5 C
Vinkovci
Utorak, 28. studenoga 2023.

Mama, ne vidim nebo! vukovarske potresne priče Ani Galović o 34 mlada života prekinuta u ludilu rata

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

“Grad – to ste vi”, 19. Novinarsko-književnički susret bit će održan sutra, u ponedjeljak 20. studenoga u holu Hrvatskog doma Vukovar.

Književnica Ani Galović gošća je ovogodišnjeg izdanja kao autorica knjige Mama, ne vidim nebo kojom je ispričala priče o trideset i četvero djece poginule tijekom borbenih djelovanja od posljedica granatiranja ili mučki ubijenih u ratnom zločinu tijekom 1991. na prostoru bivše Općine Vukovar i u samom gradu.

Potresne su to priče i svjedočanstva o mladim životima prekinutim u ludilu rata.

“Bili su različite dobi, od novorođenčeta koje je živjelo svega 48 sati, a preminulo je zbog nestanka struje uslijed prestanka rada agregata tijekom raketiranja vukovarske bolnice do tinejdžerske dobi u kojoj su izgubili život uslijed ratnih zbivanja ili je ciljano nad njima učinjena egzekucija kao što su trojica dječaka ubijenih na Ovčari ili čak 1992. godine, u kasnijim mjesecima nakon okupacije Vukovara uslijed raznih okolnosti”, najavljuje u ime jednog od organizatora direktor Hrvatskog radio Vukovara Robert Rac.

Ni danas nije poznat točan broj djece ubijene tijekom opsade i okupacije grada.


“Autorica Ani Galović tijekom predanog rada prikupila je svjedočanstva i dokazne materijale o njihovim tragičnim sudbinama i uspjela ih pretočiti u potresnu knjigu. Ona će biti i glavna gošća Novinarsko-književničkog susreta, a kao poveznica sa Sinišom Glavaševićem s obzirom na to da je poznato kako je naš kolega, uz to što je bio novinar, bio i književnik, autor proznog djela Priče iz Vukovara”, najavljuje Rac.

Naglasak je na stradaloj djeci o kojoj hrvatska javnost u medijskom prostoru ima malo prilike saznati pa će ovo biti jedinstvena prilika širu publiku upoznati s najmlađim žrtvama 1991.-1992. godine.

Ono što je bacilo sjenu na ovogodišnji Susret posvećen pioniru ratnog izvjestiteljstva Siniši Glavaševiću, priopćenje je kojim se Hrvatsko novinarsko društvo, jedan od utemeljitelja manifestacije “Grad, to ste vi”, povlači iz organizacije.

“Aktualna vukovarska vlast i vodstvo HRV-a godinama se ponašaju kao da bi najradije ugasili manifestaciju posvećenu Siniši Glavaševiću, a opet ne mogu to napraviti jer nije politički oportuno. Gradonačelnik Penava očito se ponaša u maniri “grad to sam ja” pa sa svojim suradnicima odlučuje o tome tko je podoban, a tko ne za sudjelovanje u programu”, priopćio je HND, navodeći kako im je to neprihvatljivo, kao i “tužna i besramna politička zloupotreba žrtve grada Vukovara uoči superizborne 2024.”

“To je njihova odluka. Društvo hrvatskih književnika, Knjižnica i HRV nastavljamo s organizacijom i u ovoj i svim sljedećim godinama, a HND-u želimo puno uspjeha u njihovoj samostalnoj organizaciji događaja bez partnera”, zaključuje temu Rac.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno