29 C
Vinkovci
Četvrtak, 20. lipnja 2024.

Monografija Dubravko Mataković predstavljena u Vinkovcima

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

U organizaciji Gradske knjižnice Vinkovci i Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima večeras je u dvorani MH predstavljena monografija Dubravko Mataković, izdanje Gradske knjižnice Đakovo.

Uz pozdravnu riječ Dražena Švagelja, predsjednika vinkovačke MH i Kristine Podgornik, ravnateljice đakovačke knjižnice, o monografiji su govorili Hrvoje Duvnjak, Paula Rem, Goran Rem i Dubravko Mataković.

Hrvoje Duvnjak, moglo se čuti, glavni je „krivac” za nastanak monografije jer je upravo njegova ideja bila da se napravi pregled Matakovićeva strip stvaralaštva od sredine 80-ih godina prošloga stoljeća pa do onih najnovijih dok su Paula i Goran Rem autori tekstova u monografiji zajedno s Borisom Beckom, Martom Banić i Leom Rafoltom, koji je i urednik izdanja.

Kroz dvije godine rada nastao je jedan ovakav fantastičan proizvod koji je napravljen onako kako je Dubravko zaslužio i kako smo mi zaslužili čitajući Dubravka još od tih 80-ih, prateći stalno što on radi i iščekujući svaki novi album”, kazao je Goran Rem ističući kako svaka Matkovićeva nova tabla oporavlja onu temeljnu čovječnost, humanost.

Slike su, kako kaže Marta Banić, naturalistične i gadne, sve je jedno drugom nesukladno, tijela su ružna, izobličena, ali se u onoj zadnjoj sličici zapravo vraća vedrina i nestaje ono što je zamračivalo svijet oko nas”, istaknuo je Goran Rem.

Paula Rem naglasila je kako bi se u stripovima Dubravka Matakovića zapravo o svakom kadru mogao napisati znanstveni rad. U svakom kadru, posebno u ranijim stripovima, ima toliko detalja i paralelnih radnji, ali i u onim kasnijima ima vrlo bogatih kadrova o kojima bi se puno toga dalo reći i napisati, istaknula je Paula Rem kazavši kako su osim kadra u fokusu su bile i teme.


Tako uspoređujući predratne i poslijeratne stripove vidimo odmak u prikazu društva. I jedno i drugo je satirički prikaz, ali je društvo u predratnim stripovima na neki način neiskvareno, a u poslijeratnima likovi postaju sve više zaglavljeni u svojim socijalnim okolnostima. Općenito riječ je o socijalno osviještenom stripu jer imamo priče koje se odnose recimo na političare, ali imamo i stripove koji se bave malim čovjekom, radnikom, baš onim najugroženijim i njegovom potlačenom pozicijom u društvu i vidimo, primjerice u ratnim stripovima, kako odnosi među ljudima reflektiraju odnose na političkoj sceni”, istaknula je Paula Rem.

Iako je radio još puno toga osim stripa, kazao je Dubravko Mataković, u dogovorima oko monografije na kraju je odlučeno kako će to biti strip monografija.

Jer strip je ono što je uzelo većinu moga života i moga posla, a i većinu toga imam sačuvano za razliku od slika i drugih stvari koje sam radio. Kada smo dogovarali koncepciju bila je mogućnost da knjigu radimo kronološki kako su stripovi nastajali, ali odlučili smo se knjigu napraviti po likovima jer ima ta nekolicina likova s kojima sam najčešće „surađivao”. Na kraju to je opet ispalo kronološki jer je krenulo s Malim Ivicom pa je poslije išao Protman i svi dalje do današnjih dana”, istaknuo je Dubravko Mataković.

Vrlo kvalitetno napravljena i luksuzno opremljena monografija sa 640 stranica, tiskana je, nažalost, u samo 500 primjeraka te je naprosto planula, a vinkovačku promociju, drugu po redu nakon Zagreba, dočekalo svega dvadesetak za ovu prigodu posebno sačuvanih primjeraka.

Nije to ni u kojem slučaju bilo dovoljno pa su brojni Vinkovčani, kao i mnogi drugi koji žele imati monografiju Dubravko Mataković, za sada za to uskraćeni. Preostaje samo, a to se moglo više puta čuti i na večerašnjoj promociji, ići u dotisak i to čim prije.

     

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno