22 C
Vinkovci
Nedjelja, 21. srpnja 2024.

Kongres pilanara: drvni sektor spas je Slavonije!

Više od autora

- vl promo-
Antonija Periša
Antonija Periša
antonija.perisa@novosti.hr

U Vinkovcima je održan 12. po redu Kongres pilanara JIE koji je okupio više od 120 sudionika iz cijele Hrvatske, ali i susjednih zemalja. Skup se kroz godine afirmirao kao središnje okupljanje predstavnika pilanske industrije i šumarstva, vodećih proizvođača pilanskih tehnologija kao i relevantnih institucija, jedinica lokalne samouprave, sindikata i medija. Kroz tri tematska bloka dobili su uvid u aktualne trendove, raspravili o prilikama i izazovima u sektoru te razmijenili najbolja iskustva i prakse. Glavni partner bila je švedsko-hrvatska grupacija Bjelin.

„Živimo u izazovnim vremenima, ali ona trebaju biti prilika za rast i razvoj. Upravo je ovaj kongres odlična prilika za raspravu o prilikama koje su pred nama“, rekla je Silvija Zec, predsjednica Hrvatske komore inženjera šumarstva i drvne tehnologije dodavši kako je vrlo važno da se sirovina koja nastaje kod nas, kod nas i prerađuje te činjenica da Hrvatska ne može konkurirati u količinama, ali može kvalitetom.

„Značaj ovog sektora za nacionalno gospodarstvo iznimno je velik, kako kroz zaposlenost i proizvodnju tako i kroz izvozne rezultate. Ministarstvo stoji uz sektor kroz financijsku pomoć, ali i institucionalnu podršku. U tijeku je izrada Nacionalnog plana razvoja sektora do 2030., a naglasak se stavlja na zelenu i digitalnu tranziciju, kao i potrebe realnog sektora. Nadamo se kako neće biti mrtvo slovo na papiru već da će stvarno doprinijeti razvoju sektora“, poručio je Zlatko Benković ispred Ministarstva poljoprivrede.

Iza nas je izazovno vrijeme i godina. Kako bi osigurali opstanak sektora, odgodili su valutu plaćanja sa 60 na 100 dana. „Uspjeli smo očuvati sektor, a zahvaljujući vama koji ste uredno plaćali obveze, nismo se morali zaduživati“, zahvalio je Ante Sabljić, član Uprave Hrvatskih šuma i dodao kako je danas situacija vrlo dobra.

Također, istaknuo je i važnost održivog gospodarenja šumama. „Naša misija održivo je gospodarenje šumama. Na području kojim gospodarimo siječemo 80% prirasta i nikad nećemo sječi više od toga. Imamo izuzetnu bioraznolikost i to je ono što moramo sačuvati“, dodao je osvrnuvši se na važnost veće finalizacije i podatak da od 550 tisuća kubika hrasta lužnjaka, samo 80 tisuća ide u namještaj, što je izuzetno malo. Najavio je i kako će tijekom dana na internet strancima Hrvatskih šuma biti objavljen novi cjenik drvnih sortimenta. Cijena kubnog metra hrasta lužnjaka povećava se za 19%, kitnjaka za 16%, jele/smreke za 13,5%, jasena 9%, bukve 6%, a ogrjevnog drva za 4%.

„Hrvatska gospodarska komora izradila je analizu izvoznih mogućnosti sektora, a rezultati su od velike važnosti za struku i vrlo su pozitivni. Također, izradili smo i Katalog domaćih proizvoda, a zadnji primjer je vezan uz obnovu od potresa“, navela je Vinka Ivanković, predsjednica HGK – Županijske komore Vukovar.

Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić iskazao je zadovoljstvo činjenicom što se Kongres održava u Vinkovcima te dodao kako smatra da je upravo ovaj sektor prilika za spas Slavonije. „Mi svoj razvoj moramo usmjeriti kroz šumarstvo i drvnu industriju jer imamo ogroman potencijal, u tome smo dobri i znamo što radimo“, naglasio je rekavši kako neslužbeni rezultati popisa stanovništva pokazuju stravične rezultate o padu broja stanovnika. „Mi smo izgubili grad veličine Vinkovaca. Nama je 5 do 12. Nešto moramo drastično mijenjati, a u ovom je sektoru naša šansa“, kazao je napomenuvši važnost većeg stupnja finalizacije proizvoda. „Kada svi budemo puno finalizirali, neće nam trebati toliko sirovine kao sada. Jako puno robe se izvozi bez ikakve finalne obrade i to ne smijemo dopustiti“, zaključio je.

U raspravi sudjelovali su i brojni predstavnici industrije, među kojima su bili i Zdravko Jelčić iz Spin Valisa i Josip Faletar iz tvrtke Strizivojna Hrast d.o.o.. Faletar se složio kako drvni sektor u Slavoniji ima veliki potencijal. „Ja sam optimističan i smatram kako drvni sektor ima veliki potencijal, pogotovo u Slavoniji i nadam se da ćemo u budućnosti imati puno više zaposlenih. Također, važno je da maksimalno iskoristimo prilike koje nam pruža Europska unija kroz zelenu i digitalnu tranziciju i tehnološki se opremimo. Moramo biti ambiciozni, naša prednost su sirovina i ljudi koji znaju raditi“, rekao je.

Dodajmo još i kako je jutros, prije početka Kongresa, održana i studijska posjeta tvrtki Bjelin Otok koja je dio grupacije Bjelin, jednog od najvećih svjetskih proizvođača podova. Svi zainteresirani dobili su priliku vidjeti proizvodne procese u samo srcu spačvanskog bazena, koji je poznat i kao najveća šuma iznimno cijenjenog hrasta lužnjaka u Europi.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno