2 C
Vinkovci
Petak, 8. prosinca 2023.

Mala družba, ali veliko srce puno dobrote

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Ponizno, skromno i bez puno riječi svjedoče svoju ljubav prema Isusu Kristu. Svakodnevno, požrtvovno, ne posustajući. Družba sestara Služavki Malog Isusa među nama je već 100 godina, 100 godina ovdje žive služeći malenima, 100 godina sa žiteljima Vinkovaca dijele svoje duhovno bogatstvo.

Služavke Malog Isusa u Vinkovce su došle 1923. godine i 8. rujna će proslaviti ovaj veliki jubilej. Hod prema njemu ispunjen je, kako je jednom prilikom rekao velečasni Mario Brkić, evanđeoskim vrijednostima i prijateljstvom s malenim Isusom, o čemu svjedoče otkako su stigle u naš grad.

Prije 100 godina uredile su derutni prostor u Vojarskoj ulici, osnivaju sirotište, ubožnicu, zabavište za djecu i konvikt. Pod komunističkim režimom ukida se karitativni rad sestara koje ostaju bez zgrade u Vojarskoj. Ostala im je samo kapela, a one sele u kuću u Ulici Pavleka Miškine gdje su i danas. Bez obzira na okolnosti uvijek su bile u pomoći onima u potrebi, a javno karitativni rad obnavljaju 1972. prihvatom i brigom za starije i nemoćne. Dječji vrtić ponovno otvaraju 1979., a nakon Domovinskog rata rad vrtića obnavljaju 1994. godine.

„Mislim da često nismo ni svjesni velikog blagoslova koji primamo od njih, kako svime onime što rade, tako i njihovom molitvom, ali i svakodnevnim životom. Zadivljena sam svakim susretom s njima, volim ih, poštujem, divim se njihovom služenju malom Isusu“, priča Viktorija Šimić, Milosrdna sestra svetoga Križa, članica druge zajednice redovnica koja djeluje u Vinkovcima, podržavši ih u pripremi proslave 100 godina Marijinog doma dolaskom na svetu misu.

Kako nam je objasnila poglavarica, sestra Marija Kiš, puno toga su pripremile u susret 8. rujnu, blagdanu Male Gospe kada nas čeka središnja proslava. „Naš hod prema proslavi 100 godina dolaska sestara Služavki Malog Isusa početkom godine, svakog 8. u mjesecu imamo pobožnost, svetu misu i zahvalno klanjanje. Svaki mjesec pokušavamo proći dio sestrinskog života kroz povijest, zahvaljujemo Bogu za sve što su činile, a završnim klanjanjem pokušavamo vidjeti sebe i moliti milost Duha svetoga da nam pokaže kako danas služiti i živjeti u Vinkovcima te biti na korist ljudima i Crkvi“, pojasnila je sestra Marija.Dodaje i kako je u prostorima dječjeg vrtića otvorena izložba koja prikazuje njihov put od 1923. godine do danas, a u subotu ih čeka i duhovna obnova. Taj veliki dan u rujnu će, napominje, obilježiti svečanom akademijom u gradskom kazalištu i promocijom zbornika, a svetu misu u Marijinom domu, uz kapelicu Male Gospe, u 18 sati predslavit će nadbiskup Đuro Hranić.

Kod njih je sve malo. Mala je kapelica, mala je Gospa, mali je Isus, mala je zajednica sestara, ali veliko je srce koje ljubi i iz kojega izvire dobrota. Brojne sestre obilježile su povijest družbe u Vinkovcima, a danas u samostanu su poglavarica s. Marija Kiš, s. Antonija Bajzek, s. Anica Petričević i s. Rebeka Gačić. Ostavljaju trag u mnogim životima, jedni od njih su i vinkovačka obitelj Perković kojoj je Marijin dom zapravo – drugi dom.

„Upoznali smo se kad nam je najstarije dijete krenulo u jaslice. Tih godina svakodnevno smo se viđali, a kontakt i dalje održavamo dolaskom u Marijin dom. Dale su pečat u odgoju moje djece, ne samo u smislu svjetovnog, nego i vjerskog odgoja. Usadile su im vrijednosti za koje smatramo da su važne i koje sada vidim u njima kao osnovnoškolcima“, riječi su Vinkovčanina Nikole Perkovića. Prenose im, kaže, toplinu, prijateljstvo, jednostavnost tumačenja Boga i vjere. „Mijenjale su se, ali svaka uspije u svome poslanju. Obilježile su naš život i djetinjstvo naše djece kojoj i danas znamo reći – Sjeti se što ti je Rebeka govorila. Hvala im!“, kazao nam je Nikola Perković nakon svete mise 8. ožujka.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno