25 C
Vinkovci
Srijeda, 6. srpnja 2022.

Izložba umjetnica u povodu Dana žena “One su tu”

Više od autora

- vl promo-

Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Projekt pod nazivom “One su tu”, izložbu radova umjetnica u povodu Međunarodnog dana žena, 8. ožujka, u Vinkovcima je pokrenula Ana Čolaković, mag. kip i prof. lik. kult. u suradnji s Ivom Muškić, mag. educ. art, a riječ je o projektu kojim se potiče stvaralaštvo žena i vidljivost žena umjetnica.

Na početku, 2019. godine, prva izložba nosila je naziv “Dan žena”, a putem poziva za izlaganje sudjelovale su umjetnice iz Vukovarsko-srijemske županije koje su se predstavile kiparskim, slikarskim, grafičkim i fotografskim i multimedijalnim radovima. Već sljedeće godine izložba, koja prihvaća radove u svim medijima i tehnikama, postaje natječajna s Nagradom žirija i Nagradom publike te dobiva nacionalni karakter kao i novi naziv “One su tu”.

“Vinkovci ovom izložbom osnažuju umjetnički duh grada i potiču nove generacije na umjetničko izražavanje. Ova izložba iznimno je značajna za kulturnu scenu grada jer ovakav projekt Vinkovci do sada nisu imali, a već sada, treću godinu zaredom postaju nacionalno poznat po izložbi “One su tu”. Grad Vinkovci potiče stvaralaštvo žena i vidljivost žena umjetnica jer one zaista jesu tu, zaista jesu aktivne i svojim djelovanjem doprinose razvijanju svijesti o važnosti položaja žena u kulturi i umjetnosti”, ističe Ana Čolaković.

Prve tri izložbe, inače, održane su u Galeriji “Slavko Kopač” Gradskog muzeja Vinkovci, a četvrta dolazi u novom prostoru. „Ove godine izložba će se održati u najstarijem sakralnom spomeniku u Vinkovcima, prostoru crkve Sv. Ilije na Meraji koja danas služi u galerijske svrhe te je poznata kao Galerija fotografije Meraja. Činom izlaska iz centra grada doprinosi se turističkom osnaživanju pomalo zaboravljene, dislocirane lokacije. Veličina i raspored tog prostora preduvjet su za uspješnu postavu izložbe, osnaživanja alternativnog i suvremenog pristupa kulturi i umjetnosti”, kaže Čolaković.

Na izložbi će se ove godine predstaviti autorice: Tonka Špoljar, Iva-Matija Bitanga, Diana Mataković, Petra Šabić, Dajana Radoš, Maja Pajtak, Tea Teodorović, Celestina Vičević, Minja Mitrović, Doria Valković, Linda Golik Horvat, Mia Nikolašević, Ivana Ognjanovac i Mare Šuljak i Matea Šiprak. Predgovor izložbe potpisuje Vlatka Škoro, a vizualni postav naslovnicu plakata i kataloga Iva Muškić, a postav izložbe Iva Muškić i Ana Čolaković. Posebna zahvala organizatora na potpori novoj izložbi ide Gradu Vinkovcima kao i Galeriji fotografije Meraja koja je ustupila svoj prostor i Gradskom muzeju Vinkovci, koji je i ove godine podržao realizaciju programa.

Svečano otvorenje u utorak, 8. ožujka, najavljeno je za 18 sati, a prigodno uz Dan žena predstavit će se i mlade glazbenice, učenice osnovne i srednje Glazbene škole Josipa Runjanina Vinkovci u programu pripremljenom s profesoricama Ivanom Huk, Petrom Marković, Vedranom Vrtarić i Tamarom Krajnović. Izložba će biti otvorena do 8. travnja utorkom, srijedom i četvrtkom od 18-20 sati i subotom od 10-12 sati, uz slobodan ulazak. Moguć je i dodatni termin uz najavu za grupne posjete.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno