26 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 15. srpnja 2024.

Kreću prijave za energetska obnovu kuća

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Danas u 10 sati konačno kreću prijave za energetsku obnovu kuća. Od toga trenutka bit će aktivirana opcija PODNESI PRIJAVU, a klikom na nju omogućit će se podnošenje prijave. Prijava se dovršava potvrdom unosa podataka i dokumenata te se lista zaprimljenih zahtjeva kreira prema vremenu njihovog zaprimanja po principu ‘najbrži prst.’ Zbog velikog interesa, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je osigurao dodatnih 90 milijuna kuna pa će građanima biti ukupno na raspolaganju 390 milijuna kuna, navode u priopćenju.

Napominju kako ovo kraće vrijeme prije početka privremeno neće biti vidljiva rekapitulacija u korisničkom računu, a radi osiguravanja stabilnosti sustava.

Obavijest o uspješnom podnošenju prijave bit će poslana na adresu elektroničke pošte na koju je registriran korisnički račun tijekom dana kada je prijava podnesena. Za svaki slučaj potrebno je provjeriti i pretinac neželjene pošte, savjetuju iz Fonda. 

Podsjetimo, jučer u podne završio je Javni poziv za energetsku obnovu kuća. Sustav je od tada zaključan te više nije bilo moguće unositi izmjene niti mijenjati učitanu dokumentaciju.

Kako smo izvijestili prije mjesec dana, zbog tehničkih poteškoća, podnošenje zahtjeva koje je trebalo biti sredinom listopada odgođeno je za novi termin. Analizom je utvrđeno da je u kratkoj jedinici vremena bilo oko 2 milijuna zahtjeva (requestova) prema sustavu e-Prijave pa je takva preopterećenost uzrokovala zagušenje aplikacije.

Kako bi se osigurala stabilnost sustava, u međuvremenu se optimizirao način prijave na Javni poziv. Uz to, uvažavajući komentare i sugestije građana i stručne javnosti, omogućeno je od 30. studenog u sustavu e-Prijave ispuniti prijavni obrazac te učitati svu potrebnu dokumentaciju, a službeno zaprimanje zahtjeva kreće danas.

Podsjećamo, na Javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća mogli su se prijaviti građani koji su vlasnici ili suvlasnici kuća površine do 600 m2 ili do 3 stambene jedinice, u kojima je više od 50% površine namijenjeno stanovanju i koji u njima imaju prebivalište.

Cjelovita energetska obnova kuća lošijih energetskih svojstava sufinancirat će se s do 60 posto bespovratnih sredstava te podrazumijeva obvezno povećanje toplinske zaštite nekog od elemenata vanjske ovojnice poput vanjskih zidova, krova, poda ili stolarije, a može uključivati i ugradnju sustava za korištenje obnovljivih izvora energije i/ili fotonaponskog sustava za proizvodnju električne energije. S druge strane, ugradnja sustava za korištenje obnovljivih izvora energije i/ili fotonaponski sustav za proizvodnju električne energije bez dodatnih mjera energetske obnove sufinancirat će se s do 40, 60 ili 80%, ovisno o lokaciji. Poticaji za to rezervirani su za kuće visokih energetskih razreda, kojima nisu potrebne mjere poboljšanja toplinske zaštite vanjske ovojnice.

Maksimalni iznosi sufinanciranja određeni su za svaku pojedinačnu mjeru, a kombinacijom različitih mjera kućanstvo će moći dobiti i do 204 tisuće kuna bespovratnih sredstava.

Nakon mogućeg rasta cijene energenata, o primjenama mjerama energetske učinkovitosti i ugradnji sustava za korištenje obnovljivih izvora energije sve se više razmišlja jer je na taj način režijske troškove za energiju moguće smanjiti i do 60%. Uz povećani ukupni budžet od 390 milijuna kuna, procjene su da bi Ugovore za sufinanciranje moglo dobiti oko 5000 kućanstava.

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno