23 C
Vinkovci
Petak, 24. svibnja 2024.

Korizmene nedjelje izuzete od posta i pokore

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Ako dvojite još uvijek, nemojte. Korizmene nedjelje izuzete su od posta i pokore jer se svakom nedjeljom zapravo slavi Uskrs, pojašnjava nauk Crkve. Planirate li slavlje rođendana, imendana obljetnica i nekih drugih spomendana, preporuka je, činite to u nedjelju najbližu datumu spomena. No, simbolike su različite i prate pripravu za najveći od najvećih kršćanskih blagdana.

Druga korizmena nedjelja naziva se Pačista ili Pračista.

Prema tumačenju, ona je tako čišća od prethodne Čiste nedjelje. Kročimo prema korizmenoj tišini intenzivnije, ali već suobličeni s postom, pokorom i molitvom koju smo si odredili pa nam ona ne pada teško. U duhovnom smislu Pačista nedjelja nježnija je i snažnija od Čiste. Pozvani osvrnuti se na protekli dio korizme, a kako odmiče razdoblje pokore, napredovati molitvom, postom i djelima na putu duhovnosti koji priprema za osobni Vazam.


U evanđelju druge korizmene nedjelje Krist se preobražava na Gori pred Petrom, Jakovom i Ivanom. ‘Gospodine, dobro nam je ovdje biti’, Petrova je reakcija potom. Ipak, traži se nepovlačenje, prisutnost i raspolaganje ovdje i sada za drugoga. ‘Ustani i kreni za mnom!’, Isus zove u svakodnevici prihvatiti nositi svoj križ, ne učahuriti se osupnuti vizijama i čudesima.

Često imamo potrebu mijenjati drugoga, svjesno ili ne, ali jesmo li prethodno preobrazili sebe? Tek tada imamo kredibilitet koji često neće ni biti potreban jer je izvorišno problem učahuren u nama samima. Koliko smo objektivni, samokritični na putu duhovnog rasta? Isus od nas traži stalno obraćenje, tumači Sveto pismo. Često to ne možemo sami. Potrebna nam je milost. Potreban nam je Isus. I dalje nosimo svoje križeve, ali sada s Kristom, koji supati s nama, poručuju naši duhovni pastiri i tumači pozivajući na promjenu srca.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno