17 C
Vinkovci
Petak, 29. rujna 2023.

Milanović zabranio prelete vojnih aviona iznad hrvatskih gradova

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović dao je zapovijed načelniku Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiralu Robertu Hranju kojom se najstrože zabranjuju preleti vojnih zrakoplova iznad Zagreba i svih drugih gradova u Hrvatskoj.

Predsjednik Milanović naložio je načelniku Glavnog stožera OSRH da se odmah istraži i utvrdi odgovornost za uznemiravanje građana Zagreba, stoji na kraju priopćenja iz Ureda predsjednika Republike Hrvatske.

Naime, jučer je u okviru planiranih bilateralnih aktivnosti Hrvatske vojske s francuskom ratnom mornaricom provedena zajednička vježba pilota 191. eskadrile lovačkih aviona Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i francuskih pilota aviona Rafale s nosača zrakoplova “Charles de Gaulle”. Zajednički letovi provedeni su u zračnom prostoru iznad Istre i Kvarnera, Like i Korduna te iznad gradova Rijeke, Pule i Zadra. Hrvatski i francuski piloti preletjeli su i iznad Zagreba između 16,45 i 17,45 sati.

Premijer Andrej Plenković obišao je u utorak francuski nosač aviona “Charles de Gaulle” te tom prigodom istaknuo da se vježbom hrvatskih i francuskih vojnih snaga i letom francuskih Rafalea iznad Hrvatske šalje poruka čvrstog strateškog partnerstva dviju zemalja i sigurnosti hrvatskim građanima.

Dio je to aktivnosti koje su poduzete na političkoj razini, istaknuo je Plenković, u izravnom dogovoru s francuskim predsjednikom Emanuelom Macronom, nakon što je u Zagrebu pao dron koji je poletio s područja Ukrajine.

Premijer Plenković kazao je i da je razgovarao s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom te da u Hrvatsku stižu dva američka borbena zrakoplova F-16.

Plenković je ponovio kako je dron koji se u četvrtak srušio na zagrebačkom Jarunu bio naoružan i to argumentirao fotografijama tragova bombe. Time je demantirao izjavu glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga koji je rekao da je na Zagreb pala nenaoružana letjelica.

Plenkovićevu press konferenciju jučer je u nekoliko navrata prekinula tutnjava borbenih aviona koji su upravo u tom trenutku prelijetali Zagreb, a nedugo nakon okončanja presice, stiglo je i Milanovićevo priopćenje o zabrani prelijetanja.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno