Kontaktirajte nas

Aktualno

Mladen Matičić: Vrijeme leti, brate…

Objavljeno

-

Ovo je priča o Mirabelu za kojega cijela obitelj i društvo ni trideset godina kasnije ne znaju gdje počivaju njegovi posmrtni ostatci. Odveden je jer se ranjen s nosila založio za civile, kaže četiri godine mlađi Mladen Matičić koji je s dvadeset godina držao s vinkovačkim vodom, njih 16, istureni položaj u Borovu Naselju, a potom prošao kalvariju srbijanskih logora.

I dan danas progoni ga misao je li moglo drugačije.

„Moj brat Mirabel je bio u rezervnom sastavu MZ Zagrebački blok i uz pomoć zapovjednika priključio me vodu. Buraz i ja smo tamo bili najmlađi, a Šebalj i Pačo su već bili tamo. Došli su Cumba i Sir, moj najbolji prijatelj tada, a danas kum. Plan je bio kako se otvori koje mjesto ubaciti našu ekipu. Sreća što nismo uspjeli, a možemo zahvaliti Bogu i pokojnom Albinu Lozaru, zapovjedniku što je bio takav kakav je bio, sposoban čovjek s autoritetom i zrelošću u dobi od 43 godine. Poštivali smo ga i slušali. On nas je i spasio. Njegovo je pravilo bilo da ćemo za Vukovar ići mi momci, bez djece. Ipak, uskočio je u naš kamion i Zdenko Herceg, otac troje djece,” priča Mladen dodajući da je te rane jeseni ’91. bila privilegija i čast braniti svoj dom u Vukovaru.

„Gledajući s odmakom, svatko je mogao otići, ali po mome mišljenju otišli su odabrani. Bilo je časno otići tamo, a danas kada se zbrojim maltene svakog drugog-trećeg od nas nema,” svjestan je.

Stoga mu posebno teško pada što se javnost sve više okreće protiv branitelja iako postoje izolirani slučajevi čije ponašanje baca ljagu.

„Znam da je bilo dosta Vinkovčana u Vukovaru, a smeta mi što se i to zaboravlja. Gdje god staviš prst na ratnu kartu Hrvatske, tu je bilo Vinkovčana. Nitko od nas nije lagao, a svatko nosi u sebi svoju priču i na koncu odgovara za izrečenu riječ,” naglašava Matičić ističući kao i svi njegovi dečki da se nikada nisu povukli do kraja.

„Zadnji smo otišli mi s kompletne linije prema Borovu Selu – 16 Vinkovčana i četiri domaća. Miro je ranjen 2. studenoga u nogu. Prebacili smo ga u Commerce. Preko dana smo bili na položaju, po noći smo išli k njemu. Ja sam išao svaku večer. Rekao sam mu u šali kada ne dođem znat ćeš da su me ubili. Kad smo ostali odsječeni, nisam došao. Bio je uvjeren da sam poginuo. Razmišljali smo o proboju, ali nisam htio Miru ostaviti, a drugi nisu htjeli ostaviti nas. I dan danas lupam glavom o zid razmišljajući jesmo li ga mogli pokušati odnijeti za Vinkovce…Ne zato što mi je brat, ali on je stvarno bio posebna osoba. I danas kada razmišljaš o onima koji nedostaju, fali nam najbolji dio društva. Oni koji su odskakali od ostalih. I nema dana da se ne pomisli na njega ili potegne priča svih ovih trideset godina. On je stalno sa mnom,” pokazuje Mladen otvarajući galeriju fotografija na mobitelu.

Nitko od njegove ekipe nije zastranio, svi su ostali normalni, naglašava. Veže ih prijateljstvo iz mladosti. Tome u prilog ide i fotografija od neki dan kada smo s njima popili kavu. Spontano okupljanje. Samo su sjedali za stol. Još jedan zavjet braće ukoričen za cijeli život.

Privatni album: Nemetin razmjena 14. 08. 1992.

„Sir i ja smo u isto vrijeme bili u JNA i obojica smo pobjegli i našli se u Vinkovcima početkom ljeta 1991. godine. Sretni smo i ponosni što smo mogli biti dio stvaranja ove države. U najtežim uvjetima imali smo zajedništvo i isto razmišljali. Tijekom borbi sve smo odradili časno i vojnički, do zadnjeg dana nismo odstupili ni malo. A za brata Mirabela želim reći da ni ranjen, na nosilima, nije popuštao već ih je verbalno napao zbog granatiranja Commerca i ubojstva civila i ranjenika zbog čega su ga i izdvojili. Prema svjedocima, odveden je prema Trpinji, ubijen i zakopan s ostalima negdje uz Bobotski kanal, no navodno negdje kasnije premješteni jer im se do danas gubi svaki trag,” kaže.

Neka svima savjest bude korektiv, dodajmo.

Privatni album

Mladen Matičić obožava ribolov i putovanja s obitelji. Svestran je i voli život, a kada ga pitaju što mu je doseg u životu, kaže, samo da mu je obitelj zadovoljna, ništa više.

Od malih nogu do današnjeg dana. Mladen, Siniša Šlat – Sir, Davor Rališ – Cumba. Ne zaboravimo Damira, Slavka, Mileta, Iliju i ostale. Ovo su njihove priče, nepatvoreni životi, snažna svjedočanstva o čovječnosti, dostojanstvu, ljubavi prema bližnjem. Danas snažne osobnosti, s jasnim stavom i autoritetom, izgradila je prekinuta mladost i roditeljska ljubav usadivši im ljubav prema Domovini i pripadnost. U njih je utkana Vinkulja ’80.-tih. Istinski heroji vjerodostojnosti i istine. Vinkovčani koji su stali na prvu crtu kao ‘golobradi’ momci na početku svojih dvadesetih. Bila je čast pisati o njima. Ima tu još puno neispričanih istina i fotografija koje su nastale iz filma skrivenog u zavojima ranjenosti kako bi se razvili trenutci. Ostavljamo ih za neke nove naslove. Nadamo im se. I kažemo…Momci, hvala na kavama i razgovorima, hvala na zaraznom smijehu kojima razoružavate sve oko sebe, hvala na tekstovima kojima ste ispisali časnu i ponosnu povijest Vinkovaca i Domovinskog rata.

Davor Rališ-Privatni album

 

Aktualno

Akcija “Biti vidljiv biti siguran” provedena u Županji

Objavljeno

-

Napisao/la

    162 pregleda

Policijski službenici Postaje granične policije Županja, u suradnji s Vijećem za prevenciju kriminaliteta grada Županja, proveli su preventivno – represivnu akciju „Biti vidljiv biti siguran“ koja je usmjerena na uočavanje prekršaja vozača bicikala.


Provedena je županjskim ulicama Veliki kraj, Braće Radića, Josipa Jurja Strossmayera, Vinkovačkoj, Mladena Čatića te u ulici Industrijskoj gdje su policijski službenici susreli te pregledali nekoliko biciklista.

Vozačima neispravnih bicikala zatečenim u ranim večernjim satima podijeljena su svjetla za bicikle, a biciklistima su dodijeljeni i reflektirajuće trakice za sigurnost u prometu koje je osigurao Grad Županja dok su policijski službenici Postaje granične policije Županja uručivali i preventivni letak s temom pravilnog ponašanja u prometu.

Osim toga, iz PU vukovarsko – srijemske savjetuju svim biciklistima sljedeće:

  • dijete do svoje 14. godine ne smije samostalno upravljati biciklom na cesti; iznimno može, ukoliko ga prati osoba starija od 16 godina ili ukoliko je, nakon navršenih devet godina prošlo program osposobljavanja za samostalno sudjelovanje u prometu biciklom i za to ima izdanu potvrdu
  • biciklom se obavezno treba kretati biciklističkim stazama, pješačko-biciklističkim stazama i biciklističkim trakama; ukoliko se biciklist kreće prometnicom bez staza ili traka za kretanje biciklista, potrebno se kretati uz desni rub kolnika u pravcu kretanja kolnik se može prijeći na biciklu jedino na obilježenom biciklističkom prijelazu uz uvjet da se prethodno provjeri da li je to sigurno
  • nikada se ne smije na obilježenom pješačkom prijelazu prilikom prelaska kolnika voziti na biciklu
  • u grupi je uvijek potrebno voziti bicikl jedan iza drugoga, u koloni; ruke moraju uvijek biti na upravljaču bicikla i ne smije se pridržavati za drugog biciklistu ili neko drugo vozilo jer to doprinosi padovima i prometnim nesrećama, prilikom skretanja potrebno se pogledom iza lijevog odnosno desnog ramena uvjeriti da li se može slobodno skrenuti lijevo odnosno desno; prije samog skretanja potrebno je dati znak lijevom ili desnom rukom ostalim sudionicima u prometu o namjeri skretanja
  • kod skretanja ulijevo prvo se potrebno prestrojiti uz središnju liniju, ponovno provjeriti da li se sigurno može izvršiti radnja, prateći zamišljeni luk koji povezuje središnju liniju prometnice na kojoj se biciklist nalazi s desnim rubom prometnice kojom želi nastaviti kretanje, te nakon toga skrenuti u bočnu ulicu
  • prilikom zaustavljanja treba se kretati uz desni rub kolnika i pomicanjem ruke gore-dolje signalizirati ostalim sudionicima u prometu da će se zaustaviti
  • nakon konzumacije alkoholnih pića ne preporuča se upravljanje biciklom, jer je alkoholiziranost vozača bicikla najčešći uzročnik padova s bicikla.

Nastavi čitati

Aktualno

Prijatelji životinja pozivaju građane da prijave nedopušteno korištenje pirotehnike

Objavljeno

-

Napisao/la

    142 pregleda
Foto: Prijatelji životinja

Ove godine stupila je na snagu zabrana nabave i uporabe petardi i redenika iz kategorija F2 i F3, što je podržala velika većina građana dok se ostala pirotehnika iz tih kategorija, poput raketa i vatrometa, smije koristiti samo od 27. prosinca do 1. siječnja. Udruga Prijatelji životinja danas je objavila kako se već bilježe kršenja ove zabrane te pozvala sve građane da takve slučajeve prijave policiji.

„Više ljudi prijavilo nam je da, unatoč zabrani, već sada svjedoče bacanju petardi ili korištenju nekih drugih vrsta pirotehnike u susjedstvu. Naglašavamo da je uporaba sve bučne pirotehnike, primjerice vatrometa, zračnih bombi, raketa i slično, dopuštena od 27. prosinca do 1. siječnja, što znači da je korištenje izvan tog razdoblja zabranjeno. Svi mogu prijaviti one koji sada koriste pirotehniku pozivom na 112 ili pozivom na broj lokalne policijske postaje, a istim putem mogu prijaviti i one koji koriste petarde i redenike, koji su potpuno zabranjeni tijekom cijele godine”, pojašnjavaju Prijatelji životinja.

Između ostaloga, dodaju i kako bi svi koji ih imaju trebali preostale zalihe petardi i redenika predati MUP-u ili vratiti u trgovine gdje su ih kupili, a na gradove i općine apeliraju da odustanu od novogodišnjeg vatrometa i počnu koristiti ekološki prihvatljivija, atraktivnija i, što je važno, manje bučna i opasna vizualna rješenja kojima već mnogi u svijetu obilježavaju prelazak iz jedne godine u drugu.

“Danas zaista imamo mogućnost veseliti se i uživati u nevjerojatnim atrakcijama, a da ne posežemo za pirotehnikom, pa ni bučnim vatrometima”, ističu Prijatelji životinja.

Kako bi razjasnili što su točno petarde i redenici te što je od toga zabranjeno, a što ne, Prijatelji životinja napravili su tablicu s pojašnjenjem, jer, ističu, neki građani nisu upoznati s činjenicom da postoji više vrsta pirotehnike i da su petarde samo jedna od njih.

 

Nastavi čitati

Aktualno

Dodatna obuka policijskih službenika interventne policije iz područja temeljnih prava

Objavljeno

-

Napisao/la

    171 pregleda
Foto: PU vukovarsko-srijemska

U Velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima, objavila je Policijska uprava vukovarsko-srijemska, jučer je za policijske službenike i službenice Interventne jedinice policije ove PU održana jednodnevna radionica o mehanizmima zaštite temeljnih prava u zaštiti državne granice.

Zapovjedništvo interventne policije, Policijska akademija i Uprava za granicu su, u okviru zajedničke strategije kojoj je cilj implementiranje najboljih praksi vezanih za zaštitu temeljnih prava u svakodnevni rad interventne policije na zelenoj granici, razvili program jednodnevne obuke policijskih službenika kako bi se u najvećoj mjeri osiguralo poštivanje i zaštita temeljnih prava u fazi zatjecanja osoba u nezakonitom prelasku državne granice.

Važan dio obuke, navodi se, obuhvaća radionica slučajeva iz dosadašnjih policijskih postupanja, u kojima se polaznike nastoji potaknuti da analiziraju i raspravljaju o potencijalnim situacijama u kojima se mogu naći tijekom policijskog postupanja i najboljim pristupima u policijskom postupanju.

Pored navedenog, važan dio ovih radionica čine ključni pojmovi i procedure zaštite državne granice u kontekstu suzbijanja nezakonitih migracija. Cilj je osigurati jednoobrazno postupanje u zaštiti državne granice te implementiranje najboljih praksi u aktivnostima zaštite državne granice na kopnu sukladno međunarodnim, EU i nacionalnim propisima te standardnim postupcima.

Ovu obuku prati kolegij na sustavu e-obrazovanja, gdje su polaznicima dostupni radni materijali i test za vrednovanje usvojenosti ishoda učenja, kako bi potaknuli veći angažman polaznika u procesu učenja, kvalitetnije stjecanje kompetencija vezanih za sposobnost rješavanja problema ili funkcioniranja u timu.

Predavanje su održale policijska službenica Službe za nezakonite migracije Lidija Pentavec i policijska službenica Policijske akademije Martina Grdnić, certificirana Frontexova trenerica za zaštitu državne granice i zaštitu temeljnih prava u kontekstu nadzora državne granice.

Nastavi čitati

Najčitanije