6 C
Vinkovci
Utorak, 28. studenoga 2023.

“Ivankovo volim te sve više, u tebi se čaje okupiše”

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Sinoć je po 21. put u Ivankovu održana manifestacija “Sve se čaje okupiše” -tradicijska manifestacija koju od 1999. organizira KUD “Ivan Goran Kovačić” na Mladi Uskrs. Osim čaja, u programu su sudjelovala i kulturno-umjetnička društva, pjevačke skupine, tamburaški sastavi, svirači tradicijskih glazbala iz Hrvatske i inozemstva.

Čajo domaćin i inicijator osnivanja manifestacije je Paško Mali Barunčić, koji je rođen u selu Barunčići, a početkom šezdesetih godina odselio je u Slavoniju u Ivankovo. Vrlo razgovorljiv i veseo lik koji je hrvatskoj javnosti postao poznat jer je rekorder kao svatovski čajo. Bio je čajo više od 650 puta. Organizator je darivao čaje i gostujuća Kulturno umjetnička društva prigodnim darovima te pripremio prigodni domjenak uz cjelovečernju zabavu, a priredba je i ove godine završila zajedničkim Šokačkim kolom na ivankovačkom središnjem trgu. Popratne su priredbe bile prigodne izložbe tradicijskih obrta, rukotvorina i slavonskih delicija. Događanja i običaji prikazani na manifestaciji ostaju svima u lijepom sjećanju a za buduće generacije ostaju zabilježeni u tiskanom obliku (plakati, fotografije, novinski članci) i videozapisima.


Manifestacija ima i svoj bećarac: “Ivankovo volim te sve više, u tebi se čaje okupiše”! Od osnutka do danas, manifestacija je revitalizirala i sačuvala od nestajanja lik i ulogu čaje u svatovskim običajima, tradicijsko odijevanje, čajin pozdravni govor na slavonskom dijalektu te druge slavonske, svatovske običaje, tako da danas u Slavoniji gotovo da nema svatova bez čaje i prenositelja tradicijskih, slavonskih, svatovskih običaja.

Program je započeo blagoslovom sudionika u crkvi Sv. Ivana Krstitelja, zatim je uslijedio svečani mimohod sudionika, nakon kojega je održana svečana priredba u kino-dvorani u Ivankovu. Sudionici ovogodišnje manifestacije su KUD “Slavonac” iz Forkuševca, KUD “Petefi Šandor” iz Čakovaca, PPK “Sinđir” i Županje, MPS KUD-a “Slavko Mađer” iz Cerića, Srednja strukovna škola iz Vinkovaca, TS “Kućerak u Srijemu”, KUD domaćin “Ivan Goran Kovačić” iz Ivankova te sve ivankovačke čaje i čaje gosti.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno