7 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 26. veljače 2024.

Larisa s Raba i Ivan iz Ivanca prva pera literarnog natječaja Male vinkovačke jeseni

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Ja san dite oseke i čuvar planine, Larise Magdić s Raba i Salinovečki nokturno Ivana Posavca Kovača iz Ivanca pobjednički su radovi 3. Literarnog nagradnog natječaja “Male vinkovačke jeseni” Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci odlučio je, među stotinama pristiglih, stručni ocjenjivački sud u sastavu Višnjica Sorčik, Gordana Medić i Đurđica Stuhlreiter. Iznenađujući je broj radova koji opisuju običaje zavičaja što je ukazuje na obećavajuće interese mladih autora, potvrdila je prof. Sorčik.

Tema je bila Zavičaj, a poziv za poeziju, kratku priču ili esej, u veljači je upućen učenicima viših razreda osnovnih škola i srednjoškolcima, kategorije prema kojima su ocjenjivani.

Drugoplasirani su Ena Vlahek iz Ivanca s Nokturnom i Zeleno – plavi pogled mog života Martina Plješa iz Zagreba dok su treće mjesto osvojili Laura Andrašek s Legendom o Brezničkom Humu i Marija Maglajić iz Podgorja s radom Blatnim stazama papučkim.

“Jako volim pisati pjesme, pogotovo na kajkavskom. Pisala sam na temu Nokturno o svom gradu. Inspiracija na temu sama dolazi iz glave i pišem s lakoćom. Jako mi se sviđa vaš grad  i jako sam sretna što sam ovdje”, podijelila je s nama Ena iz Ivanca (Salinovec).

“Danas kada imamo u fokusu djecu i njihove radove čini nas optimističnima jer u nekom budućem vremenu ovdje će biti neki novi književnici, djeca koja će puniti ove police svojim radovima, kako bismo ih mi ostali mogli čitati. Kroz ovaj natječaj, Vinkovci i naša nova knjižnica sada postaju središte u koji se dolazi, dodjeljuju nagrade i nose lijepe uspomene. Vinkovačke jeseni i jesu zamišljene da uz onaj osnovni dio tradicijske kulture istovremeno stavljaju Vinkovce na kartu i drugih interesa i zato je važno da smo danas ovdje”, rekao je vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić čestitajući nagrađenim učenicima.


Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci bila je 1970. godine začetnik i organizator prvih Dječjih vinkovačkih jeseni koje postaju sastavnim dijelom Vinkovačkih jeseni – međunarodne smotre folklora i običaja. Poticanje ovakve vrste stvaralaštva kod mladih ljudi zalog je za budućnost i nove generacije, ali i jasan pokazatelj brige da zavičajnu baštinu ne ostavljamo samo na usmenoj predaji, poručuju vinkovački knjižničari.

“Radovi su pristizali iz cijele Hrvatske, njih preko stotinu. Stoga je ocjenjivački sud imao jako težak zadatak jer su radovi iznimni”, istaknula je ravnateljica Knjižnice Vedrana Lugić, mjesta na kojem je sve počelo.

Uz zahvalnicu/priznanje Dječjih vinkovačkih jeseni prva tri rada nagrađena su poklonima u vrijednosti 150, 100 i 70.00 eura. Posebna nagrada za sve nagrađene i pratnju (mentor, roditelj) je dvodnevni boravak u Vinkovcima na manifestaciji Dječjih vinkovačkih jeseni 9. i 10. rujna.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno