrede i ruralnog prostora Vukovarsko-srijemske županije u perspektivi 2023.-2027. bila je još jedna točka na dnevnom redu, a riječ je o javnom pozivu koji će uključivati mjere pomoći poljoprivrednicima, ali i stočarima s obzirom na cijelu situaciju koja je pogodila županiju.

„Imamo četiri mjere. Najvažnije su one za nabavu uzgojno valjanih grla stoke, s obzirom na zabranu od 12 mjeseci držanja svinja. Nadamo se da ćemo kroz ovu mjeru poticati neke druge oblike stočarske proizvodnje, bilo to govedarstvo, konjogojstvo, ovčarstvo, kozarstvo ili kokoši nesilice“, istaknula je pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu Magdalena Parat napomenuvši kako postoje i poticaji koji se tiču unaprjeđenja poljoprivrednih proizvoda, također usmjereni na stočarsku proizvodnju gdje će biti financirati objekti za preradu mesa i mlijeka. Kroz javni je poziv osigurano 230 tisuća eura.

„Nadamo se i vjerujemo da će biti dobar odaziv. Poziv će biti otvoren 30 dana, a prioritet su mladi gospodarstvenici i profesionalni poljoprivrednici. Na taj ćemo način poticati poljoprivredu kao granu od koje se zaista može živjeti i prihodovati“, zaključila je Parat.

U nastavku, vijećnici su dali suglasnost Općoj županijskoj bolnici Vinkovci za nabavu uređaja za magnetsku rezonancu 1,5T ukupne vrijednosti 1.300.000 eura, u cijelosti financiranu iz proračuna Ministarstva zdravstva.

Dolaskom MR-a, osigurat će se brza dijagnostika za više od 120 tisuća pacijenata koji gravitiraju vinkovačkoj bolnici, a mjesečni prosjek potreba kreće se oko broja 60.

Usuglašena je i nabava pokretnog dijagnostičkog centra za Dom zdravlja Vukovar ukupne vrijednosti 571.500,00 eura. Trošak u cijelosti pokriva Fond za obnovu i razvoj Grada Vukovara. U vozilu će biti instaliran pokretni mamograf, UZV aparat s četiri sonde te mogućnost telemedicine čime se značajno doprinosi povećanju dostupnosti zdravstvenih usluga s naglaskom na ruralna područja županije.

Zaključno, novost je Odluka o proširenju djelatnosti Zavoda za hitnu medicinu koja će ubuduće uključivati i Sanitetski prijevoz, a koja je do zakonskih izmjena pripadala djelokrugu domova zdravlja.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno