-0 C
Vinkovci
Petak, 27. siječnja 2023.

Keksi iz grada na Bosutu završili su i na Diorovoj suknji

Više od autora

- vl promo-

Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Keksi ručno dekorirani royal icing tehnikom Sanje Mitrović i njezinog kreativnog tima izgledaju uistinu nestvarno, osobito kada se nađu u kombinaciji s dekoriranim prostorom koji također potpisuje ova vrijedna ekipa. Njihovoj bajci teško je odoljeti.

Čim ih je ugledala, znala je da je to nešto čime se želi baviti u budućnosti. I uspjela je. Vinkovčanka Sanja Mitrović svoju ljubav prema dekoriranju i ukrašavanju uspješno prenosi na keksiće različitih oblika i boja, no s jednim zajedničkim nazivnikom – kraljevskom glazurom. Oduvijek je, kaže, uvijek težila višem kada su u pitanju torte i kolači, istraživala je i pokušavala mjesecima, a kada je shvatila da sama ne može raditi onako kako bi trebalo, otišla je na edukaciju.

„Mogu reći kako danas sve radim na jedan uistinu profesionalan način s profesionalnim materijalima s kojima se i radi royal tehnika. Ima nas nekoliko u Hrvatskoj koji radimo kekse na ovaj način, ali sam uvjerena da sam jedina koja je prošla edukaciju”, priča nam 53-godišnja Vinkovčanka i dodaje kako je jako puno mogućnosti u radu s keksima, no oni trenutno prave tri vrste – ručno oslikane royal icingom, kekse u boji s utiskivačem te kekse s printanom pokrivkom od fondana. Svi su jestivi i jednako ukusni, a kako i ne bi kada koriste isključivo maslac s predivnim aromama vanilije.

Dugogodišnji obrt koji se i inače bavi dizajnom potom su proširili i na dekoraciju prostora, a sve je počelo prije nešto više od pet godina kada je Sanjin stariji sin, inače vlasnik obrta, imao svatove. Kupila je tada „hrpu” stvari i mudro šutjela pa iako su gledali čudno, Sanja je točno znala da će to doći sve na svoje, a tako se i pokazalo na krštenju njezine unučice. Uz kekse, počela je uređivati i prostore, okupila je tim kreativaca s kojima je čest gost na rođendanima, krštenjima, svatovima, poslovnim događajima.

„Jako je puno posla, a tu su još silne pripreme i planiranja. Trudimo se biti drugačiji i volimo uvijek raditi nešto novo, gotovo svaka naša dekoracija je različita”, dodala je članica tima Maja Mitrović. Kaže i kako u planu imaju proširiti posao s pokrivkama na keksima, a to će ponajviše preuzeti ona i njezin muž, Sanjin sin. „Probat ćemo raditi setove „uradi sam”. Napravili bi pokrivku od 12 sličica po izboru, recept za keks i recept za royal kako bi ljudi sami kod kuće mogli napraviti ove neodoljive slastice”, ispričala nam je Maja napomenuvši kako su na ideju došli gledajući njezinu kći koja uz baku jednostavno uživa u izradi royal keksića, njezina sreća tada je neopisiva.

Ovaj vinkovački tim, moramo istaknuti, jedan je od rijetkih koji royal radi na keksu, dok ostali rade na medenjaku, a nema gdje ih nisu probali – od Austrije do Njemačke i Slovenije, čak je završio i u Parizu na jednoj Diorovoj suknji.

Diorova suknja s vinkovačkim keksima

Sanja je, kaže, pravi perfekcionist i uvijek misli da može bolje, no sve što radi radi iz jedne ogromne ljubavi. Tomu svjedoči i dekoracija za fotografiranje posljednja dva Božića postavljena u VSC trgovačkom centru u sklopu slastičarne Amareto, potpuno besplatna za roditelje koji si ne mogu priuštiti profesionalnog fotografa.

Unatoč svemu što smo dosad spomenuli inspiracije ne nedostaje, štoviše, pronalaze ju u svemu što vide, puno toga vrzma se po ovim kreativnim glavama, a nama ne preostaje ništa drugo nego željno iščekivati nove kreacije za koje ne sumnjamo da će nas oboriti s nogu.

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno