23 C
Vinkovci
Petak, 24. svibnja 2024.

Male “Suncokrete” upoznali s procesom dobivanja ulja

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Na ovogodišnjem Cvjetnom korzu starija odgojna skupina Katoličkog dječjeg vrtića Eden odnijela je pobjedu s temom “Suncokreti”. Danas, nekoliko mjeseci poslije, mališani su se i pobliže upoznali s ovom biljkom i saznali što se sve od nje može dobiti, a gdje drugdje to naučiti nego u Tvornici ulja u Vinkovcima.

“Naučili smo da se ulje pravi od suncokreta. On je žute boje i treba nam puno da bi dobili jednu litru ulja. Od ulja možemo napraviti palačinke, kolače, pitu, pizzu”, kažu nam Rita Renić-Oršolić i Vito Gerovac, petogodišnjakinja i šestogodišnjak, koji su sve to saznali u današnjem obilasku pogona proizvodnje Sunca Vinkovaca – prvog vinkovačkog ulja, prešanog i nerafiniranog.

Puno korisnih informacija naučili su mališani iz Edena, njih 43, a sve uz vodstvo voditeljice proizvodnje Mateje Liška. Ona im je demonstrirala proces dobivanja ulja, aktivno ih uključivala u svaki korak i pokazala im kakvi su sve strojevi zaslužni za nastanak ovako jednog kvalitetnog domaćeg ulja. Pitanja nije nedostajalo, ali ni dobrovoljaca jer su svi htjeli dati svoj mali doprinos u stvaranju ulja.


“Mi smo objeručke prihvatili njihov prijedlog da posjete prvu hrvatsku tvornicu hladnog prešanog ulja jer smatramo da je ovakav način obrazovanja djece jako koristan. Obišli smo sve – od samog početka primanja robe do procesa proizvodnje, a malo smo pokazali i kako izgleda rad u laboratoriju”, rekla je Liška dodavši kako su djeca bila oduševljena, jako zainteresirana i aktivno su sudjelovala u svemu što im je pokazala.

Uz ovaj stručni dio, za djecu je organiziran i zabavni. Kazališna glumica Katarina priredila im je jednu zanimljivu interaktivnu predstavu u kojoj je prevladavao smijeh i izvrsna zabava,.

“U blizini našega grada imamo stvarno nešto što možemo posjetiti i povezati s našom temom tjedna. Vidjeli smo iz prve ruke kako to zbilja izgleda jer kažu da je iskustveno učenje najbolje učenje. Djeca to sve vole, imaju jako puno pitanja i bili su sretni što su svojim rukama mogli sudjelovati u procesu dobivanja ulja”, zaključila je odgojiteljica Mirna Bradarić.

Za kraj druženja dječica su dobila po jednu litru vinkovačkog ulja i žuti balon kao lijepu uspomenu na današnji, iznimno produktivan i zabavan dan.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno