7 C
Vinkovci
Četvrtak, 29. veljače 2024.

Isplata uskrsnica umirovljenicima počela u Novom Selu i Maloj Bosni

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

„Izvolite vašu uskrsnicu, sretan vam i blagoslovljen Uskrs”, tako su jutros od osam sati vinkovačke umirovljenike, njih oko 450, dočekale ljubazne djelatnice i djelatnici gradske uprave u MO Vinkovačko Novo Selo, istovremeno i u Maloj Bosni.

Ovisno o visini primanja, najstariji sugrađani s mirovinama do 2.500 kuna dobit će od 200 do 400 kuna, a novost je kako će po prvi put uskrsnice dobiti i korisnici osobne invalidnine. Vremena su sve teža, a najveći teret podnose upravo oni najugroženiji među kojima je oko 2340 vinkovačkih umirovljenika.

„Svaka čast Gradu s obzirom na proračun, ali što se tiče države i ulaganja u te mirovinske fondove, to je živa propast. Da nema drugih prihoda, sve je to žali bože od mirovine,” izjadao nam se Antun Tetkić.

“Preživljavam od 1800 kuna mjesečno. Kada platim režije, ostane mi 1100 kuna za cijeli mjesec. Sve je poskupilo, mirovine su male, barem meni, ja imam obiteljsku mirovinu”, požalila se Marica Sertić koja je došla po svoju uskrsnicu ustvrdivši kako je svaka pomoć dobrodošla.

Svjestan je toga i vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić koji je u Novom Selu jutros dočekao prve umirovljenike.

„Nadam se da ćemo barem malo olakšati potrošačku košaricu u ovo blagdansko vrijeme u odnosu na to kako sve cijene ovih dana idu gore, a kako je riječ o najmanjim mirovinama, nadamo se barem malo da će ovi dani biti olakšani”, istaknuo je u razgovoru s njima.

I ove je godine više od 600 000 kuna iz gradskog proračuna izdvojeno za uskrsnice, a ukupno s božićnicama, taj će se iznos popeti na više od milijun i pol kuna.

Pravo na isplatu ostvaruju tri kategorije – korisnici osobnih mirovina, tzv. nacionalnih mirovina i po prvi puta i korisnici osobnih invalidnina kojih je prema popisu Centra za socijalnu skrb  ukupno oko 210, rekla je resorna pročelnica Andrea Vinković.


“Ako netko od umirovljenika istovremeno ostvaruje pravo po dvije osnove, može ga ostvariti po jednoj, onoj koja je za njega povoljnija”, poručila je.

„Grad ima potencijal koliki ima u proračunu i trudimo se što više izdvojiti kako bismo olakšali građanima tešku situaciju, a u budućem vremenu, morat ćemo se potruditi iznose dignuti na više tako da već za božićnicu možemo očekivati da će iznosi ići prema gore”, najavio je Ivan Bosančić za prosinac.

Ono što je važno da ljudi kroz ovo vrijeme pripaze jedni na druge, da dođu u mjesne odbore, da se ne prave prevelike gužve te da kroz ovaj tjedan što prije odradimo posao kako ne bi bilo previše zaostataka, poručio je.

“Koristim priliku sve pozvati da prate raspored isplate po mjesnim odborima i preuzmu svoju uskrsnicu u svom mjesnom odboru kako se ne bi stvarale gužve, korona nije nestala, a riječ je o starijem stanovništvu pa moramo paziti jedni na druge i voditi računa jedni o drugima”, poručio je gradonačelnik čestitajući svim umirovljenicima Uskrs u želji da ga provedu u krugu svojih obitelji i dožive u punini.

Istovremeno, podjela danas traje u Maloj Bosni, a mjesni odbori otvoreni su za umirovljenike, prema rasporedu, od 8 do 15 sati.

Sutra su na redu Zagrebački blok i Slavija.

Umirovljenici koji nisu uspjeli podići svoju uskrsnicu, idući tjedan javit će se će u gradsku upravu i ostvariti svoje pravo.

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno