U Galeriji “Slavko Kopač” Gradskog muzeja Vinkovci sinoć je otvorena izložba 23. likovne radionice Dječjeg doma Sv. Ana Vinkovci. Likovne radionice održavaju se od 1995. godine, a u njima je sudjelovalo gotovo 200 umjetnika iz RH i inozemstva. Likovni umjetnici nesebično djeci daruju svoj rad, a njihova djela oplemenjuju dječji radni i životni prostor. Ove godine u likovnim radionicama, ljetnoj u Supetru, koja je održana u kolovozu, i vinkovačkoj, koja je održana 27. listopada u Domu, sudjelovalo je 15 umjetnika, a nastala su 32 likovna rada.

“Sve te radove s ponosom izlažemo, a kao veliku vrijednost i kao jedan od najznačajnijih ishoda ovogodišnje likovne radionice istaknula bih interakciju umjetnika i djece u ugodnom i prijateljskom ozračju. Osnovna ideja koja se provlačila kroz sve do sada održane radionice, a koju smo uspjeli ostvariti i ove godine, jest shvaćanje da je umjetnost potrebna u životu čovjeka, ali i u odgoju djece. Imali smo dobro osmišljen program koji je uključivao 6 pedagoški vođenih likovnih radionice za djecu, ostvarili smo programom predviđene ciljeve, imali smo nove medije i tehnike, eksperimentalna grafika, modni i grafički dizajn…, a ovogodišnje radionice su imale i ekološki karakter jer su korišteni reciklirani i prirodni materijali”, istaknula je ravnateljica Dječjeg doma Zrinka Mikić napomenuvši kako ovaj projekt tijekom svih godina nailazi na razumijevanje u Gradu Vinkovcima pa se kroz Program javnih potreba u kulturi uspijeva osigurati kontinuitet Likovnoj radionici.

Voditelj radionice dr. art. Marko Šošić istaknuo je kako je od samih početaka djelovanja ova likovna radionica zamišljena kao likovna kolonija, ali i kao likovno-pedagoški rad s djecom. Ovom drugom posebna se pozornost posvećuje u zadnje vrijeme te se ponešto mijenja i sam sastav sudionika, jer se pozivaju umjetnici koji su ujedno i likovni pedagozi. “Kako ne postoji zadana tema ili motiv, koje umjetnici obrađuju u svom mediju, Likovna radionica umjetnicima daje slobodu osobnoga izričaja, a što ju čini širokom platformom za nastanak vrlo različitih djela. Isto je i s dječjim likovnim radionicama: umjetnici sami odabiru motiv i tehniku, koja je često bliska njihovom osobnom izričaju i na takav način djecu upoznavaju s nečim novim”, istaknuo je Šošić.

Na ovogodišnjim likovnim radionicama Supetru i u Vinkovcima sudjelovali su akademski obrazovani umjetnici iz Vinkovaca, Osijeka, Darde, Supetra i Zagreba te jedna studentica s Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. To su: Željko Ašperger, Željko Begović, Ana Čolaković, Pero Dragičević, Žanna Erdelji, Vjekoslav Filipović, Želimir Fišić, Kata Korica, Goran Kujundžić, Iva Muškić, Hrvoje Marko Peruzović, Tena Pilić, Marko Šošić, Lidija Terzić i Andrej Tomić. Sva djela koja su nastala, kao i do sada, dio su trajnog i vrlo bogatog fundusa Doma Sv. Ana.

Sinoćnju izložbu otvorio je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić, koji je ovoga ljeta i posjetio radionicu na Supetru koja ga je oduševila atmosferom koja odiše kreativnošću i neposrednošću. “Proveo sam dva doista prekrasna dana družeći se s djecom, umjetnicima i djelatnicima Doma. Dječji dom ustanova je čiji rad pratimo i podržavamo njihove aktivnosti. Sve su njihove aktivnosti hvale vrijedne pa tako i ova koja je usmjereno na poticanje djece na kreativno izražavanje”, istaknuo je gradonačelnik Bosančić.