26 C
Vinkovci
Nedjelja, 23. lipnja 2024.

Matija Bajtal u suradnji s The Fluffy Jackets

Više od autora

Matija živi glazbu svaki dan i sam stvara svoju priču, a velika pohvala je to što ne ostaje sve na priči nego prednost daje realizaciji. Nepotrebno je reći kako naš Vinkovčanin Matija Bajtal vrijedno barata s nekoliko projekata, a već dugo tajanstveno plovi i inozemnim angažmanima.

Tako je jedan na vidjelo izašao baš danas. Radi se o dugo iščekivanom novom albumu „The Rise And Fall Of The Songwriter” s kojim se band The Fluffy Jackets vraća na scenu. Nova ploča uključuje međunarodnu postavu glazbenika iz raznih krajeva svijeta među kojima je i naš Matija pa smo odlučili saznati informacije iz prve ruke. „Do suradnje je došlo sasvim slučajno. Naime moj frend Tihomir Slakić je radio sezonu na moru točnije vozio Taxi u Zadru. Nekako je sve u mom životu slučajno pa tako je bilo i to da je baš u njegov taxi sjeo Helge Rognstad, frontman ove grupe i započeli su priču o glazbi. Došli su na temu kako The Fluffy Jacketsi snimaju novi materijal te kako Helge želi međunarodnu suradnju te u potrazi za bubnjarom. Tihomir mu je pokazao moja videa, slike i neke stvari koje sam radio i čovjek se oduševio. Helge je tražio moj broj mobitela i nazvao me istu večer. Činilo mi se tada da se radi o prank callu ali broj je bio stvaran, Norveški. Kroz priču je spomenuo album, pjesme, razne izvođače između ostalih Whitesnake, ToTo te još neke svjetske glazbenike koji bi se trebali naći na albumu. Ostvarenje sna. Nakon tog razgovora koji se odvio u ljeto 2022. definirali smo sve i krenuli raditi. Prva snimka je snimljena 02.01.2023. a ostalo je povijest”, priča nam entuzijastično Bajtal.Helge Rognstad kao glavni tekstopisac, gitarist i pjevač okupio je niz fantastičnih glazbenika iz cijelog svijeta, pa su tu basist Neil Murray (Whitesnake, Black Sabbath, Gary Moore, Brian May), Matt Bradford – slide guitar na The Well Is Dry and I Think Too Much, Liam Creedon – lead guitar na Now That She Is Gone, Leif Knashaug (The Halloween Project) – duet vokala na Ship of Dreams, Mark Cochrane – prateći vokal na Red Sky, Annette Rognstad – prateći vokal na Red Sky i zajedno s tom ekipom naša Hrvatska bubnjarska senzacija Matija Bajtal.

„Proces mi je bio u početku čudan jer nisam znao što me čeka. Od samog pristupa svirci, odabiru opreme s kojom sam se od tada najviše zarazio tako da danas za svaki žanr imam prigodan set bubnjeva, činela, mikrofona. Također na svakoj pjesmi je drugačiji setup. Imao sam sreću pa sam imao potpunu slobodu u kreiranju svojih dionica. Konstantno smo imali sastanke i komunikaciju putem maila, video calla i dr. Jako puno sam naučio i od procesa i od njih. Moram dodati da sam se na ovoj suradnji prvi puta susreo sa session ugovorom, zavjetom šutnje koji sam morao potpisati i još dosta stvari kako bi ovaj projekt ostao tajan dok nisam smio unazad 6 mjeseci malo progovoriti”, ispričao nam je Matija.

Novi materijal predstavlja 9 novih pjesama iz međunarodne radionice povratak old school produkcije i načinu svirke. Album je besplatan što znači da će se moći skinuti sa službene web stranice benda te da svatko tko želi moći će ga poslušati bez ikakve naknade.

Povezani članci

Posljednje objavljeno