26 C
Vinkovci
Subota, 21. svibnja 2022.

“Jakih ruku, jačih slabina”

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr
Rimski ugođaj vraća se u naš grad! I ove godine očekuje nas bogat program u sklopu sedmih po redu Rimskih dana, koji će biti održani od 31. svibnja do 2. lipnja. Prošle godine organizatori su pokupili izvrsne komentare, a manifestacija je privukla posjetitelje i iz drugih županija i država. Na tiskovnoj konferenciji održanoj danas, organizatori su istaknuli kako se nadaju ponoviti uspjeh od prošle godine, ali i da nas ove godine očekuje bogat program s brojnim novitetima.

“Rimski dani, uz to što su postali tradicija, postali su nezaobilazna manifestacija za sve naše građane i njihove goste. Kroz Rimske dane opet ćemo se dobro zabaviti te naučiti nešto o Vinkovcima, o vinkovačkoj povijesti i dobiti sliku o tome koliko je grad važan za povijest na ovim prostorima”, istaknuo je gradonačelnik Ivan Bosančić.

Ove godine moto Rimskih dana bit će “Jakih ruku, jačih slabina”, a, kako kaže Hrvoje Vulić, kustos Gradskog muzeja, vezan je uz život Gracijana Starijeg, začetnika carske dinastije iz Cibala. “Ove Rimske dane odlučili smo posvetiti Gracijanu Starijem, ocu Valentinijana i Valensa, koji je u potpunosti zaslužan za fantastičan uspjeh i karijeru svojih sinova. Naime, u 4. stoljeću postojao je Zakon koji kaže da djeca vojnika moraju biti vojnici. U slučaju Gracijana, on se iz jedne skromne obitelji uzdigao do razine jednog od sedam vrhovnih zapovjednika koji su činili intimni krug oko Cara i kroz to su njegovi sinovi imali jedan otvoren put prema uspjehu”, pojasnio nam je Vulić.

Uz sve bogate sadržaje, uz spoj piva i hrane, ove godine će i gastronomska priča biti nešto bogatija, a plan je održati i jednu radionicu Rimske hrane i proširiti ponudu Rimske hrane u sklopu festivala. Rimski dani donose nam i ove godine bogat večernji program, borbe gladijatora, rimski sajam, kreativne radionice i još mnoštvo sadržaja u organizaciji Grada Vinkovaca, Gradskog Muzeja Vinkovci, Turističke Zajednice grada Vinkovaca i medijske kuće Novosti. Manifestaciju će upotpuniti koncert Prljavog Kazališta u petak, 31. svibnja i koncert Psihomodo Popa u subotu, 1. lipnja, a u sklopu Rimskih dana bit će održan i Vinkovački craft festival “Beeram domaće”.

“Prošle godine su bili izuzetno pozitivni komentari i naravno da ćemo to pokušati opravdati i ove godine sa sadržajima za koje smo vidjeli da zanimaju publiku, a nastojat ćemo ponuditi i sadržaje edukativnog karaktera. Uz sav bogati sadržaj koji nas očekuje, mi ćemo se potruditi dovesti dobre trupe iz inozemstva i domaće goste koji će manifestaciju upotpuniti sa sadržajima svakodnevnog života Rimljana i Barbara“, dodala je direktorica Turističke zajednice Grada Vinkovaca Martina Matković.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno